Utilizarea saunei si riscul de deces

Desi au mai existat studii care au aratat legatura dintre utilizarea saunei si reducerea evenimentelor cardiovasculare, un nou studiu amplu de tip prospectiv sugereaza ca utilizarea saunei poate fi asociata chiar cu reducerea mortalitatii de orice cauza iar aceasta legatura ar fi chiar „dependenta de doza”

Studiu finlandez, care a evaluat peste 2000 de persoane timp de 18 ani (varsta 42-60 de ani), a aratat ca atat decesele cardiace cat si mortalitatea generala au fost reduse semnificativ la persoanele ce au utilizat sauna de 2-3 ori pe saptamana fata de cei ce o utilizau doar o data pe saptamana.

Cele mai citite articole

Riscul a fost diminuat cel mai mult la cei ce au utilizat sauna zilnic si a existat o diferenta semnificativa intre cei ce au utilizat sauna mai frecvent si cei ce au utilizat sauna mai putin frecvent. Pe perioada evaluata, cei ce au utilizat sauna zilnic au avut o rata a mortalitatii de 30,8% fata de 37,8% la cei ce o utilizau de 2-3 ori pe saptamana si fata de 49,1% la cei ce o utilizau doar o data pe saptamana.  Se pare ca si lungimea timpului petrecut in sauna a fost asociata cu reducerea riscului pentru evenimente cardiovasculare fatale.

JAMA Intern Med 2015: DOI:10.1001/jamainternmed.2014.8187

Cele mai citite articole