Scapa de suspiciuni, efectueaza o testare PCR COVID-19

Daca ati aflat ca o persoana cu care ati luat contact in ultimele zile are COVID-19 si, mai mult, vi se pare ca prezentati unele simptome, atunci ar trebui sa faceti un test pentru determinarea infectiei cu SARS-CoV-2.

Iar principalul test care poate detecta infectia cu SARS-CoV-2 este testul RT-PCR COVID-19. Este recomandat sa faceti testarea COVID-19 dupa aproximativ 5 zile de la contact.

Ioana Runcu lucreaza intr-o firma unde unul dintre colegii sai a fost diagnosticat cu COVID-19. S-a speriat cand a aflat pentru ca mancasera impreuna de cateva ori. Asa ca s-a gandit ca cel mai bine ar fi sa faca testul PCR Covid. Dar pentru ca isi vizitase parintii intre timp, teama era si mai mare, se temea ca nu cumva sa le fi dat si lor virusul.

A aflat ca poti face un test RT-PCR COVID-19 si sa afli rezultatele in 24-30 de ore de la recoltare, asa ca a trimis un email pentru programare la Centrele GRAL Medical, la adresa programari@gralmedical.ro. Solicitarea a fost pentru 5 zile de la data la care stia ca a mancat impreuna cu colegul sau. A sunat-o imediat un operator de la Call Center si au confirmat impreuna locatia GRAL si ora programarii. Clinicile GRAL Medical sunt primele clinici medicale private care au primit certificarea DEKRA pentru implementarea masurilor de siguranta impotriva raspandirii Covid-19.

Unde si cum poti face testul PCR

Inainte de recoltarea pentru testarea COVID-19, nu a mancat cu 4 ore inainte, nu a consumat guma de mestecat sau tablete mentolate. Nici nu a folosit decongestionante nazale, si-a adus aminte ca a citit pe site-ul GRAL Medical toate detaliile. A baut doar apa.

Testarea COVID-19 i-a creat Ioanei un pic de disconfort, pentru ca tampoanele pentru exudat nazofaringian și faringian trebuie sa se invarteaza de 2-3 ori pentru a putea preleva probele. Dar este un disconfort care dureaza cateva secunde.

Insa nu i-a venit sa creada cand a primit in nici 24 de ore rezultatul testului care era bilingv, in limba romana-engleza si avea si QR cod inserat pe el. Rezultatul a fost vizibil in aplicatia de mobil GRAL.

Cele mai citite articole

Ce inseamna rezultatele testarii COVID-19

Un rezultat pozitiv arata ca proba recoltata a ARN-ului SARS-CoV-2 e sugestiva pentru diagnosticul COVID-19, deci aveti COVID.

Un rezultat negativ, adica nedetecatbil, arata absenta infectiei SARS-CoV-2. Insa exista si posibilitatea ca rezultatul sa fie fals-negativ. Ce inseamna acest rezultat?

Asta arata ca s-a recoltat prea devreme in cursul infectiei sau pot fi alte situatii particulare care tin de fiecare proba in parte.

Ioana Runcu a aflat dupa 24 de ore de la recoltare ca are COVID-19. Asa ca a anuntat imediat medicul de familie care i-a recomandat tratamentul si i-a spus sa stea in izolare timp de 14 zile. Totodata, Ioana si-a anuntat parintii care au facut si ei testul RT-PCR. Insa rezultatele pentru ei au fost negative, cu toate ca tatal Ioanei prezenta mucozitati si durere de cap. El va mai efectua un test dupa cateva zile, la indicatiile medicului lui de familie.

Care sunt simtomele severe pentru COVID-19

Infectia COVID-19 are o perioada de incubatie de 5-14 zile, iata care sunt simptomele care ar trebuie sa te faca sa efectuezi un test PCR COVID-19: febra importanta, tuse seaca, dificultate in respirarie, dureri musculare, oboseala. Dar virusul se mai manifesta si prin acumulari de muscus in gat, durere de cap, chiar si tuse sau diaree.

Sunt unele simptome care arata ca aveti o forma grava a boli si trebuie sa va prezentati de urgenta la spital:

  • tulburari grave de respiratie;
  • durere toracica sau presiune constanta in piept;
  • buzele sau fata albastruie (cianoza);
  • stare de confuzie cu instalare brusca, somnolenta;
  • semne de accident vascular cerebral;
  • scaderea fortei musculare la nivelul unui membru superior si/sau inferior.

Pentru mai multe informatii si programari la GRAL Medical, va rugam, sunati la 031 1000 200 sau ne puteti contacta prin email la programari@gralmedical.ro. De asemenea, puteti lasa un mesaj si pe pagina de Facebook GRAL Medical.

Cele mai citite articole

VoceaPacientului
VoceaPacientului
Articole: 822