Neglijarea igienei orale, o cauză a parodontozei

Igiena cavității bucale este esențială pentru menținerea unei bune sănătății orale și implicit a unei bune sănătăți generale a organismului. Neglijarea igienei orale este frecvent asociată cu parodontoza, o condiție cronică severă, care poate determina căderea dinților și care, de cele mai multe ori, este diagnosticată abia în fazele avansate. 

De ce ce apare parodontoza? 

În majoritatea cazurilor, dezvoltarea parodontozei apare pe fondul acumulării excesive a plăcii bacteriene, o peliculă de culoare alb-gălbuie formată în mod natural din bacteriile ce se găsesc în cavitatea bucală. Atunci când placa bacteriana nu este eliminată la timp, prin periaj dentar efectuat de două ori pe zi, aceasta se solidifică, devenind tartru, un depozit mineral care nu mai poate fi îndepărtat prin periaj dentar efectuat acasă. 

În primele etape, tartrul va provoca gingivita, o formă ușoară de boală gingivală, reversibilă, asociată cu inflamația gingiilor. Ulterior, în lipsa unui tratament, inflamația persistentă va duce la apariția parodontozei, o formă avansată a bolii parodontale. Principalii factori de risc pentru parodontoză includ:

– lipsa igienei orale;

– gingivita care nu beneficiază de tratament;

– fumatul (sau mestecatul tutunului);

– modificările hormonale apărute în timpul menopauzei sau în timpul sarcinii;

– alimentația bogată în zaharuri;

– medicamentele care provoacă uscăciunea gurii;

– genetica și unele boli (precum HIV, diabetul sau artrită reumatoidă). 

Semne și simptome pentru parodontoză 

Cele mai citite articole

Suspiciunea de parodontoză poate apărea odată cu modificarea culorii și a texturii gingiilor. În mod normal, gingiile au culoarea roz pal și sunt foarte ferme. La pacienții cu gingivită sau parodontoză, gingiile își pierd fermitatea și își modifică culoarea, devenind roșiatice. Alte simptome care pot indica parodontoza sunt:

– umflarea sau sangerarea gingiilor;

– creșterea sensibilității la atingerea gingiilor;

– respirație urât mirositoare;

– apariția durerilor în timpul mestecării alimentelor solide;

– retracția gingivală (gingiile se îndepărtează de dinți, aceștia având un aspect diferit, fiind mai lungi decât înainte). 

Diagnostic pentru parodontoză

Pentru a fi putea diagnostica parodontoza și pentru a știi stadiul de evoluție al bolii, este necesară vizita la medicul parodontolog. Diagnosticul de parodontoză este pus în urma unui control clinic amănunțit, în timpul căruia medicul va realiza o examinare a cavității bucale, însoțit de o radiografie dentară. 

Tratament pentru parodontoză 

Parodontoza, prin prisma complexității sale, poate necesita diferite tratamente, la fel de complexe, care depind de stadiul în care este diagnosticată afecțiunea. Pentru cei cu parodontoza tratament este adesea unul de durată și presupune o colaborare strânsă cu medicul stomatolog. 

În primele etape ale bolii, tratamentul presupune un detartraj și un periaj profesional, dar și schimbarea obiceiurilor de igienă orală la domiciliu. La pacienții cu forme mai avansate ale bolii, care prezintă retracție gingivală, se va efectua, în plus, chiuretajul parodontal, pentru eliminarea depunerilor de placă și tartru din pungile parodontale, formate după retragerea gingiei. 

În stadiile avansate ale bolii, în care dinții nu mai pot beneficia de tratamente de reabilitare, se poate recomanda extracția, o procedură simplă în urma căreia dinții sunt eliminați din alveolă. Ulterior, dinții îndepărtați pot fi înlocuiți cu implanturi dentare, atunci când este posibil, sau cu proteze fixe sau mobile. 

Cele mai citite articole

VoceaPacientului
VoceaPacientului
Articole: 822