Când se confruntă cu probleme psihologice (personale sau ale cuiva apropiat), este adesea dificil pentru un om fără studii medicale ca să știe care specialist ar putea să ofere o asistență calificată cu adevărat eficientă.
Chiar așa! Mulți sunt în această dilemă. Care este totuși diferența dintre un psiholog și un psihiatru? Pe cine ar trebui să contacteze la nevoie pentru un tratament adecvat? Iată este o nedumerire destul de comună în rândul românilor. Când trebuie ca să apeleze la servicii de psihoterapie și când la servicii de psihiatrie?
Psihiatrie vs. psihologie
Psihiatria modernă este o specializare medicală care a început să se dezvolte în secolul al 19-lea. La început se consideră că și bolile mintale împărtășesc caracteristici asemănătoare cu acelea evidențiate la bolile fizice.
În schimb, psihologia a fost întotdeauna asociată cu filosofia și a început să se dezvolte în mod activ în cea de-a doua jumătate a secolului al 20-lea, atunci când a început să își îndeplinească și funcțiile de vindecare a anumitor tulburări psihice.
Psihologia nu s-a remarcat anterior ca o știință separată până la Sigmund Freud. Deși își are originile în medicină și a început ca să facă ceva similar cu ceea ce numim acum abordarea terapeutică în psihoterapie. În acea perioadă, oamenii de știință din domeniul psihologiei erau implicați mai mult în cercetare și nu tratau direct pacienții cu probleme psihologice. Pe cale de consecință, primele abordări ale tulburărilor și problemelor mintale își au originea în psihiatrie.
În prezent, există o mare rivalitate, vizibilă cu ochiul liber, între psihiatrii și psihologi. Un posibil motiv este că, până de curând, psihologia nu era considerată o profesie reglementată de sistemul medical. Chiar și astăzi, serviciile psihologilor ce sunt oferite celor ce au nevoie de ele, nu au statutul de servicii medicale propriu-zise. Totuși, ambele domenii sunt discipline strâns legate, iar abilitățile specialiștilor se suprapun adesea, deci nu este ușor să le diferențiem.
Și totuși… Psihiatru sau psiholog?
Un psihiatru este un medic care a studiat medicina și ulterior a ales ca specialitate psihiatria. Psihiatrii sunt singurii care pot prescrie medicamente și au o înțelegere foarte profundă a structurii biologice a creierului și a funcționării acestuia.
Intervenția psihiatrilor este îndreptată către zona fiziologiei creierului și a biochimiei acestuia. Ei sunt responsabili pentru tratarea persoanelor cu probleme emoționale sau de sănătate mintală cu medicamente eliberate pe bază de rețetă.
Psihiatrii, în sens general, nu sunt instruiți în tehnici de terapie psihologică. Evident, există și excepții fericite. Tratamentul pe care îl oferă nu are ca scop educarea pacienților cu privire la strategiile și metodele care să-i ajute ca să-și rezolve problemele emoționale și comportamentale.
Cele mai citite articole
Cu toate acestea, unii psihiatri studiază în plus tehnici psihologice de interes pentru ei, pentru a le oferi pacienților o gamă mai largă de servicii.
Un psiholog este un specialist care este instruit în psihologia aplicată. El se specializează în tehnici de abordare a problemelor emoționale și comportamentale prin strategii și metode de instruire a clienților, în funcție de problemele concrete ale acestora. Foarte important este faptul că psihologii nu pot prescrie medicamente.
În ultimii ani, s-a acordat o atenție sporită reglementării oficiale a psihologiei, iar mai recent, psihologii cu anumite specializări au o gamă extinsă de puteri (este vorba de psihologii clinici). Aceștia sunt instruiți în competențele necesare pentru a diagnostica, evalua și trata diverse tipuri de probleme psihologice.
În esență, psihiatrul este responsabil pentru prescrierea medicamentelor eliberate pe bază de rețetă și cam atât. Un psiholog nu poate scrie rețete, dar cu ajutorul tehnicilor de terapie, poate învăța o persoană anumite strategii utile pe termen lung pentru a aborda problemele emoționale și comportamentale fără medicamente.
Activitatea unui psihiatru și a unui psiholog, în cazuri mai grave, se desfășoară în combinație.
Activitatea unui psihiatru și a unui psiholog, în cazuri mai grave, se desfășoară în combinație, deoarece în tratamentul unor tulburări, numai această formă de terapie complexă poate fi eficientă.
Decizia de a alege un profesionist cu experiență (psihiatru sau psiholog) este complet personală. Cu toate acestea, de multe ori nu se obțin rezultatele scontate, doar din cauza lipsei de informații a persoanei în cauză.
În fapt, dacă ai probleme psihologice, studiază mai detaliat metodele existente și, în primul rând, înscrie-te pentru o consultație la un psiholog clinic. Acest specialist, după ce a studiat toate detaliile problemei tale, te va îndruma pentru tratament suplimentar la un psihiatru, dacă este necesar.
Vrei să afli mai multe? Intră pe site-ul mihaeladumitru.com!