Recomandari de alimentatie in boala de reflux gastroesofagian

Farfurii mai mici Principalul factor ce determina refluxul gastroesofagian nu este legat atat de tipul de aliment pe care-l consumi ci de cantitate si modul in care mananci. Nu manca niciodata decat ceea ce ai in farfurie o data si utilizeaza farfurii mai mici – vei limita din start cantitatea permisa la o masa.

Acorda atentia cuvenita meselor Stai intotdeauna la masa si incearca sa nu mananci in graba. Nu te uita la televizor atunci cand mananci – o sa mesteci si o sa digeri mai bine.

Evita grasimile prajite Mancarurile cu multa grasime si in special cele cu grasimi prajite in ulei (ex. snitel de porc, cartofi prajiti..) au tendinta sa se digere lent si sa sporeasca astfel riscul de reflux. Riscul scade daca prepari altfel mancarea grasa: la aburi, la cuptor sau chiar la gratar.

Evita produsele alimentare acide Mancarurile acide sunt si ele un risc. Evita sa consumi pe stomacul gol portocale, grapefruit, limonada, salate cu mult otet sau suc de rosii. Limiteaza cantitatea de ketchup de pe paste sau pizza.

Cele mai citite articole

Evita bauturile gazoase Bauturile gazoase si cele cu cofeina cresc cantitatea de acid din stomac si cresc riscul de reflux. Bauturile alcoolice produc si relaxarea sfincterului esofagian ce impiedica in normal refluxul. Incearca sa bei mai mult ceai din plante, lapte sau apa ce dilueaza acidul si diminueaza riscurile.

Atentie la condimente Mancarurile condimentate pot sa duca la relaxarea sfincterului esofagian , nu doar ardeiul iute dar si substantele din ceapa si usturoi sau menta. Nu trebuie sa le elimini din mancare ci doar sa reduci cantitatea utilizata.

Nu te intinde imediat dupa masa Nu te intinde dupa masa si nici nu fuma. Ambele favorizeaza refluxul gastroesogagian. Invata sa ai ultima masa cu cateva ore inainte de culcare si foloseste o perna mai mare pentru a avea partea de sus a corpului mai ridicata.

Exercitiile fizice la distanta de mese Daca ai cateva kilograme in plus poate medicul ti-a recomandat sa faci exercitii fizice ca sa scapi de ele. Daca refluxul se accentueaza cand faci efort fizic poti sa bei mai multa apa sa diluezi acidul. Nu incepe exercitiile decat la cateva ore bune dupa masa. Indoaie genunchii cand te apleci si nu te apleca din abdomen – creste presiunea si refluxul.

Cele mai citite articole