De când se trezește vegetația la viață și până la mijlocul toamnei, perioadă din an când stăm mai mult în aer liber, ne putem confrunta cu înțepături de insecte. Țânțarii, păianjenii, căpușele și albinele sunt principalele insecte care ne complică viața în aceste luni.
Multe dintre înțepăturile de insecte sunt ușoare și pot fi tratate acasă cu ajutorul unor remedii simple. Cu toate acestea, mâncărimea, înroșirea și umflăturile sunt simptome care pot afecta momentele petrecute alături de cei dragi. Așadar, este recomandat să cunoști câteva metode prin care poți preveni „vizita” insectelor, dar și la ce remedii poți să apelezi după ce ai fost mușcat pentru a calma senzațiile neplăcute.
Înțepăturile de insecte: pot fi prevenite?
Ai putea crede că înțepăturile de insecte țin doar de norocul fiecăruia, însă adevărul este că poți apela la câteva metode care le vor ține la distanță de tine, dar mai ales de cei mici.
- evită să te plimbi prin zonele cu apă și iarbă înaltă, care nu sunt amenajate și stropite de autorități;
- nu aplica parfum ori alte produse de îngrijire cu arome atunci când petreci mai multe ore în aer liber. Acestea le pot atrage pe insecte în preajma ta.
- evită să consumi băuturi și alimente dulci ori ține-le acoperite;
- îmbracă-te cu haine lejere care să îți acopere picioarele și brațele;
- poartă piese vestimentare deschise la culoare pentru a observa la timp insectele, înainte să te ciupească;
- dacă nu ai plase anti-insecte, mai bine ține ușile și ferestrele închise, în special seara și noaptea;
- dacă locuiești la curte, tunde des iarba din grădină;
- ține la îndemână plante care alungă țânțarii, muștele și alte insecte nedorite (lavandă, petunii, mentă, busuioc, rozmarin, lămâiță, cimbru);
- aplică pe piele produse care previn înțepăturile de insecte (spray-uri, loțiuni, șervețele umede). Grație aromelor intense, acestea țin la distanță insectele chiar și timp de câteva ore.
Înțepăturile de insecte: la ce remedii poți să apelezi?
Cele mai citite articole
Simptome precum mâncărimea, umflarea și înroșirea zonei indicată faptul că ai fost ciupit de o insectă. În loc să te chinui scărpinându-te, aplică remedii cu efect calmant. Ține mereu la îndemână, fie că ești acasă ori la plimbare, un gel pentru înțepături de insecte care calmează și reface pielea, oferind o senzație de răcorire.
De asemenea, mai poți folosi remedii din cămară precum gel de aloe vera, miere, uleiul esențial de busuioc, apă de rozmarin ori de lavandă.
Sursa foto: Pixabay.com