Sugestii de baza pentru parintii copiilor cu autism

Fii consistent
Aceste cateva recomandari de baza te vor ajuta sa faci viata mai usoara atat pentru tine cat si pentru copilul cu autism pe care il ingrijesti. Daca citesti aceste randuri stii deja ce important este sa inveti cat mai multe despre boala si sa vorbesti cu alti parinti ce au copii ce sufera de autism. La fel de important este sa Fii consistent in majoritatea actiunilor tale. Copilul cu autism are o problema in a se adapta. Interactiunea cu el si invatarea e stimulata daca intelesul actiunilor tale nu este modificat in timp pe cat posibil, pastrand o consistenta semnificativa.

Recompensele
Recompenseaza. Cand suntem recompensati pentru un anumit comportament, este probabil sa-l repetam. Daca recompensezi copilul cu autism atunci cand incearca sau executa o noua sarcina, este probabil sa o faca mai des. Recompensele nu trebuie sa fie neaparat materiale – sunt utile laudele, zambetele si imbratisarile si eventual ‘certificatele de buna purtare’. Citeste mai multe despre stabilirea rutinei zilnice si recompensare, in 10 sfaturi pentru pacientii cu ADHD.

Supararile
Intelege mai bine ce sta in spatele supararilor. E normal pentru oricine sa fie suparat atunci cand nu e inteles sau atunci cand e ignorat.Iesirile nervoase ale copilului cu autism pot sa fie adesea legate de faptul ca nu reuseste sa se faca inteles iar cand arunca cu lucruri e poate modul lui de a-si exprima frustrarea sau de cauta atentia ta.

Cele mai citite articole

Jocul
Fa sarcinile zilnice cat mai placute poti. Nu uita nicio secunda ca un copil cu autism e in primul rand un copil. Terapia e importanta… dar si sa-ti faci copilul sa zambeasca, sa rada. E mai probabil sa-si ‘iasa din carapace’ daca vede in activitati o joaca si nu o terapie. Joaca e un element esential al invatarii.

Unicitatea terapiei
Individualizeaza tratamentul comunicand specialistului cat mai multe dintre aspectele ce le observi. Nu exista un tratament care sa functioneze la toti copii cu autism. Copil tau are puncte tari si puncte slabe unice, dupa care e bine sa fie individualizat tratamentul urmat.

Pauzele
Ia o pauza pentru a-ti reincarca bateriile. Fiecare parinte are nevoie de o pauza din cand in cand iar aceasta afirmatie e si mai adevarata pentru parintii copiilor cu autism. Daca nu ai rude sau prieteni care sa te ajute, apeleaza evental la asociatiile de sustinere in autism.

Sprijinul psihoterapeutic
Identifica din timp daca ai nevoie de psihoterapie personala sau familiala. Depresia si anxietatea nu sunt rare cand este vorba de persoanele ce ingrijesc copii cu autism. Nu sunt rare nici problemele familiale determinate de obstacolele create de aceasta provocare deosebita. Daca apelezi din timp la psihoterapie pentru aceste probleme iti ajuti copilul, evitand ca situatia sa se complice si mai mult.

Cele mai citite articole