Nivelurile ridicate de fluor din apa de baut par sa fie asociate cu cresterea riscului de hipotiroidism sustine un nou studiu britanic ce pune semne de intrebare legate de siguranta acestei metode de tratare a apei.
Cercetatorii au realizat o comparatie intre zonele aprovizionate cu apa cu fluor si cele cu apa fara fluor si au ajuns la concluzia ca in unele zone cu apa fluorurata riscul de hipotiroidism este de 1,4-2 ori mai mare fata de cel din zonele cu apa fara fluorurare. Per ansamblu ei estimeaza ca fluorurarea apei sta la baza unei cresteri medii cu 9% a prevalentei hipotiroidismului. In Marea Britanie prevalenta medie a hipotiroidismului este de 3,18%, fiind regasit in special la femeile de peste 40 de ani.
Cele mai citite articole
Studiul publicat in februarie in Journal of Epidemiology and Community Health este primul studiu ce realizeaza o astfel de asociere care contrazice rezultatele unui raport publicat in 2014 ce sustinea ca fluorurarea apei a fost o masura de sanatate publica sigura (luata in special pentru beneficiile in reducerea cariilor dentare). Raportul publicat anul trecut nu a urmarit insa riscul de hipotiroidism si tocmai de aceea autorii prezentului studiu au evaluat aceasta corelare.
J Epidemiol Community Health February 2015