Dieta pacientului cu guta trebuie sa contina cantitatea necesara de glucide dar sa aiba limitate proteinele, grasimile si sarea si excluse produsele bogate in purine, substante care prin descompunere formeaza acidul uric. In cele ce urmeaza va sugeram cateva idei de meniu indicat in guta si cateva recomandari pentru alimentele de evitat.

Un ou pe zi este recomandat indiferent de modul de preparare. Pentru micul dejun mai poti sa adaugi branza de vaci, smantana, cascaval (nu insa cel sarat). Produsele lactate cu continut redus de grasime nu doar iti ofera proteinele necesare dar par si sa reduca riscul unui atac de guta.

Carnea rosie, fructele de mare si icrele sunt bogate in purine, deci trebuie evitate, dupa cum nu trebuie consumate in exces alcoolul sau painea. Este exclus consumul de organe (ficat, rinichi, limba, creier), salamurile, produsele afumate, conservele.
Salatele ce contin struguri,mere, telina si nuci pot sa potoleasca in mod sanatos foamea de dupa amiaza. Nu doar contin putine purine dar contin si acid malic ce reduce cantitatea de acid uric.
Supele vegetariene, cu cartofi si morcovi sau piureul de cartofi contin putine purine deci sunt recomandate. Se exclude supa de carne, de peste, de ciuperci, supele cu spanac, macris si se limiteaza produsele din aluat dospit.

Vinetele si rosiile impreuna cu branza de capra sau maioneza cu continut redus de grasime pot sa constituie o buna alternativa pentru cina in special daca le servesti impreuna cu un pic de paine cu tarate, prajita. In general vegetalele au proprietati alcaline ce tind sa compenseze aciditatea indusa de acidul uric.
Cartofi noi la cuptor cu rozmarin sau pastele cu zuchinni iti ofera senzatie de satietate fara sa contina multe purine. Ai grija doar sa nu servesti portii prea mari.

Piersicile cu sos de fructe de padure impreuna cu inghetata cu continut scazut de grasimi sunt un desert recomandat alaturi de fructele uscate. Dulceata si mierea sunt permise in cantitati limitate dar nu se recomanda ciocolata si smochimele.