Îngrijirea protezei dentare nu trebuie să fie un chin pentru nimeni. La urma urmei, proteza dentară aduce multe bucurii. Persoanele care o poartă se bucură de un zâmbet frumos, cu aspect natural, în timp ce cei mici se amuză când o văd în pahar seara. Așadar, proteza dentară are multe avantaje, unul dintre acestea fiind și faptul că se poate curăța foarte ușor.
Acesta este subiectul pe care l-am ales pentru articolul de astăzi, iar echipa de medici stomatologi de la clinica dentară Dr. Jozef din Brașov ne vor răspunde la întrebările primite de la cititorii noștri. Cum se curăță proteza dentară? Ce periuțe să folosiți și ce soluții de curățare sunt recomandate? Citiți în continuare!
Ce substanțe folosim la curățarea protezei dentare?
Puteți folosi ce substanță vă vine la îndemână. Unele persoane aleg să folosească pasta de dinți normală non-abrazivă, în timp ce alte persoane folosesc săpun. Puteți, de asemenea, utiliza săpun lichid de vase.
Important este să folosiți o soluție de curățare blândă, care să nu afecteze materialele din care este construită proteza dentară. Toate produsele pe care vi le-am enumerat mai devreme nu sunt toxice în contactul cu pielea.
Din acest motiv, simțim nevoia să menționăm să nu folosiți curățători chimici, de tipul detergentului pentru geamuri. Multă lume s-ar putea gândi că este o idee bună, pentru că sunt soluții de curățare pentru suprafețe lucioase. Deși logica este una bună, indicat este să nu le folosiți, pentru că aceste chimicale ar putea afecta structura protezei dentare. În cazul în care nu doriți să vă schimbați proteza dentară la fiecare două luni, rămâneți la soluțiile recomandate mai sus de medicul dentist.
Bineînțeles, există și soluții speciale de curățare a protezelor dentare disponibile în farmacii. Acestea sunt foarte eficiente și sunt recomandate de medicii de la clinica Dr. Jozef din Brașov.
Foarte importantă este și clătirea protezei înainte de reintroducerea ei în gură. Bineînțeles, nu trebuie să uităm nici de spălarea întregii guri.
Ce periuță de dinți folosim la curățarea protezei dentare?
Pe piață există periuțe de dinți special create pentru curățarea și igienizarea protezei dentare. Dacă nu doriți să vă complicați cu mai multe periuțe de dinți, puteți să o folosiți pe cea normală. Cu toate acestea, trebuie să fiți siguri de faptul că are perii moi.
Este obligatoriu ca periuța cu care curățați proteza să fie una moale, delicată, care să nu zgârie proteza. Dacă proteza se zgârie, nu doar că are un aspect inestetic, dar îi va fi afectată și integritatea și rezistența. O periuță de dinți cu peri moi va curăța cu grijă proteza, fără să o afecteze sau să o zgârie.
Cum curățăm proteza dentară?
Cele mai citite articole
Atunci când curățați proteza dentară, este foarte important să aveți un vas cu apă pregătit în prealabil. Dacă scăpați proteza dentară într-o chiuvetă goală și dură, s-ar putea fisura sau chiar sparge în bucăți. Dacă o scăpați într-un vas cu apă, nu va păți nimic.
Așadar, primul pas, vasul cu apă. Folosind peria cu peri moi de care am vorbit mai sus, frecați fiecare dinte al protezei. Mișcări fine, rotative, exact așa cum făceați cu dinții voștri naturali. Fiecare dinte în parte trebuie curățat, pe ambele părți.
Curățați, cu mișcări circulare și partea rozie a protezei, pentru a îndepărta orice urmă de placă bacteriană. Clătiți bine proteza pentru a îndepărta soluția de curățare folosită. Dacă doriți, o puteți scufunda timp de unu, două minute în apă de gură. Apoi scoateți-o de acolo și mai clătiți-o o dată cu apă. Țineți minte faptul că și protezele dentare sunt afectate de placa bacteriană, chiar dacă nu sunt dinți adevărați.
Nu uitați de curățarea întregii guri!
Un alt aspect foarte important despre care trebuie să vorbim neapărat la capitolul acesta este curățarea propriilor dinți. Chiar dacă dinții voștri naturali nu mai sunt compleți, sau în formulă completă, aceștia tot trebuie curățați. De fiecare dată când vă curățați proteza dentară, spălați și dinții cu sârguință.
Poate că voi nu remarcați acest lucru, dar atunci când mâncați, particule mici din mâncare intră sub proteză. Aceste particule sunt purtate de salivă, așa că unde e saliva, este și un rest micuț de aliment. Dacă nu vă curățați temeinic dinții, indiferent cât de bine a lucrat medicul să îi curețe de carii, aceștia vor suferi. Doar pentru că acum purtați proteză nu înseamnă că placa bacteriană s-a oprit din a afecta dinții naturali.
Folosiți la periere pasta de dinți obișnuită, ca și înainte. În ceea ce privește periuța de dinți, este indicată una de nivel mediu de duritate. În acest mod curăță bine dinții, dar nu afectează gingiile și nu provoacă sângerări sau răni. Folosiți apă de gură și ață dentară, exact ca înainte de a purta proteza.
Ai nevoie de o proteză dentară în Brașov?
În acest articol, vă mai oferim un ultim sfat valoros: dacă aveți nevoie de o proteză dentară în Brașov sau vreți să modificați o proteză existentă, vă recomandăm clinica stomatologică de top Dr. Jozef! Calitate și tehnică occidentală la tarife adecvate pentru Brașov!
Adresă: Bulevardul Gării 7A, Brașov
Programări: contact@drjozef.ro