Aspecte mai putin cunoscute despre abuzul de substante

Comunicarea e esentiala
Abuzul de substante nu se refera doar la droguri cum ar fi cannabisul/marijuana sau cocaina, ci include si utilizarea in exces a unor medicamente cum ar fi cele mentionate in continuare. In cazul dependentei de droguri sau de alte substante comunicarea este esentiala. Nu acuza persoana si nu te certa cu ea. Apeleaza la un specialist cu care sa discuti cum e mai bine sa procedezi.
Barbituricel
Barbituricele, cum ar fi fenobarbitalul, sunt prescrise pentru inducerea somnului sau pentru diminuarea nelinistii, insa luate in exces pot sa duca la dependenta. In combinatie cu alcoolul pot sa duca la incetinirea exagerata a respiratiei si a batailor inimii, cu un posibil deces.

Benzodiazepinele
Diazepam, Clonazepam (Rivotril), Alprazolam (Xanax, Frontin, Prazolex), Lorazepam (Anxiar), Nitrazepam, Medazepam, fac parte din clasa de medicamente numita benzodiazepine. Benzodiazepinele pot sa determine reactii neplacute in momentul in care se intrerupe tratamentul – asa numitele semne de discontinuitate sau sevraj. Citeste in sectiune TratamentNou si ‘pastila’: O noua avertizare legata de riscul benzodiazepinelor.

Medicamente impotriva tusei – dextrometorfan
Dextrometorfan este substanta ce se gaseste in mai multe medicamente impotriva tusei ce se pot procura din farmacii fara prescriptie medicala. Desi sunt sigure in dozele recomandate, daca sunt luate in cantitati mari pot sa duca la pierderea coordonarii si a judecatii logice, euforie, greturi, varsaturi si cresterea frecventei batailor cardiace.

Amfetaminele
Amfetaminele cresc nivelul atentiei, al concentrarii si sunt administrate in tratamentul ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Administrarea necorespunzatoare insa poate sa duca la accelerare batailor cardiace, la tulburari de ritm cardiac sau uneori chiar la insuficienta cardiaca. De asemenea pot sa determine, insomnii, nervozitate sau dependenta.

Amfetaminele
Amfetaminele sunt folosite adesea la sugestia prietenilor pentru a creste abilitatea de a invata in perioadele de solicitare intelectuala, cum ar fi sesiunile sau pentru efectul lor de diminuare a poftei de mancare. E important sa discutati cu adolescentul din timp asupra posibilelor riscuri la care s-ar expune, daca ar consuma aceste substante fara recomandarea medicului.
Etnobotanicele
Etnobotanicele pot sa fie si ele incluse in aceasta lista. Poate la o prima impresie ai spune ca petrecerile ar fi perioada de timp in care se produc cele mai multe abuzuri de substante. Studiile arata insa ca la tineri abuzul de substante se produce cel mai frecvent in intervalul orar 3-6 dupa amiaza – e important deci sa stii ce face adolescentul imediat dupa scoala si inainte de a ajunge tu acasa.
Sprijinul din partea familiei
Stressul, depresia si anxietatea sunt printre principalele motive ale dependentelor iar rezolvarea acestor probleme necesita adesea sprijinul intregii familii. Este foarte posibil ca specialistul sa te implice si pe tine sau pe alti membrii ai familiei in terapii de grup. Fii pregatit sa oferi dragostea ta persoanei ce sufera de dependenta, fara sa-i reamintesti de grava greseala comisa.

VoceaPacientului
VoceaPacientului
Articole: 1355