Corectarea dinților strâmbi este esențială pentru a avea un zâmbet frumos. Dar ce se întâmplă dacă ești deja adult și nu ai purtat până acum niciun aparat dentar pentru a corecta poziția dinților? În această situație, consultă un medic ortodont care îți poate da varianta care ți se potrivește cel mai bine, deoarece aparatele dentare pot fi purtate și la vârsta adultă.

Bineînțeles, purtarea aparatului dentar în copilărie se asociază cu o îndreptare mai ușoară a dinților și cu o perioadă mai scurtă de tratament. În cazul acestora, prima etapă constă în examinarea cu atenție a dinților permanenți. Dacă se constată prezența unei alinieri imperfecte este recomandată vizita la medicul ortodont. În majoritatea cazurilor, corectarea poziției dinților începe în jurul vârstei de 6 ani. 

Tipuri de aparate dentare

În prezent, există mai multe tipuri de aparate dentare ce pot fi utilizate. Alegerea acestora se face împreună cu medicul ortodont, care îți va recomanda varianta care se potrivește cel mai bine pentru dantura ta. 

Este important de cunoscut că vei avea la dispoziție trei tipuri de aparate dentare:

Acest aparat este utilizat preponderent în cazul copiilor, în special dacă prezintă dinți de lapte. Este important a fi purtat pentru cel puțin 16 ore în fiecare zi. Înainte de masă se dă jos și se curăță cu pastă și periuță special concepute pentru acesta, pentru a nu se deteriora. 

  • aparat dentar fix;

Aparatul dentar fix este potrivit atât pentru copiii care au dentiție permanentă, cât și pentru adulți. Rezultatele obținute după purtarea acestui tip de aparat ortodontic sunt superioare comparativ cu aparatul dentar mobil.

  • aparat dentar lingual;

Cele mai citite articole

Avantajul aparatului dentar lingual constă în faptul că este puțin vizibil, fiind așezat pe partea interioară a dinților. Cu toate acestea, purtarea sa este destul de incomodă. De aceea, este evitată montarea acestuia la copii. 

Consecințele nepurtării aparatului dentar

Aparatul dentar contribuie semnificativ la sănătatea danturii și a gingiei, acesta neavând doar rol estetic. În cazul nepurtării acestuia, consecințele vor fi vizibile în timp. Așadar, dacă medicul ortodont ți-a recomandat a purta aparat dentar și ai amânat luarea acestei decizii, iată care sunt riscurile:

  • afecțiuni parodontale; 

Incidența acestor afecțiuni crește odată cu înaintarea în vârstă. Așadar, nepurtarea aparatului dentar la momentul potrivit se asociază cu: sensibilitate dentară, sângerări gingivale, pierderea dinților. În astfel de situații, tratamentul este mult mai costisitor. Este necesar a vindeca gingia, iar ulterior pot fi utilizate proteze dentare sau implanturi. 

  • suprasolicitarea articulației temporo-mandibulare; 

Aceasta este însoțită adesea de disconfort sau durere în timpul masticației. Durerea poate fi localizată la nivelul mandibulei, al gâtului, al urechii. 

  • deteriorarea smalțului dentar; 

O aliniere imperfectă a dinților conduce la suprapunerea greșită a acestora. În timp, smalțul dentar se degradează, iar riscul de formare a cariilor dentare este crescut. De asemenea, în cazuri grave, dinții se pot toci, ca urmare a unei mușcături incorecte. 

Purtarea aparatului dentar se poate face începând cu vârsta de 5-6 ani și până la vârsta adultă. Acesta este recomandat de către medicul ortodont, doar dacă este necesar. La finalizarea purtării acestuia, după 6-12 luni sigur te vei bucura de un zâmbet frumos și perfect, dar și de un risc mai scăzut de a dezvolta afecțiuni dentare și gingivale. 

Cele mai citite articole