Aspecte bine de stiut despre comotia cerebrala

Traumatism cerebral fara leziuni
Comotia cerebrala este cea mai usoara suferinta a creierului ce apare in urma unei lovituri la cap, analizele imagistice de rutina neidentificand o leziune cerebrala. Traumatismul cranian duce insa la modificari temporare ale functiilor neuronale si poate determina senzatia de ameteala, pierderea temporara a echibrului sau chiar a starii de constienta. Senzatia de ‘ceata mentala’, de confuzie, de gandire incetinita, durerile de cap, dificultatea de a se concentra, a memora, iritabilitatea, tristetea sunt experimentate adesea. Persoana poate sa prezinte si ochi mai ‘sticlosi’, o vedere mai incetosata si o sensibilitate la lumina sau la zgomote.

Intrebari utile
Cum nu toate persoanele isi pierd cunostinta, in momentul unui traumatism cerebral este important sa intrebati persoana daca stie unde se afla, daca stie ce zi a saptamanii este si alte intrebari la care in mod normal ar trebui sa cunoasca raspunsul. De exemplu, in cazul loviturilor din timpul meciurilor se poate intreba: ce repriza a jocului este? care e numele echipei cu care joaca? care e scorul?

Evaluari utile
Cateva alte aspecte utile de evaluat in cazul unei persoane ce a suferit un traumatism cerebral: vede ‘puncte luminoase’ sau ‘vede dublu’? ii tiuie urechile? are senzatia cumva ca se invart lucrurile in jur? cat de bine isi tine echilibrul sau isi coordoneaza miscarile? resimte o slabiciune musculara? are o stare de somnolenta? ii este greata sau are dureri de stomac?

Cele mai citite articole

Semnale pentru urgenta interventiei
Daca starea de ameteala sau durerile de cap si ceafa persista sau se inrautatesc, daca persoana este confuza sau are o pierdere temporara a memoriei, daca prezinta convulsii, daca are pupilele inegale si continua sa nu vada bine, sau sa nu vorbeasca bine, daca devine brusc iritabila, agitata sau agresiva, sau daca varsaturile persista, e cazul sa ajungeti de urgenta la medic .

Mersul la scoala
In incercarea de a nu pierde din lectii, unii parinti trimit copilul la scoala destul de curand dupa o lovitura la cap si prin aceasta pot sa ‘suprautilizeze’ creierul intr-o perioada in care are nevoie de intreaga energie pentru a se recupera dupa traumatism. Pentru evitarea reaparitiei simptomelor e nevoie insa ca ele sa fi disparut complet iar apoi activitatea sa fie crescuta treptat iar discutiile cu persoanele implicate in educarea copilului e bine sa stabileasca anumite limite de adaptare. Teoretic, sistemul de educatie ar trebui sa aibe chiar norme in acest sens.

Timpul pentru revenire
Unii copii isi revin complet la cateva ore dupa comotia cerebrala iar cazurile usoare isi revin in 7-10 zile. Dupa 3 luni de la comotie, aproximativ 90 % dintre copii nu mai prezinta niciun simptom, dupa o luna si jumatate, trei sferturi sunt complet recuperati, dupa 26 de zile jumatate isi revin complet iar dupa 15 zile, unul din patru nu mai prezinta niciun semn al traumatismului cerebral suferit.

Cele mai citite articole

VoceaPacientului
VoceaPacientului
Articole: 325