Tumori benigne ale pielii. Tot ce trebuie să știi

Orice schimbare apărută la nivelul corpului, oricât de mică, poartă cu ea mesajul potrivit căruia ceva este în neregulă cu starea de sănătate. Tocmai de aceea, controalele regulate la medic și atenția sporită în ceea ce privește condiția fizică sunt esențiale. Din fericire, tumorile benigne nu reprezintă o afecțiune gravă, întrucât ele sunt colecții necanceroase de celule. Acestea se pot forma oriunde pe sau în corp atunci când celulele se înmulțesc mai mult decât ar trebui sau nu mor atunci când ar trebui. Chiar dacă multe tumori benigne ale pielii nu necesită tratament, ele pot fi inestetice și cauza probleme cu imaginea de sine, ceea ce determină în cele din urmă nevoia de tratament. Următoarele rânduri îți prezintă tot ce trebuie să știi despre tumorile cutanate ale pielii, de la cauze la factori de risc, de la tipuri de tumori benigne și posibilități de tratament.

Cauzele tumorilor benigne

Medicii și oamenii de știință nu înțeleg încă ce cauzează majoritatea tumorilor benigne. Unele tipuri de tumori necanceroase pot fi legate de genetică sau de expunerea la substanțe chimice și radiații. Pentru a le depista din timp, controalele de rutină la medicul dermatolog sunt mai mult decât indicate. De asemenea, un alt mod de depistare timpurie este să acorzi atenție simptomelor. Tumorile benigne ale pielii pot apărea în numeroase locuri ale corpului și variază foarte mult ca aspect. Singurul lucru pe care îl au în comun este că arată diferit de pielea sănătoasă din jurul lor. Simptomele pot include:

  • Pete roșii sau maro pe picioare;
  • Protuberanțe de culoarea pielii pe față, antebrațe sau mâini;
  • Un nodul mobil sub piele în zona gâtului, abdomenului sau antebrațelor;
  • Pete plate sau reliefate de culoare maronie sau neagră;
  • Pete rotunde sau ovale, asemănătoare negilor, de culoare neagră sau maronie.

Factori de risc

Persoanele cu predispoziție la apariția tumorilor benigne de piele sunt cele care au o culoare naturală a pielii mai deschisă, cele cu tipul de piele care se înroșește cu ușurință la soare, cele cu părul blond/ roșcat și ochii albaștri/ verzi, cele cu un număr mare de alunițe, cu un istoric familial sau un istoric personal de cancer de piele, persoanele cu vârsta mai înaintată.

Tipuri de tumori benigne

Tumorile benigne sunt clasificate în funcție de locul în care cresc. Lipoamele, de exemplu, cresc din celulele adipoase, în timp ce mioamele cresc din mușchi. Cele mai frecvente tipuri de tumori benigne includ:

Lipoamele sunt formațiuni care cresc din celulele adipoase și reprezintă cel mai frecvent tip de tumoare benignă. Una din 1.000 de persoane va dezvolta un lipom de-a lungul vieții. Se dezvoltă adesea pe spate, umeri, brațe sau gât. 

Mioamele cresc în mușchi sau în pereții vaselor de sânge. Ele pot crește, de asemenea, în mușchii netezi, cum ar fi cei care se găsesc în organe precum uterul, stomacul sau tractul gastro-intestinal. 

Fibroamele– pot crește în țesutul fibros sau în țesutul conjunctiv găsit în orice organ, tendon sau ligament. 

Nevii– sunt cunoscuți și sub numele de alunițe. Aceste tumori benigne sunt excrescențe comune pe piele, necanceroase, de culoare de la maroniu până la roz și negru.

Hemangioamele– sunt tumori benigne ce cresc din vasele de sânge. Această acumulare de celule poate apărea în piele sau în organele interne, cum ar fi ficatul sau colonul. Aceste tumori benigne apar adesea pe cap, gât sau trunchi. 

Meningioamele– sunt tumori benigne ce se dezvoltă în meninge sau membrana care înconjoară creierul și măduva spinării. De obicei, aceste tumori nu provoacă simptome, dar dacă devin mari sau dacă apasă pe creier sau pe coloana vertebrală, pot determina și apariția simptomatologiei, care include dureri de cap, convulsii și probleme de vedere.

Tratament pentru tumori benigne

Multe tumori benigne nu trebuie tratate sau îndepărtate. Dacă o formațiune tumorală nu crește rapid sau nu provoacă probleme, medicul poate recomanda simpla monitorizare. Cu toate acestea, dacă o tumoare benignă apasă pe o altă structură a corpului sau provoacă simptome, medicul poate recomanda o variantă de tratament pentru a o îndepărta. Tratamentul pentru tumori benigne poate consta în:

Criochirurgie– tratamentul care constă în pulverizarea, cu ajutorul unui dispozitiv, de azot lichid pe tumoră pentru a îngheța celulele și a le distruge Această metodă este potrivită pentru excrescențe foarte mici și aproape de suprafața pielii.

Excizie– implică utilizarea unui bisturiu pentru a îndepărta excrescențele de pe piele. 

Chiuretaj, procedură care îndepărtează țesutul folosind un instrument ascuțit, în formă de lingură, numit chiuretă. 

Electrocauterizarea, procedură care presupune distrugerea termică a țesuturilor tumorale cu ajutorul unui dispozitiv ce folosește un circuit electric, numit electrocauter și prin care sunt eliminate formațiuni cutanate benigne de tipul papiloamelor, hiperplaziilor sebacee și keratozelor seboreice. 

Tratament cu laser – poate cea mai populară variantă de tratament, tratarea tumorilor benigne cu laser folosește un fascicul îngust de lumină intensă pentru a îndepărta micile excrescențe.

VoceaPacientului
VoceaPacientului
Articole: 824