Pentru ca tot mai multe persoane apeleaza la servicii curatenie, este important de stabilit care sunt beneficiile ordinii si curateniei in mediul de locuit. Chiar daca proprietarii nu au mereu timp sa se ocupe personal de curatenie, firmele specializate pot sa le vina in ajutor.

Ce beneficii ofera curatenia si ordinea?

Cercetarile au descoperit cum curatenia poate avea o serie de efecte pozitive asupra sanatatii  mintale. De exemplu, va ajuta proprietarii sa obtina un sentiment de control asupra mediului inconjurator si sa isi implice mintea intr-o activitate repetitiva care poate avea un efect calmant. 

De asemenea, s-a descoperit ca imbunatateste starea de spirit a unei persoane si ofera un sentiment de realizare si satisfactie. Exista o serie de motive pentru care curatenia poate ajuta la relaxare. 

O casa curata afecteaza si sanatatea fizica. Potrivit unui studiu realizat de NiCole Keith, PhD, cercetator si profesor la Universitatea Indiana, oamenii cu case curate tind sa fie mai sanatosi decat cei cu case dezordonate sau aglomerate. De fapt, curatenia a fost si mai mult, un predictor al sanatatii bune decat capacitatea unui om de a merge mult pe jos.

Cele mai citite articole

Cand oamenii simt ca viata lor este scapata de sub control sau se lupta cu unele incertitudini, curatenia poate fi o modalitate de a gasi un anumit control in viata lor. Curatenia ofera oamenilor un sentiment de stapanire si control asupra mediului lor.

Un alt studiu, realizat de Universitatea din Connecticut, a constatat ca, in perioadele de stres ridicat, oamenii adopta comportamente repetitive, cum ar fi curatenia, deoarece le ofera un sentiment de control intr-o perioada haotica. 

In plus, dezordinea si dezorganizarea pot distrage cu adevarat atentia si ingreuneaza concentrarea sau finalizarea altor proiecte si creaza blocaje. Asadar, cei care simt nevoia de a curata si ordona atunci cand sunt stresati, ar putea intelege ca mintea si corpul lor probabil cauta o modalitate de a aduce un pic de ordine in viata.

Pe langa beneficiile de a avea o casa mai curata, relatia dintre o casa curata si sanatatea mintala arata reduceri ale anxietatii.

Cele mai citite articole