Înapoi la școală, înapoi la dentist: de ce să îți duci copilul la stomatolog regulat

Celebrul „back to school” ar trebui transformat în „back to dentistry” – odată cu reînceperea anului școlar, este ideal să îl duci pe cel mic la un check-up în cabinetul dentistului. Știm cu toții cât de încăpățânată poate fi o „banală” durere de măsea, așa că nu ți-ai dori ca juniorul tău să fie izbit de această neplăcere întocmai în timpul orelor, nu? 

Societatea de Stomatologie Estetică din România arată că 83% din copiii de până la 7 ani au parte de carii – iar începerea școlii îi predispune la și mai multe „tentații” dulci, însă cariile nu sunt singurul inamic al copiilor. Fie că vorbim de gingivită, xerostomie, abces dentar copii sau halenă, cei mici sunt la fel de predispuși ca adulții afecțiunilor orale – de aceea vizita la stomatolog nu poate fi omisă. 

Am vorbit cu medic Alexandra Mircea, stomatolog. Ne-a povestit pe larg despre motivele pentru care trebuie să îl duci pe cel mic la stomatolog regulat, începând chiar cu toamna aceasta: 

1.Educație dentară corectă 

Chiar dacă sfaturile privind igiena orală vin pentru prima dată de la părinți, controalele regulate la stomatolog îi ajută pe copii să înțeleagă importanța unui periaj, dar și cum se efectuează acesta corect. 

Prima vizita a copilului la dentist trebuie efectuată încă de când cel mic are 1-2 ani, pentru a se acomoda cu spațiul și pentru a preveni o viitoare posibilă teamă de stomatolog. 

Cele mai citite articole

După aceea, controlul regulat, de două ori pe an, le reîmprospătează cunoștințele privind igiena orală corespunzătoare de îngrijire: cum ne periem (de sus în jos sau orizontal?), cât de ferm trebuie ținută periuța, dacă apa de gură și ața dentară sunt sau nu obligatorii etc.

2. Diagnostic timpuriu, tratament facil

Controlul regulat în cabinetul stomatologului ne asigură că orice afecțiune dentară va fi identificată timpuriu, ceea ce rezultă într-un tratament facil și mai puțin costisitor, dar și mai plăcut pentru cel mic. 

De exemplu, dacă juniorul are înghesuiri dentare pe care le identificăm din timp, tratamentul cu aparat dentar va dura mult mai puțin decât dacă ne-am prezenta la stomatolog după ani de zile de la constatarea problemei. În aceeași situație se află și bruxismul – scrâșnitul dinților, o afecțiune extrem de întâlnită în cazul celor mici, care pornește de la cauze psihologice. Dacă este identificat la timp, se apelează la tratamentul cu gutiere transparente pentru bruxism – dacă tratamentul este amânat, există riscul ciobirilor sau chiar fracturilor dentare. 

3. Pentru prevenție 

Vizitele de rutină în cabinetul dentistului ne asigură că nu ne vom confrunta cu gingivită, carii, abcese dentare și altele – mai mult decât atât, ducându-l din copilărie pe cel mic la stomatolog, el va înțelege importanța acestui obicei și îl va practica și în viața sa de adult. 

Copiii care nu sunt învățați de mici să meargă la stomatolog ajung să fie adulții care merg la dentist doar atunci când au o durere vizibilă – moment în care afecțiunea este deja avansată. 

Obiceiuri dentare sănătoase pe care copilul tău le poate deprinde toamna asta

  • o rutină corespunzătoare de îngrijire orală (periaj de două ori pe zi, însoțit de apă de gură și ață dentară)
  • evitarea alimentelor procesate bogate în zahăr, cum sunt laptele cu arome și sucurile carbogazoase
  • dacă cel mic practică vreun sport, asigură-te că îi achiziționezi o gutieră personalizată pentru protecție, indiferent dacă are dentiția permanentă sau cea de lapte: dinții temporari influențează spațierea și alinierea celor permanenți
  • controlul regulat la stomatolog, la fiecare 6 luni. 

Obiceiurile celui mic sunt direct influențate de ale tale: alege să îl iei cu tine atunci când mergi la stomatolog și chiar să vă periați dinții împreună, pentru a deprinde și el obiceiurile tale sănătoase – odată cu un nou sezon, vizita la dentist nu mai poate fi amânată, chiar dacă „nu ne doare” nimic – atunci când apare durerea, deja este prea târziu. Astfel încât prevenția și tratamentul timpuriu rămân aliații de încredere ai unei danturi sănătoase. 

Cele mai citite articole

VoceaPacientului
VoceaPacientului
Articole: 322