Menținerea sănătății rinichilor este vitală pentru ca aceștia să-și îndeplinească rolul de a elimina reziduurile și a excesul de apă din sânge, precum și pentru a produce hormoni esențiali pentru menținerea unui echilibru chimic adecvat în sânge. Rinichii sănătoși susțin buna funcționare a întregului organism și contribuie la menținerea generală a stării de bine. Iată câteva sfaturi utile și obiceiuri sănătoase prin care poți avea grijă de aceștia.
Bea destule lichide
Consumul regulat și constant de lichide este foarte sănătos pentru ca rinichii să funcționeze corect. Apa ajută la eliminarea sodiului și a toxinelor din organism, iar hidratarea adecvată reduce riscul de a dezvolta insuficiența renală. Consumul de apă poate ajuta la eliminarea calculilor renali, în special în cazul în care calculii sunt de dimensiuni mici. Totuși, pentru a afla cum trec pietrele la rinichi, mai ales pietrele de dimensiuni mai mari, este necesar un consult la medicul specialist.
Se recomandă consumul de cel puțin 1,5 până la 2 litri de apă pe zi, însă aceste valori pot fi diferite în funcție de alți factori care influențează pacientul.
Alimentație echilibrată
O dietă sănătoasă, bogată în fructe, legume, proteine slabe și grăsimi sănătoase, contribuie la menținerea sănătății rinichilor. Trebuie evitat consumul excesiv de sodiu și de alimente procesate, care pot crește tensiunea arterială. Atunci când tensiunea arterială este crescută din cauza consumului excesiv de sare, rinichii trebuie să lucreze mai intens pentru a procesa și elimina acest exces. De asemenea, trebuie limitat și excesul de zahăr și carbohidrați rafinați, care contribuie la creșterea greutății corporale și la dezvoltarea diabetului. Aceste alimente pot fi înlocuite cu opțiuni mai sănătoase, cum ar fi carbohidrații complecși din cereale integrale.
Controlul greutății și exercițiile fizice regulate
Menținerea unei greutăți sănătoase și exercițiile fizice regulate pot ajuta la prevenirea afecțiunilor care pot afecta rinichii, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială. Creșterea nivelului de zahăr în sânge poate deteriora treptat vasele de sânge mici din rinichi și poate afecta funcția lor de filtrare. Diabetul și obezitatea sunt niște cauze durere de rinichi deoarece nefropatia diabetică, o complicație a diabetului care afectează rinichii, provoacă simptome precum disconfortul în zona rinichilor.
Limitarea fumatului și a alcoolului
Evitarea excesului de alcool și a fumatului sunt aspecte esențiale pentru menținerea sănătății rinichilor. Consumul excesiv de alcool poate duce la creșterea tensiunii arteriale, dar și la deshidratare. Fumatul a fost asociat cu un risc crescut de a dezvolta boli renale, dar și cu apariția proteinuriei, care este prezența anormală a proteinelor în urină. Proteinuria este un semn al afecțiunilor sau problemelor renale.
Cele mai citite articole
Rinichii joacă un rol esențial în filtrarea sângelui și eliminarea deșeurilor, iar aceste obiceiuri sănătoase contribuie la prevenirea leziunilor renale și a afecțiunilor asociate, promovând astfel o viață mai lungă și mai sănătoasă.
Sursa foto: Freepik
Bibliografie:
· www.niddk.nih.gov, https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/chronic-kidney-disease-ckd/prevention, accesat la 30.09.2023;
· www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/kidney-health, accesat la 30.09.2023;
· www.royalfree.nhs.uk, https://www.royalfree.nhs.uk/services/services-a-z/stop-smoking-service/smoking-and-kidney-function/, accesat la 30.09.2023.