Rutina zilnica de ingrijire pentru pielea uscata: ce trebuie sa stii?

Pielea uscata poate fi o provocare zilnica, dar, cu o rutina adecvata, poti imbunatati aspectul ei. In acest articol, vom explora pasii necesari pentru o rutina eficace. 

Foloseste crema pentru piela uscata 

O bariera cutanata sanatoasa si functionala iti protejeaza corpul impotriva poluarii, toxinelor si iritantilor si impiedica straturile inferioare ale pielii sa piarda apa [1]. Semnele unei bariere cutanate deteriorate includ pielea uscata, ce provoaca mancarime sau descuamare, care poate fi sensibila, rosie si inflamata [1]. 

Emolientele sunt adesea folosite pentru a ajuta la gestionarea afectiunilor pielii uscate, care provoaca mancarime sau descuamare, cum ar fi eczema, psoriazisul si ihtioza. Ele ajuta la prevenirea petelor de inflamatie si a puseelor acestor afectiuni [2]. Astfel,  folosirea unei creme pentru pielea uscata contribuie la ameliorarea simptomelor acesteia si la refacerea barierei cutanate. 

Spala-ti fata usor de cel putin doua ori pe zi

Foloseste un produs de curatare bland, fara alcool, care nu face spuma, de doua ori pe zi si dupa ce transpiri. Daca ai pielea sensibila, spala-te cu un produs de curatare seara si doar clateste-te cu apa in alte momente [3].

Aplica protectie solara

Foloseste o crema hidratanta care contine protectie solara sau o crema de protectie solara cu spectru larg cu un SPF de cel putin 30, chiar si in zilele innorate. Aplica generos protectia solara si reaplica la fiecare doua ore – sau mai des daca inoti sau transpiri [3]. 

Evita apa fierbinte si limiteaza timpul baii sau dusului

Foloseste apa calda si limiteaza timpul petrecut in baie. Dusurile sau baile lungi si apa fierbinte indeparteaza uleiurile naturale ale pielii. Limiteaza baia la cel mult o data pe zi si nu mai mult de cinci-zece minute. Foloseste apa calda, nu fierbinte [3]. 

Alege cu atentie materialele textile pe care le porti

Alege tesaturi care sunt blande cu pielea ta. Fibrele naturale, cum ar fi bumbacul, permit pielii sa respire. Lana, desi naturala, uneori irita chiar si pielea sanatoasa. Pentru spalarea rufelor, foloseste detergenti fara coloranti sau parfumuri, ambele putand irita pielea [3].

Nu freca pielea atunci cand te speli sau usuci

Pentru a evita deteriorarea pielii, stai departe de buretii de baie, periile de frecat si prosoapele de spalat. Daca nu vrei sa renunti complet la ele, asigura-te ca le folosesti cu o atingere usoara. Din acelasi motiv, tamponeaza sau sterge (nu freca) pielea cand te usuci cu prosopul [4]. 

Cand este important sa mergi la o consultatie medicala?

Mergi la un consult la medicul dermatolog daca:

  • ai incercat masuri de autoingrijire, dar semnele si simptomele tale persista [5];
  • pielea ta devine inflamata sau dureroasa [5];
  • dezvolti piele uscata si groasa ca efect secundar al tratamentului pentru cancer [5];
  • afectiunea ta te face atat de inconfortabil incat pierzi somnul sau esti distras de la rutinele tale zilnice [5];
  • ai rani deschise sau infectii din cauza scarpinatului [5]; 
  • ai zone mari de piele solzoasa sau descuamata [5]. 

Pentru a diagnostica pielea uscata, este probabil ca medicul tau sa te examineze si sa te intrebe despre istoricul tau medical. S-ar putea sa discutati despre momentul in care a debutat pielea ta uscata, ce factori o fac mai buna sau mai rea, care sunt obiceiurile tale de baie si cum iti ingrijesti pielea [3].

Medicul tau poate sugera sa faci cateva teste pentru a vedea daca pielea ta uscata este cauzata de o afectiune medicala, cum ar fi o tiroida hipoactiva (hipotiroidism). Adesea, pielea uscata este un simptom al unei alte afectiuni ale pielii, cum ar fi dermatita sau psoriazisul [3].

Disclaimer: Acest articol contine informatii generale despre ingrijirea pielii uscate si nu trebuie considerat un substitut pentru consultatia medicala. Este recomandat sa ceri sfatul unui medic dermatolog inainte de a incepe o noua rutina.

Bibliografie:

1. Chaikin, Elena. “What Is the Skin Barrier?” Midwest Bioprocessing Center, 9 Mar. 2023, mwbioprocessing.com/blog/what-is-the-skin-barrier;

2. NHS. “Emollients.” NHS, 2019, www.nhs.uk/conditions/emollients;

3. Mayo Clinic. “Dry Skin – Diagnosis and Treatment – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2019, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/diagnosis-treatment/drc-20353891;

4. Harvard Health Publishing. “9 Ways to Banish Dry Skin – Harvard Health.” Harvard Health, Harvard Health, 2019, www.health.harvard.edu/staying-healthy/9-ways-to-banish-dry-skin;

5. Mayo Clinic. “Dry Skin – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 25 Aug. 2023, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/symptoms-causes/syc-20353885. 

VoceaPacientului
VoceaPacientului
Articole: 824