Malpraxisul medical: Ce trebuie sa stii despre el?

Medicina nu este o stiinta exacta si, prin urmare, practica ei nu este scutita de anumite riscuri sau de comiterea unor erori. Malpraxisul medical a fost o preocupare de cand a aparut figura medicului. Cu toate acestea, reglementarea legala actuala si conceptul de malpraxis sunt uneori estompate in situatii de natura foarte diferita in care un pacient se poate simti afectat.

Un medic bun va explica pacientului in mod clar toate riscurile si posibilele complicatii ale tratamentului si le va preciza in consimtamantul informat pe care pacientul il va citi si accepta (sau nu). Aceste posibile complicatii nu trebuie confundate cu malpraxis, atata timp cat medicul actioneaza profesional in executarea tratamentului si rezolva eventuala complicatie.

Malpraxis, definitia si tipurile sale

Malpraxis se refera la raspunderea profesionala pentru actiunile efectuate care pot fi considerate neglijenta. In acest sens, neglijenta medicala este considerata orice act efectuat in mod negativ provocand o vatamare pacientului. Daca doriti sa aflati mai multe despre neglijenta medicala si care sunt procedurile legale daca va confruntati cu acest caz, vizitati https://ad-avocat.ro/ daca suspectati ca sunteti victima unei erori medicale sau intr-un caz in care sunteti acuzat de malpraxis.

Conceptul de malpraxis medical este definit ca o situatie in care actiunile profesionistului provoaca daune corpului sau sanatatii unei persoane, fie partial, fie total, limitate in timp sau definitive.

Exista mai multe moduri prin care un medic poate fi acuzat de malpraxis: neglijenta, incompetenta sau imprudenta.

– Neglijenta medicala

Neglijenta medicala apare atunci cand profesionistul nu actioneaza conform standardelor profesiei sale. In general, se datoreaza de obicei nepasarii, care uneori isi are originea in stres sau supraincarcare de munca, care nu te scuteste de consecintele legale.

– Imprudenta medicala

Imprudenta medicala difera de neglijenta prin aceea ca, in acest caz, profesionistul efectueaza o actiune nesabuita punand in pericol viata sau recuperarea pacientului. In acest caz, s-ar putea vorbi de o crima.

– Malpraxis medical

Malpraxis se datoreaza lipsei de cunostinte, abilitati sau experienta din partea medicului. Din fericire, calitatea profesionala a marii majoritati a medicilor din tara noastra este excelenta. Cu toate acestea, daca credeti ca ati suferit malpraxis din partea unui profesionist, ar trebui sa stiti care sunt drepturile dumneavoastra si cum sa revendicati.

Cele mai citite articole

Ce sa faci daca ai suferit o eroare medicala?

Intr-o situatie de malpraxis, precum diagnostic eronat, uitare de material chirurgical din corpul pacientului, externare medicala prematura sau altele, se poate actiona pe cai penale, civile sau contencios-administrative.

In aceste cazuri, primul pas este colectarea tuturor informatiilor despre analizele efectuate, tratamentele sau interventia. Nu uitati sa cereti medicului dumneavoastra istoricul medical, acesta este obligat sa vi-l dea. Daca ai martori, mult mai bine.

In al doilea rand, ar trebui sa contactati un avocat specializat care poate evalua daca a existat malpraxis si sa va indrume asupra modului cel mai potrivit de a reclama.

– Revendicare penala

Calea penala este de obicei aleasa atunci cand consecintele erorii au fost foarte grave pentru pacient sau chiar i-au cauzat moartea. Obiectivul este de a obtine despagubiri, inchisoare sau descalificare pentru cei responsabili. Termenul de depunere a plangerii in cazurile cele mai grave este de trei ani si sase luni daca s-au produs pagube minore.

– Revendicare civila

Calea civila este cea mai frecventa pentru cazurile usoare. Scopul acesteia este de a obtine numai despagubiri pentru prejudiciile produse.

– Revendicare pe cale contencios-administrativa

Este cea mai putin eficienta optiune, deoarece poate dura pana la cinci ani pentru a se rezolva. Este singura cale atunci cand eroarea este facuta de un centru medical public total sau partial. In acest caz, nu se intreprinde nicio masura impotriva medicului si se poate obtine doar compensatie financiara.

Recomandarea noastra pentru a evita malpraxis este sa ceri sfaturi despre medicul care urmeaza sa te trateze, consultandu-i cariera profesionala si opiniile directe ale altor pacienti care i-au trecut prin maini.

In acest sens, atentie la anumite forumuri in care unul sau alt medic este laudat sau dispretuit. Unele dintre aceste recenzii nu sunt de la pacienti reali.

Cele mai citite articole

VoceaPacientului
VoceaPacientului
Articole: 822