Virus sau bacterie?
Majoritatea durerilor in gat sunt determinate de infectii cu virusuri, unde tratamentul cu antibiotice nu are efect . De obicei cand infectia nu este cu un virus apar depozite albicioase la nivelul faringelui iar amigdalele sunt rosii si par sa fie umflate, tumefiate. Uneori se observa puroi in spatele gatului. In cazul in care infectia este insotita de tuse si scurgere nazala este mai putin probabil sa fie determinata de o bacterie si ca atare e probabil sa nu necesite tratament cu antibiotice.
Atunci cand febra nu este ridicata, este mai putin probabil ca infectia sa fie determinata de o infectie cu streptococ betahemolitic (cea mai frecventa infectie bacteriana ce determina dureri in gat).Ganglionii limfatici sunt adesea implicati in captarea si distrugerea germenilor din zonele apropiate si ca atare ganglionii de la baza gatului sunt mai frecvent umflati si durerosi atunci cand infectia este determinata de streptococ.
Intensitatea durerii in gat este crescuta si dureaza mai mult timp atunci cand infectia este una bacteriana. La copii, alte semne de gravitate includ salivatia excesiva cu respiratie frecventa si dificila, insotita de suieraturi (stridor).Cand durerea in gat este insotita de aparitia unor umflaturi mici si rosii, rugoase (ca pielea de gaina) ce apar la nivelul gatului si se extind pe trunchi si membre este probabil ca copilul dvs sufera de scarlatina, determinata de infectia cu streptococ. Fata copilului are un aspect „palmuit”: obrajii sunt rosii-aprinsi in timp ce buzele, barbia si zona din jurul nasului sunt palide. Intrucat complicatiile bolii pot fi grave (miocardita, hepatita, meningita, reumatism si afectarea rinichilor) este recomandata consultarea imediata a medicului pentru prescrierea tratamentului adecvat.
Singura modalitate sigura de a identifica o infectie bacteriene este realizarea unei culturi in urma recoltarii secretiilor din faringe. Sunt recomandate testarile specifice atunci cand exista suspiciuni pentru implicarea altor agenti infectiosi: de exemplu membrane faringiene groase gri-murdare in cazul difteriei sau contact sexual neprotejat oral-genital recent in cazul gonoreei.
Cele mai citite articole
Vocea ragusita ce insoteste durerea severa in gat este un semn de epiglotita ce adesea poate fi cauzata de infectia cu virusul Haemophilus Influenzae (HI) in special in cazul in care copilul nu este vaccinat impotriva acestei infectii (vaccinarea nu e inclusa in programul national). Infectia cu HI mai poate sa determine pneumonie, meningita (inflamarea meningelui – a membranei ce inconjoara creierul), etc. Vaccinul impotriva infectiei cu HI e administrat la 2 luni, la 6 luni si la 12 luni. Atentie: vaccinul este interzis la copiii sub varsta de 6 saptamani si nu poate fi administrat in timpul unor boli acute ce au ca simptom febra. Epiglotita poate fi si de cauza bacteriana.
Hidratarea este importanta in cazul durerilor in gat intrucat ajuta la fluidificarea secretiilor locale si la calmarea inflamatiei. Nu strica sa faceti inhalatii, stand cu capul sub un prosop deasupra unui vas cu apa calda (reprize de 5-10 minute de cateva ori pe zi). Uneori ajuta si compresele locale calde (inmuiate in apa calda si apoi stoarse). Evitati fumatul si aerisiti camera o data pe zi. Consumati alimente ce se pot inghiti usor si evitati condimentele.Exista numeroase produse ce combat durerea la nivel local si unele ce combat si inflamatia. Daca suferiti de diabet nu uitati sa verificati continutul in zahar al acestor pastile. Dintre mijloacele naturale, gargara cu apa sarata (o lingurita la o cana de apa calduta) este utila si in reducerea secretiilor nazale abundente, care prin scurgerea in faringe intretin inflamatia locala. Atentie, nu utilizati decongestionantele nazale pe perioade lungi de timp.