Legaturi intre sanatate si aspectul unghiilor

Striatiile verticale
Striatiile verticale ale unghiilor sunt relativ frecvente si nu ai de ce sa-ti faci griji. Taierea unghiilor cu ajutorul unui foarfece poate si ea da nastere unor fisuri unghiale. E util ca scurtarea sau indreptarea unghiilor sa se faca cu o pila. Utilizarea manusilor pentru uz casnic la contactul prelungit cu apa, elimina riscul de fragilizare a unghiei.

Petele albe
Indepartarea frecventa si ‘agresiva’ a cuticulelor poate duce la aparitia „petelor albe”.Petele albe pot insa sa reflecte si existenta unei infectii micotice (o ciuperca), a unei infectii bacteriene, a unei eczeme, a unei suferinte a rinichilor sau a unei suferinte digestive. Vitamina E, hidratarea suficienta, dieta bogata in zinc, vitamine de tip B, vitamina C (fructe si vegetale) ajuta la reducerea petelor albe.

Desprinderea de bucati din unghie
Exfolierea lamelara a unghiilor poarta numele de onicoschizie si adesea apare ca urmare a traumatismelor unghiale, cum ar fi udarea si uscarea repetata a acestora si expunerea repetata la substante chimice (ex detergenti, lacuri de unghii sau acetona). Un aport insuficient de vitamine, minerale printr-o absorbtie deficitara sau ca urmare a unor regimuri alimentare drastice poate duce la onicoschizie. Unghiile care se exfoliaza pot indica o intoxicatie cu seleniu – simptomele mai includ, si depresia, starea de nervozitate, greata si eventual varsaturile.

Cele mai citite articole

Fragilitatea unghiilor si ‘gropile’ din unghie
Fragilitatea unghiilor poate fi un semn al unei tulburari endocrine (ex. hipotiroidismul) al bolii Raynaud sau al unor afectiuni dermatologice. Boala psoriazis si alopecia areata (o boala autoimuna caracterizata prin pierderea parului) se caracterizeaza prin aparitia unor depresiuni mici (gauri) la nivelul unghiilor.

Curbarea in interior
Aparitia unei depresiuni mari la nivelul unghiilor poate sa fie semnul unei anemii pe baza de deficit de fier, al unei boli de ficat ce afecteaza absorbtia de fier, al unei boli de inima sau a hipotiroidismului.
Curbarea in exterior
Curbarea exagerata a unghiilor poate fi semnul unei boli pulmonare ce duce la scaderea nivelului de oxigen din sange, al unei boli cardiovasculare, hepatice sau a unei boli inflamatorii intestinale.

Desprinderea unghiei
Separarea unghiei de ‘patul unghiei’ poate fi semnul unei traumatism, al unei infectii sau poate sa fie o reactie la adezivii folositi la lipirea unghiilor false sau la dizolvantii de lac de unghii. Mai rar poate sa reflecte o boala de tiroida sau boala psoriazis.

Cele mai citite articole

VoceaPacientului
VoceaPacientului
Articole: 822