Hrănirea sugarului cu lapte praf în 2020, o provocare pentru orice părinte!

Orice mămică care are un copil sugar își face în această perioadă griji cu privire la perspectiva îmbolnăvirii proprii sau a micuțului său.

Printre atâtea vești alarmante sosite în avalanșă peste nou de la declanșarea pandemiei Covid-19 există și una bună: dovezile de până acum sunt în sensul că bebelușii de până la un an sunt mult mai feriți de perspectiva întunecată de a se îmbolnăvi grav cu periculosul coronavirus.

Mai mult decât atât, chiar dacă cei  mici ajung să fie infectați cu temutul vrăjmaș nevăzut, de multe ori sunt asimptomatici sau nu fac forme care să le pună viața ori sănătatea în pericol.

Cu toate acestea, coronavirusul ar putea să îi infecteze indirect pe sugari prin intermediul altor persoane cu care aceștia vin în contact, precum și al biberoanelor, jucăriilor, al altor obiecte pe care le ating, după care bagă degetele în gură.

De ce să se prevină prin toate mijloacele infectarea copilului cu Covid-19?

Este o întrebare pe care unii și-ar putea-o pune în condițiile în care medicii din lumea întreagă spun că bebelușii nu fac forme periculoase de boală.

În primul rând pentru că pot exista dificultăți privind accesul la asistență medicală de specialitate pediatrică în acest an.

Nimic nu e mai dramatic decât împrejurarea ca un copil să aibă nevoie de medic pentru o problemă de sănătate obișnuită sau urgentă și să existe obstacole în asigurarea acesteia deoarece prioritate de grad zero în unitățile medicale o au acum acei pacienți infectați cu coronavirus.

Plus că și dacă se ajunge cu micuțul la medic, trebuie asigurate niște măsuri de protecție excepționale, deci mai bine să fie evitate asemenea situații-limită generatoare de stres maxim pentru toată lumea (părinți, cadre medicale).

Alimentația copilului sugar în timpul pandemiei cu coronavirus

S-au făcut numeroase studii în ultimele două luni pe plan internațional și a rezultat clar faptul că un copil nou-născut poate să fie alimentat natural chiar dacă mama e purtătoare de coronavirus.

Cele mai citite articole

Totuși, dacă cel mic este alimentat cu o formulă de lapte praf normală sau specială, recomandabilă pentru etapa de dezvoltare în care se află ( până la 6 luni sau între 7 și 12 luni), lucrurile sunt un pic mai complicate.

Și în România s-a înregistrat o lipsă gravă de lapte praf pentru sugari, mai ales la începutul crizei Covid-19, în luna martie 2020.

Părinții au luat cu asalt atunci farmaciile și supermarketurile pentru a-și face stocuri mari de cutii cu lapte praf pentru cei mici.

Cumpăratul compulsiv în cazul hranei pentru sugari este de înțeles, deși rațiunea ar trebui să domine. Totuși, cărui părinte i se poate cere să acționeze cu un grad mare de autocontrol când este vorba de copilul lui? Mai ales de unul cu o vârstă așa de mică?

Acum lucrurile par a fi revenit cât de cât la normal în materie de aprovizionare cu lapte praf. Totuși, pentru a evita contaminarea accidentală a produselor, dar și îmbolnăvirea părinților și a bunicilor care merg la cumpărături (mai ales în farmacii, unde potențialul de infectare este extrem de mare!), a comanda lapte praf online rămâne cea mai bună variantă. Plus că este și mai comod așa!

Evident, achizițiile de pe net nu trebuie să se facă la întâmplare, ci doar din magazine specializate, cu o bună notorietate în branșă, certificată de părinții ce au cumpărat de acolo lapte praf și anterior lunii martie 2020, moment fatidic în care s-a declanșat pandemia de coronavirus și la noi în țară.

Ai un copil sugar hrănit cu lapte praf? Asigură-te că ai un stoc suficient pentru o lună!

Recomandarea specialiștilor este în sensul că ar trebui totuși făcute stocuri de lapte praf pentru copilul sugar de circa 2 – 4 săptămâni, chiar dacă aprovizionarea magazinelor fizice sau online este mai bună acum.

Chiar dacă după 15 mai 2020 se prevede o relaxare a măsurilor luate de autorități pentru a preveni extinderea infectării populației, trebuie luate anumite măsuri de către familiile cu copii ce au vârsta de până într-un an.

Explicația pentru aceste stocuri rezonabile, ce ar trebui totuși să existe în orice casă unde se găsește un sugar alimentat cu lapte praf, se află în faptul că, analizând statisticile serioase din întreaga lume a rezultat că până la 20% dintre persoanele afectate de coronavirus au avut nevoie de tratament în spital pentru două săptămâni sau chiar mai mult.

Acest lucru poate îngreuna accesul la alimentarea corectă cu lapte praf a micuțului rămas acasă de către o altă persoană decât mama (dacă ea este aceea care are neșansa de a se infecta!).

Iar pentru o astfel de comandă, un magazin online specializat în vânzarea de lapte praf, pentru comoditate, este cea mai bună variantă de shopping!

Cele mai citite articole

VoceaPacientului
VoceaPacientului
Articole: 325