Depistarea cancerelor ginecologice (cervical, ovarian etc.) în stadiu incipient implică administrarea unui tratament care se dovedește mai eficient, care scade riscul de complicații și care crește posibilitatea unui prognostic bun, adică șansele de vindecare sunt mai mari.
Orice femeie se află la risc să dezvolte unul din acestea, prin urmare, un screening ginecologic devine imperios necesar. Screeningul înseamnă testarea înainte sa prezinți vreun simptom. Iată care sunt cele mai importante teste ginecologice.
Examenul Babeș-Papanicolau
Denumit și testul PAP, acesta este recomandat de medici o data pe an. Este realizat prin recoltarea unei mostre de secreție de la nivelul colului uterin, aceasta fiind ulterior examinata la microscop pentru depistarea unor modificări atipice, care pot constitui indicii de malignitate.
Testul HPV
HPV este papilomavirusul uman. Testul de genotipare HPV evidențiază, în absența unor simptome, tipul de tulpină a virusului (care poate fi de natură oncogenă). Acesta se face, la fel ca în cazul testului PAP, prin recoltarea unei probe de secreție prelevată de la nivelul cervixului. Frecvent, cele două investigații sunt realizate simultan.
De ce sunt necesare PAP și HPV?
Atât în cazul testului PAP, cât și în cazul testului HPV, dacă, în urma analizei de laborator, rezultatele sunt anormale, medicul recomandă testarea histopatologică (biopsia), pentru a observa statusul benign sau malign. Biopsia este recomandată frecvent ca metodă de screening în special în cazul femeilor aflate la menopauză, care prezintă istoric familial de cancer ginecologic sau care au primit rezultate anormale la testul HPV în ultimii zece ani.
Când sunt recomandate
Cele mai citite articole
Este obligatoriu ca femeile care au suferit un transplant de organ sau au fost infectate cu HIV să meargă anual la medic pentru investigații amănunțite. Conform ghidurilor internaționale, femeile cu vârsta între 25 și 65 trebuie să meargă pentru screening ginecologic la fiecare 3-5 ani.
Semne de alarmă
Cancerul este o afecțiune silențioasă, motiv pentru care screeningul frecvent devine un imperativ. Există, însă, unele simptome, care, chiar dacă mergi la medicul ginecolog și acesta efectuează examenul clinic (fizic), trebuie să te pună pe gânduri și să continui cu teste suplimentare. Între semnele cele mai întâlnite, care pot anunța un cancer de natură ginecologică, se află: sângerarea anormală, scurgerile vaginale, durerea pelvină, senzația de presiune în regiunea abdominală joasă, disconfort urinar.
De reținut!
Moștenirea genetică, obezitatea, sedentarismul, fumatul, bolile inflamatorii pelvine, infecțiile cronice și în mod special infecția cu HPV reprezintă factori importanți de risc în apariția cancerelor ginecologice. Statisticile arată că, la nivel mondial, aproximativ 20% din numărul total de noi cazuri de cancer la femei sunt decese ca urmare a cancerelor ginecologice.
De exemplu, 90% dintre femeile care pierd anual lupta împotriva cancerului cervical, situat între primele locuri în lume ca fatalitate, îl pot depista prin screening frecvent și tratament precoce. Organizația Mondială a Sănătății anunță că 70% dintre cancerele cervicale pot fi prevenite prin vaccinul impotriva HPV. Mergi la medic din timp pentru a efectua investigațiile specifice și a primi tratamentul adapat nevoilor tale individuale.