Igiena orală te scapă de tratamente stomatologice costisitoare. Cum să o faci corect

Subestimarea importanței îngrijirii dinților și gingiilor constituie o problemă comună, asociată cu numeroase condiții de sănătate orale severe. Refuzul de a vizita medicul stomatolog sau neglijarea igienei orale se răsfrâng nu doar asupra sănătății orale, ci și asupra bugetului personal. Tratamentele stomatologice tind să devină mai costisitoare cu cât problema stomatologică este mai complexă. Prin urmare, îngrijirea corespunzătoare a dinților și gingiilor poate aduce beneficii pe termen lung, atât în ceea ce privește sănătatea orală, cât și în ceea ce privește economiile financiare.

Cum se îngrijesc corect dinții și gingiile?

Îngrijirea regulată a dinților, prin periajul dentar efectuat zilnic, reprezintă baza unei igiene orale adecvate. Modul în care sunt periați dinții și gingiile, cât și instrumentele utilizate la periajul dentar sunt, însă, la fel de importante ca periajul în sine. Periajul corect presupune utilizarea unei periuțe de dinți cu peri moi, alături de o pastă de dinți cu fluor. Mișcările de periaj ar trebui să fie delicate și circulare, cu o presiune moderată aplicată asupra gingiilor, pentru a evita deteriorarea smalțului dentar sau iritarea gingiilor.

De ce mai ținem cont?

Pe lângă periajul dentar, vizitele regulate la medicul stomatolog sunt la fel de importante, deoarece permit identificarea și tratarea problemelor încă din stadii incipiente, înainte să devină mai complexe și implicit tratamentele mai costisitoare. De exemplu, pacienții care au unul sau mai mulți dinți lipsă pot beneficia de implanturi dentare, înainte ca lipsa dinților să ducă la probleme mai grave. 

Cele mai citite articole

Deși în unele cazuri un implant dentar pret poate fi mai mare decât alte opțiuni de înlocuire a dinților, cum ar fi protezele sau punțile dentare, implantul oferă o soluție durabilă și estetică pentru înlocuirea dinților lipsă, ceea ce poate contribui la evitarea unor tratamente temporare ulterioare sau al unor posibile complicații ale problemelor nerezolvate.

Un alt aspect important care poate influența în mod direct riscul de a dezvolta afecțiuni orale este alimentația echilibrată, care susține sănătatea orală. Limitarea consumului de zaharuri poate reduce riscul de carii și alte probleme dentare, în timp ce consumul de alimente bogate în vitamine și minerale poate contribui la menținerea sănătății gingiilor și a dinților.

Care sunt factorii care influențează costul tratamentului stomatologic?

Costul tratamentului stomatologic poate fi influențat de mai mulți factori, însă complexitatea procedurii și necesitatea efectuării tratamentului în regim de urgență sunt cei mai importanți dintre aceștia. De exemplu, un pret coroana dentara este mai ridicat decât costul unei plombe, însă nu în toate cazurile o plombare este suficientă pentru a restaura funcționalitatea și aspectul dintelui. Alți factori care influențează costul unui tratament stomatologic sunt materialele utilizate, experiența medicului, tehnologia și echipamentul utilizat, precum și clinica în sine, deoarece costurile diferă de la o locație la alta.

Cele mai citite articole

VoceaPacientului
VoceaPacientului
Articole: 322