Deşi boala hemoroidală afectează persoanele de toată vârstele, şi în principal pe cei care au un stil de viaţă sedentar, din jenă, foarte mulţi dintre noi amânăm sau chiar evităm să mergem la un medic specialist pentru un consult.
Mâncărimile, durerile, arsurile, disconfortul şi chiar sângerările rectale sunt cele mai des întâlnite simptome ale hemoroizilor. Dar ce sunt hemoroizii? Hemoroizii sunt inflamații ale venelor existente în zona rectală. Mai precis, aceste vene sunt situate sub membranele rectului şi anusului. Chiar dacă aceste vene sunt prezente la fiecare persoană, în mod natural, putem vorbi de boala hemoroidală doar atunci când ele se dilată, se inflamează cronic. Încă de la început trebuie să ştii că hemoroizii pot fi interni (nedureroşi – prezenţa lor fiind indicată de apariţia sângelui în scaun) şi externi (cei care provoacă cel mai mare disconfort).
Este important să menţionăm faptul că hemoroizii sunt des întâlniţi în rândul femeilor însărcinate. Aceştia apar în cele mai multe cazuri în trimestrul trei de sarcină şi dispar, în cele mai multe cazuri, imediat după naştere. Însă acest lucru nu este tocmai garantat. Este important totuși să ştii că hemoroizii care apar în timpul sarcinii nu pun în pericol sănătatea mamei sau a fătului, însă pot fi dureroşi şi îi pot produce viitoarei mămici un disconfort în plus.
Remedii pentru hemoroizi
Cu toate că începerea unui tratament pentru hemoroizi încă de la apariţia primelor semne creşte considerabil şansele de vindecare, multe persoane nu se adresează medicului decât atunci când problema se agravează.
Cele mai citite articole
Putem preveni apariţia hemoroizilor? Aşa cum spuneam mai devreme, persoanele care au stil de viaţă sedentar au şanse mult mai mari să se confrunte de-a lungul vieţii cu această boală. Prin urmare, pentru a evita apariţia hemoroizilor este recomandat să adopţi un stil de viaţa cât mai sănătos, să faci cât mai multă mişcare, să eviţi consumul de alcool şi mâncărurile extrem de picante şi să nu uiți să acorzi o atenție specială igienei intime. Specialiştii recomanda ca după fiecare scaun să cureţi foarte bine zona cu apă călduţă. Iar atunci când acest lucru nu este posibil, o altă soluţie ar fi şerveţelele umede. Însă nu orice produs este bun. Specialiştii recomandă să optezi pentru acele şerveţelele umede care nu conţin alcool sau parfum.
Cu toate că prietenii, rudele şi chiar internetul îţi pot oferi câteva remedii pentru tratarea hemoroizilor, este important să ştii că doar un specialist este în măsură să îţi recomande un tratament corect. Bineînțeles, poţi opta şi pentru produsele fără prescripţie medicală.
Dacă este să discutăm despre un tratament pentru hemoroizi, trebuie să ştii că medicul îţi poate recomanda creme, unguent, supozitoare sau alte medicamente. Însă, dacă este să discutăm despre o situaţie mai gravă, acesta îţi poate recomanda chiar o intervenţie chirurgicală. Deşi aceasta te poate speria, trebuie să ştii că intervenţia chirurgicală este necesară doar în cazurile în care boala hemoroidală se află într-un stadiu avansat, iar hemoroizii sunt extrem de dureroşi. Intervenția chirurgicală se va recomanda numai în urma unor investigaţii medicale amănunţite.
Există remedii naturiste pentru hemoroizi?
În cazul în care stadiul bolii nu este unul avansat, iar medicul îţi recomandă şi un tratament naturist, trebuie să ştii că ai mai multe opţiuni disponibile. Mai precis, cremele pe bază de plante, unguentele pe bază de propolis, băile de şezut, alimentele bogate în fibre, cataplasmele şi aşa mai departe te pot ajuta în lupta contra hemoroizilor.
Deşi hemoroizii sunt o problemă ce afectează peste 50% din populaţia lumii, puţini dintre noi aleg să meargă la un specialist atunci când apar primele semene. Este important să ştii că această problemă, identificată timpuriu, este mult mai uşor de tratat. Așa că nu sta pe gânduri, dacă ai simptome asemănătoare cu cele enumerate mai devreme, mergi la medicul specialist proctolog pentru un consult.