Tipuri de freze dentare și cum să o alegi pe cea potrivită

Frezele dentare sunt utilizate într-o gamă largă de proceduri, inclusiv îndepărtarea cariilor, pregătirea dinților pentru coroane sau punți și modelarea sau finisarea lucrărilor dentare. În cele ce urmează, vom discuta despre diferitele tipuri de freze dentare și cum o poți alege pe cea potrivită pentru nevoile tale.

Tipuri de freze dentare

Frezele dentare pot fi clasificate în funcție de mai multe criterii. Printre cele mai frecvent folosite se numără însă: tipul de material din care sunt fabricate, punctul de prindere, forma, granulația și diametrul.  

După material

În funcție de tipul de material din care sunt făcute, există două tipuri principale de freze: frezele dentare diamantate și frezele dentare din carbură. Freza dentară din carbură de tungsten este recunoscută pentru rigiditatea sa și pentru faptul că este extrem de eficientă și durabilă. Frezele dentare diamantate sunt fabricate din cel mai dur material natural cunoscut, diamantul, și sunt ideale pentru lucrul cu smalțul dentar. 

După punctul de prindere

În funcție de punctul de prindere sau tipul de instrument rotativ cu care sunt concepute a fi utilizate, frezele dentare pot fi clasificate în freze pentru turbine, freze pentru piese contraunghi și freze pentru piese drepte.

După formă

Din punct de vedere al formei, există multe tipuri de freze dentare: sferice, con invers, cilindrice, cilindro-conice, pară, cilindrice cu cap rotunjit, flacără, trepan etc.

După granulație

Granulația frezei dentare este indicată de culoarea inelului de pe gâtul acesteia. Cele mai comune culori sunt alb, pentru granulație superfină, galben, pentru extra fin, roșu, pentru fin, albastru, pentru standard, verde, pentru grosier, și negru, pentru super grosier.

După diametru

Cele mai citite articole

Diametrul capului determină dimensiunea frezei și există multe dimensiuni diferite. Alegerea dimensiunii corecte a frezei este esențială pentru a obține rezultate optime în procedurile dentare.

Cum alegi freza dentară potrivită?

Alegerea frezei dentare potrivite este esențială pentru a asigura un tratament eficient și confortabil pentru pacient, rezultate de înaltă calitate și siguranța pacientului și a medicului dentist.

Atunci când alegi o freză dentară, este crucial să iei în considerare procedura specifică și tipul de material pe care se lucrează. De exemplu, frezele din carbură sunt utilizate în mod obișnuit pentru tăierea și modelarea materialelor mai dure, cum ar fi smalțul și dentina. Frezele diamantate sunt de obicei utilizate pentru tăierea și modelarea ceramicii și a altor materiale dure. 

Dimensiunea frezei este, de asemenea, un factor de luat în considerare. Frezele mai mici sunt folosite pentru lucrări de precizie, în timp ce frezele mai mari pot fi folosite pentru a îndepărta rapid cantități mari de material. Forma frezei este și ea importantă. De exemplu, frezele sferice sunt folosite pentru a crea găuri sau pentru a pregăti o suprafață, frezele pară sunt folosite pentru conturare, modelare și netezire, frezele flacără sunt utilizate pentru modelarea suprafeței ocluzale a dinților posteriori, iar frezele con invers sunt folosite pentru îndepărtarea structurii dintelui sau pentru accesarea zonelor greu accesibile.

Dacă ne referim la alegerea frezelor potrivite pentru dotarea unei clinici dentare, evaluarea calității acestora un prim aspect asupra căruia trebuie să te concentrezi. Este important să alegi freze dentare de calitate, deoarece aceasta poate influența performanța și rezultatele tratamentului. Calitatea poate fi determinată prin evaluarea reputației producătorului, a recenziilor produsului și a recomandărilor altor profesioniști din domeniu. Un distribuitor de echipamente dentare te poate, de asemenea, ajuta să alegi un set 5x freză diamantată sau alte seturi de freze dentare potrivite pentru nevoile tale. 

Alegerea frezei dentare potrivite este crucială pentru obținerea unor rezultate bune. Ținând cont de factori precum tipul de freză și procedura pentru care va fi utilizată, vei putea face oricând alegerea corectă, una ce îți va permite să oferi fiecărui pacient cea mai bună îngrijire posibilă!

Cele mai citite articole

VoceaPacientului
VoceaPacientului
Articole: 325