Varza chinezească, cunoscută și sub numele de bok choy sau bok choi, este o legumă cu frunze verzi și tulpină albă originară din Asia. Cu o istorie îndelungată în bucătăria asiatică, această legumă a câștigat popularitate în întreaga lume datorită gustului său unic și beneficiilor nutriționale impresionante. 

În acest articol, vom explora cu atenție varza chinezească și vom dezvălui bogăția sa de vitamine, minerale și antioxidanți care o fac atât de valoroasă pentru sănătate.

Despre varza chinezească sau bok choy

Despre varza chinezească sau bok choy

Sursa foto

arza chinezească, cunoscută și sub denumirea de bok choy sau bok choi, este o legumă cu frunze verzi și tulpină albă originară din Asia. Această legumă face parte din familia Brassicaceae și este strâns înrudită cu varza și broccoli. Datorită gustului său plăcut și texturii crocante, bok choy a devenit populară în bucătăria asiatică și s-a răspândit în întreaga lume ca ingredient versatil și sănătos.

Iată câteva caracteristici importante despre varza chinezească:

Varietăți: Există mai multe varietăți de bok choy, cele mai comune fiind bok choy cu frunze verzi și tulpină albă și bok choy cu frunze verzi și tulpină alungită. Ambele tipuri sunt valoroase din punct de vedere nutrițional și pot fi folosite în numeroase rețete.

Valoare nutrițională: Varza chinezească este o sursă bogată de vitamine și minerale esențiale, inclusiv vitamina C, vitamina K, vitamina A, acid folic, calciu, potasiu și fier. De asemenea, este bogată în antioxidanți care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

Beneficii pentru sănătate: Consumul regulat de bok choy poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv întărirea sistemului imunitar, menținerea sănătății oaselor datorită conținutului de calciu și vitamina K, și susținerea sănătății pielii și a vederii datorită vitaminei A.

Gust și textură: Frunzele verzei chinezești au o textură crocantă, în timp ce tulpina este mai fermă și poate avea un gust ușor dulceag sau ușor amărui, în funcție de varietate. Această combinație de texturi și arome face varza chinezească versatilă în bucătărie.

Utilizare culinară: Bok choy poate fi folosită într-o varietate de feluri de mâncare, precum stir-fry-uri, salate, supe și garnituri. Este adesea folosită în bucătăria asiatică, dar a devenit populară și în rețetele internaționale.

Disponibilitate: Varza chinezească este disponibilă în supermarketuri și magazine de produse alimentare specializate și poate fi găsită pe tot parcursul anului.

Beneficii și proprietăți

Varza chinezească sau bok choy este o legumă cu valori nutriționale impresionante, cunoscute pentru beneficiile lor pentru sănătate. Iată câteva dintre beneficiile și proprietățile acestei legume:

 • Valori nutriționale bogate: 

Bok choy este o sursă excelentă de vitamine și minerale esențiale. O cupă de varză chinezească conține cantități semnificative de vitamina C, vitamina A, vitamina K, acid folic, calciu, potasiu și fier. Aceste nutrienții contribuie la menținerea sănătății generale a organismului.

 • Bogată în antioxidanți: 

Cele mai citite articole

Varza chinezească este bogată în antioxidanți, cum ar fi vitamina C și beta-carotenul. Acești antioxidanți pot ajuta la combaterea stresului oxidativ în organism, protejând celulele de deteriorare și contribuind la menținerea unui sistem imunitar sănătos.

 • Proprietăți anticancerigene: 

Consumul regulat de varză chinezească poate fi asociat cu potențiale proprietăți anticancerigene. Compușii din varza chinezească pot ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer, precum cel de colon, prin neutralizarea radicalilor liberi și protejarea integrității celulelor.

 • Susține funcția tiroidiană: 

Datorită conținutului de iod, bok choy poate contribui la menținerea funcției tiroidiene sănătoase. Iodul este esențial pentru producerea hormonilor tiroidieni și funcționarea corectă a glandei tiroide.

 • Sănătatea oaselor: 

Varza chinezească este o sursă bună de calciu și vitamina K, care sunt esențiale pentru sănătatea oaselor. Acești nutrienți contribuie la întărirea oaselor și reduc riscul de osteoporoză.

 • Promovează sănătatea inimii: 

Consumul regulat de bok choy poate avea beneficii asupra sănătății inimii. Conținutul scăzut de calorii și de grăsimi saturate, împreună cu aportul de potasiu, poate contribui la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Aceste beneficii și proprietăți ale verzei chinezești fac din această legumă o alegere sănătoasă și delicioasă pentru o dietă echilibrată.

Cum se mănâncă varza chinezească

Cum se mănâncă varza chinezească

Sursa foto

Varza chinezească sau bok choy poate fi preparată în numeroase moduri și poate fi inclusă în diverse feluri de mâncare. Iată câteva moduri de a mânca varza chinezească:

 • Stir-Fry: Stir-fry-ul este una dintre cele mai populare modalități de preparare a verzei chinezești. Tăiați varza chinezească în bucăți mici și prăjiți-o într-o tigaie cu ulei și arome precum usturoi, ghimbir și sos de soia. Poate fi adăugată carne sau tofu pentru a obține o masă completă.
 • Salate: Varza chinezească poate fi tăiată în julienne și adăugată în salate pentru un crocant suplimentar și o aromă ușor picantă. Este excelentă în combinație cu alte legume proaspete și un dressing delicios.
 • Supă: Adăugați varza chinezească tăiată în supa de legume sau în supa miso pentru a aduce o textură și o savoare distinctă. Această legumă se gătește rapid în supă și păstrează crocantă.
 • Garnituri sau alături de orez: Bok choy poate fi fiert sau gătit la abur și servit ca garnitură alături de carne, pește sau orez. Adăugați oțet de orez sau sosuri cu arome asiatice pentru un gust autentic.
 • Gătit la abur: Gătirea la abur este o modalitate sănătoasă și simplă de a pregăti varza chinezească. Plasați bucățile de bok choy într-un cuptor cu aburi și gătiți-le până devin fragede și ușor crocante. Apoi, puteți adăuga sosuri sau condimente după preferință.
 • Umpluturi: Varza chinezească poate fi folosită pentru a înveli diverse umpluturi, cum ar fi cele de sushi sau de gyoza. Frunzele mari pot servi ca o învelitoare sănătoasă și gustată pentru umpluturile preferate.

Varza chinezească – Contraindicații

Varza chinezească, cunoscută și sub numele de bok choy sau pak choi, este o legumă verde cu frunze și tulpini crocante, folosită frecvent în bucătăria asiatică. De obicei, este o opțiune sănătoasă și bogată în nutrienți, dar există și câteva contraindicații de luat în considerare:

 • Probleme legate de tiroide: 

Varza chinezească conține compuși numiți goitrogeni, care pot interfera cu funcționarea glandei tiroide în cazul unor persoane care au o tiroidă deja afectată. Dacă aveți probleme tiroidiene, ar trebui să consultați un medic înainte de a consuma cantități mari de varză chinezească sau de a o consuma regulat.

 • Medicamente anticoagulante: 

Varza chinezească conține cantități semnificative de vitamina K, care poate interfera cu efectele medicamentelor anticoagulante (cum ar fi parafinasU). Dacă sunteți pe astfel de medicamente, este important să vă monitorizați consumul de vitamina K și să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a ajusta doza de medicament, dacă este necesar.

 • Alergii alimentare: 

Dacă sunteți alergic la legumele crucifere, cum ar fi broccoli, conopidă sau varza, este posibil să aveți și o reacție alergică la varza chinezească, deoarece aparține aceleiași familii de plante.

 • Probleme gastrointestinale: 

Consumul excesiv de varză chinezească poate duce la probleme gastrointestinale, cum ar fi balonare, gaze și diaree, în special dacă sunteți sensibil la fibrele alimentare.

În general, varza chinezească poate face parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată pentru majoritatea oamenilor.

Cele mai citite articole