Potrivit datelor anuale Google, „cum sa slabesti” este una dintre cele mai solicitate cautari din lume. Si nimeni nu este surprins. Intr-o lume in care obezitatea poate fi descrisa ca o epidemie, slabirea este scopul din ce in ce mai multi oameni.
Asa intram in cercul vicios al dietelor, o lume in care trebuie sa calci cu grija, pentru ca e usor sa ajungi sa fii atent la smecherul de serviciu si sa pariezi pe dieta minune de serviciu.
Poate ca este necesar sa repetam ca cea mai eficienta modalitate de a slabi nu este sa tinem o dieta, ci sa tinem o dieta sanatoasa pe care o putem mentine in timp. Dar exista regimuri al caror scop este tocmai acesta.
In acest an, insa, dieta mediteraneana s-a clasat pe primul loc cu asa-numita dieta DASH, lasand asa-numita dieta Flexitarian pe locul doi. Site-ul foxi.ro a facut un clasament al celor mai bune diete din lume si acestea se claseaza pe primele trei locuri:
Dieta mediteraneana
Dieta mediteraneana este dieta traditionala care are cel mai mare sprijin stiintific, dar de multe ori, uitam in ce consta.
Pe scurt, dieta mediteraneana se bazeaza pe un aport ridicat de fructe, legume, peste, cereale integrale, leguminoase si ulei de masline si un continut foarte scazut de carne rosie, zahar si grasimi saturate.
Studiul Predimed – cea mai mare investigatie care a fost efectuata in domeniul nutritiei si sanatatii la nivel mondial – a aratat ca aceasta dieta, intotdeauna cu un aport controlat de calorii totale si imbogatita cu nuci si ulei de masline extravirgin, reduce cu 30% riscul de a avea un atac de cord sau accident vascular cerebral.
Cele mai citite articole
Dieta DASH
Acest regim nu este unul dintre cele mai cunoscute din lume, dar este extrem de popular in SUA, unde este unul dintre cele mai utilizate de comunitatea medicala. Dieta DASH raspunde la acronimul Dietary Approaches to Stop Hypertension („abordare dietetica pentru stoparea hipertensiunii”) si, desigur, a fost o dieta conceputa initial pentru persoanele cu hipertensiune arteriala.
Eficacitatea acestui regim, care a fost conceput de cercetatorii de la Institutul National de Sanatate al Statelor Unite (NIH), a fost dovedita de-a lungul timpului in numeroase studii care au servit, de asemenea, la perfectionarea recomandarilor.
Este o dieta destul de limitata in calorii (2.000 zilnic), in care se acorda prioritate consumului de fructe, legume si cereale integrale. De asemenea, include o multime de produse lactate cu continut scazut de grasimi, pui, peste, leguminoase, nuci si uleiuri vegetale. In schimb, consumul de grasimi saturate si produse lactate bogate in grasimi este puternic limitat . Consumul de zaharuri este redus la expresia minima.
Sarea , asa cum este logic in cazul unei diete specifice pentru tratarea hipertensiunii arteriale, este redusa si controlata la minimum zilnic, ceea ce presupune alungarea din alimentatia noastra a majoritatii conservelor, carnatilor si supelor instant. Cu toate acestea, daca nu aveti probleme in acest sens, puteti fi mai putin strict in aceasta parte.
Dieta flexitariana
A treia dieta din clasament este cea mai noua, dar are din ce in ce mai multi adepti. Flexitarismul este un neologism recent – un amestec de „vegetarian” si „flexibil” – care a fost creat pentru a desemna acele persoane a caror dieta este fundamental vegetariana , dar care nu dezgusta carnea in anumite situatii, in care a fi foarte strict cu ea poate fi o suparare. In timp ce vegetarienii si veganii adevarati nu ii recunosc pe flexitarieni ca fiind egali, este un prim pas pentru multi oameni care decid sa renunte la carne.
Cercetarile ample arata ca vegetarienii tind sa manance mai putine calorii, sa cantareasca mai putin si sa aiba un indice de masa corporala mai scazut decat cei care mananca carne.
Asa cum este logic, regimul pune accent pe consumul de fructe, legume, cereale integrale si proteine vegetale, care le inlocuiesc pe cele pe care le-ar oferi carnea (multumita, mai ales, leguminoaselor ). De asemenea, permite consumul de oua si produse lactate. Carnea si pestele sunt adaugate doar in cantitati foarte mici ca ingredient in preparatele cu paste sau salate.