Înaintarea în vârstă poate cauza multe simptome neplăcute, însă nu este singura cauză pentru schimbările care apar corpul bărbaților. Adevărul este că majoritatea acestor simptome sunt de fapt cauzate de un dezechilibru hormonal, o afecțiune comună dar uneori ignorată. Atunci când apar tulburări hormonale, sunt afectate toate aspectele sănătății, deoarece hormonii reglează inclusiv digestia, metabolismul, starea de spirit, mișcarea, etc.
De obicei, dezechilibrele hormonale pot apărea atunci când glandele endocrine nu funcționează în parametri normali. Din acest motiv, nu vor putea produce, depozita și elibera hormoni în sânge. Alte motive pentru apariția tulburărilor hormonale pot fi obiceiuri de viață nesănătoase sau factorii de mediu nefavorabili.
Este important ca un dezechilibru hormonal la bărbați să fie identificat și tratat cât mai devreme, deoarece afecțiunile ce pot însoți această condiție medicală sunt foarte neplăcute și pot afecta direct calitatea sănătății și a vieții persoanei în cauză.
- Ginecomastie, respectiv mărirea țesutului mamar, este primul semn de dezechilibru hormonal la bărbați. Chiar dacă se poate ajunge la această condiție și datorită vârstei, dietei sau stilului de viață, nu trebuie neglijată posibilitatea unei scăderi a testosteronului sau o creștere a estrogenului. Deși nu este neapărat dăunătoare din punct de vedere al sănătății, ginecomastia poate avea un impact negativ asupra stimei de sine, afectând major viața socială a pacientului. În funcție de cauza dezechilibrului hormonal, această afecțiune poate fi rezolvată cu tratament medicamentos sau prin operatie de ginecomastie.
- Pierderea libidoului este, de asemenea, un semn al testosteronului scăzut sau al nivelului ridicat de estrogen. Când lipsa dorinței sexuale devine evidentă, se pot investiga mai multe cauze posibile, dar un dezechilibru hormonal este cel mai probabil. Este o afecțiune care are profunde implicații psihologice și poate duce la destrămarea cuplului sau la tensiuni intime.
- Pierderea mușchilor, sau atrofia musculară, este o altă consecință a dezechilibrului hormonal. Însoțită de creșterea în greutate, această afecțiune ar trebui să fie un semnal puternic pentru un control al nivelului testosteronului, deoarece aceste este responsabil pentru construirea și menținerea masei musculare. Modificarea greutății poate fi asociată și cu dezechilibre ale altor hormoni, cum ar fi cortizolul, recunoscut prin reacția ”luptă sau fugi” care poate interfera cu metabolismul organismului.
- Disfuncția erectilă, respectiv dificultatea de a avea sau menține o erecție pentru activitatea sexuală, poate fi cauzată de tulburările hormonale. Acestea pot interfera cu performanța sexuală și nu trebuiesc neglijate chiar dacă există mulți alți factori care pot influența această funcție: vârsta, stresul, bolile cronice sau depresia.
Tipuri de dezechilibru hormonal masculin
- Oboseala suprarenală: este cauzată de perioade lungi de stres, iar consecința este reducerea secreției de cortizol de către glandele suprarenale
- Hipotiroidism: apare în condițiile în care glanda tiroidă are o activitate sub limitele normale
- Hipertiroidism: se datorează unei stări hiperactive a glandei tiroide
- Andropauza: cunoscută și ca menopauza masculină, este cel mai frecvent tip de tulburare hormonală masculină. Când femeile se confruntă cu menopauza, au o scădere drastică a nivelului hormonal foarte brusc. Bărbații, în schimb, pot trece printr-o perioadă de scădere a hormonilor care se manifestă foarte lent, pe parcursul a multor ani de zile. Este posibil să nu se observe simptome până când nivelul hormonal nu se schimbă destul de drastic.
Recomandări pentru menținerea unui stil de viață sănătos care poate reduce probabilitatea apariției tulburărilor hormonale:
- Alegerea unei diete hrănitoare și echilibrate, cu alimente naturale și hrănitoare
- Practicarea sportului în mod regulat
- Menținerea unei greutăți corporale adecvate
- Reducere și buna gestionare a stresului
- Limitarea alimentelor care conțin zahăr și carbohidrați rafinați
- Folosirea cosmeticelor și produselor de igienă naturale, fără substanțe chimice și toxice
- Consumul de fructe și legume bio, care nu au fost stropite cu pesticide sau hormoni
Cele mai citite articole
Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.
Chirurgie plastica si estetica
Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare