Elimina kilogramele in plus
Jonctiunea intre doua oase ce ne permite sa ne miscam este tapetata de o structura neteda cartilaginoasa si contine un lichid lubrifiant (lichidul sinovial) ce protejeaza oasele impotriva frecarii. Este deosebit de important ca aceste structuri de protectie sa ramana intacte pentru a nu avea dureri articulare sau a nu ajunge la rigiditati articulare cum se intampla in unele forme de artrita. Principala modalitate prin care iti protejezi articulatiile este mentinerea unei greutati in limite normale. Fiecare jumatate de kilogram in plus mareste de patru ori stresul articular asa ca articulatiile iti vor multumi chiar daca slabesti doar cateva kilograme.
Fa miscari de ‘incalzire’ inainte de streching
Daca ai decis sa slabesti cu ajutorul miscarii, ai grija sa nu faci intinderi/ extensii de articulatii fara sa fii incalzit. Dupa ce iti incalzesti muschii cu miscari usoare, poti sa faci ‘stretching’-ul pe care medicii il recomanda cel putin de 3 ori pe saptamana. Ai grija insa sa cunosti limitele articulatiilor tale. E normal daca ai unele dureri musculare dupa exercitii dar daca durerea articulara dupa exercitiu dureaza 48 de ore sau mai mult, inseamna ca ai cam exagerat si data urmatoare e bine poate sa reduci intesitatea.
Evita suprasolicitarea sau lovirea articulatiei
Nu uita ca exercitiile mai usoare de tipul aerobic, mersul pe bicicleta, inotul, plimbatul sau dansul sunt utile atat pentru sanatatea articulatiilor cat si pentru controlul greutatii. Unele sporturi ce suprasolicita articulatiile si implica intoarceri mai rapide sau sarituri pot sa nu-ti fie utile. De obicei miscarile cu greutati mici sunt permise, dar cere sfatul medicul pentru siguranta. Cand mergi pe bicicleta, joci tenis sau te misti mai rapid poarta cotiere sau genunchiere pentru siguranta.
Nu sta prea mult timp nemiscat pe canapea sau la birou
Daca stai mult timp pe canapea sau in fata computerului ai putea sa faci cateva exercitii articulare usoare ce implica fie mainile si bratele fie miscari ale gambelor si labei piciorului. Ai mai putea sa te obisnuiesti sa vorbesti de fiecare data la telefon in pozitie verticala. Gasesti cateva sugestii de miscari si in prezentarea: 10 recomandari pentru mentinerea motilitatii in osteoartrita.
Cele mai citite articole
Intareste muschii din jurul articulatiei
E util sa intaresti in special muschii din jurul articulatiilor care ofera un suport articular si reduc solicitarea lor. De exemplu, pentru a proteja articulatia genunchiului e importanta dezvoltarea musculaturii coapsei. Pentru a mentine mobilitatea articulara e important sa incerci de fiecare data sa exersezi toata gama de miscari a articulatiei respective. Intreaba medicul care e cea mai utila miscare pentru a dezvolta musculatura din jurul articulatiei care te doare.
Mentine o postura corecta
Iti protejezi articulatiile si daca ai o postura corecta. Atentie insa daca stai prea mult timp incordat, cu spatele lipit de spatarul scaunului poti sa accentuezi durerea. Daca te ridici si te plimbi lucrezi pentru un spate mai drept. Pe masura ce te plimbi intr-un ritm mai accelerat muschii fac tot mai mult efort sa indrepte postura. Branturile ortopedice te ajuta si ele sa-ti menti postura corecta.
Nu ignora durerea si respecta recomandarile medicale si cand nu te doare
Cand nu poti sa mai faci miscarile pe care le faceai de obicei, articulatia iti semnalizeaza ca e timpul sa o tratatezi. Nu ignora durerea articulara si consulta medicul din timp. Daca ai recomandate masuri de recuperare dupa ce episodul dureros a trecut, nu le ignora, deoarece risti ca problema sa reapara mai repede decat te astepti.
Punga cu gheata ca masura de urgenta
Ca masura imediata de combatere a durerii si inflamatiei/ umflarii, poti sa aplici local o punga cu cuburi de gheata invelita intr-un prosop sau o punga cu legume congelate. Nu o tine mai mult de 20 de minute si nu aplica gheata direct pe piele.
Alimente utile pentru integritatea articulatiei
Dieta: Acizii grasi omega 3 din somon sau alti pesti ajuta la reducerea inflamatiei articulare. Calciul din produsele lactate si legumele verzi este util pentru mentinerea structurii osoase iar legumele crucifere (broccoli, varza, conopida) par sa contina o substanta ce blocheaza o enzima ce contribuie la distrugerea cartilajelor. Unii autori sustin utilitatea suplimentelor pe baza de glucozamina si condroitin dar opiniile sunt inca impartite.