Frica de singuratate si dependenta emotionala

Frica de singuratate si dependenta emotionala sunt doua aspecte din sfera relatiilor umane care au captat intotdeauna atentia cercetatorilor si a societatii in general. Aceste teme adanci si complexe pot influenta calitatea vietii noastre, relatiile noastre si chiar starea noastra de bine. Intr-o era in care conexiunea digitala a devenit parte integranta a vietii noastre de zi cu zi, multi se confrunta cu dilemele legate de frica de singuratate si dependenta emotionala.

Pentru a explora mai profund aceste aspecte, va invitam sa cititi acest articol si sa descoperiti informatii relevante despre cupluri si femei singure. Pe https://123matrimoniale.ro/femei/timis veti gasi resurse utile si perspective interesante pentru a intelege mai bine aceste aspecte si pentru a va ajuta sa navigati in complexitatea relatiilor umane. Fie ca sunteti intr-o relatie sau ca va ganditi la viitorul vostru in dragoste, aceste informatii va pot ajuta sa va cunoasteti mai bine si sa construiti relatii sanatoase si satisfacatoare.Cand teama de singuratate ia deciziile pentru tine.

In munca pe care o fac ca psiholog, pentru ca oamenii sa-si gaseasca, sa creeze si sa-si dezvolte resursele, sa-si recupereze sau sa-si mentina bunastarea emotionala, poate una dintre situatiile la care particip cel mai mult este suferinta cauzata de rupturi sau probleme in relatii. 

Desi deciziile de viata nu trebuie sa fie obiective, ci mai degraba subiective, adica sunt decizii care ar trebui conduse de motivatiile, aspiratiile si dorintele fiecarei persoane, pot afirma ca teama de singuratate, in multe ocazii, este responsabila. pentru a lua acele decizii importante pentru noi.

Multi oameni mentin o relatie care nu functioneaza cu justificari precum:

„Nu pot sa ma despart pentru copiii mei. El ma iubeste de fapt, dar in felul lui. Cred ca eu sunt cel care nu-l intelege. Nu pretuiesc ceea ce am, cu ceea ce este acolo. Important este sa mentinem familia, mai presus de orice …” . Desi este posibil ca aceste explicatii sa reflecte partial realitatea, de multe ori pot exprima frica de singuratate.

Deciziile precum cand sa incheiem sau sa continuam o relatie sunt foarte importante in viata noastra si este indicat ca motivele si reflectiile care le ghideaza sa nu fie determinate si conditionate de frica. Frica de singuratate poate genera confuzie si neintelegeri atunci cand identificam motivele care ne determina sa luam o decizie sau alta.

Sa ne controlam frica de singuratate inseamna sa invatam sa o identificam si sa o intelegem; si este esential sa poti lua decizii intr-un mod liber si responsabil.

Care este originea fricii de singuratate?

Frica de singuratate este legata de alte emotii si factori, care o explica si ne permit sa o intelegem si apoi sa o gestionam:

1. Influenta sociala: teama de ceea ce vor spune oamenii

Cele mai citite articole

Factorii culturali si sociali au exercitat si continua sa exercite o mare influenta, creand modele si stereotipuri care conditioneaza luarea in considerare a ceea ce este sau nu „normal”.

Influenta intensa pe care o exercita aceste modele asupra asteptarilor noastre face ca multi oameni, odata impliniti anumite varste, considera ca este un esec sa nu fi atins niste „regime”: sa aiba un partener stabil, sa-si intemeieze o familie… sau sa aiba un anumit statut in viata. Se simt diferiti, inadecvati, esuati sau tristi, dar mai presus de toate le este frica.

2. Exces de responsabilitate, auto-cerere sau perfectionism: teama de a esua

Este inevitabil sa simti emotii intense atunci cand te confrunti cu o relatie care nu functioneaza si sa iei decizia de a o pune capat sau de a incerca sa o readuci pe drumul cel bun: vinovatie, regret, indoieli, anxietate, teama, neputinta, neputinta sau furie… Citeste mai multe despre anxietate si teama de separare in acest articol: https://fii-informat.ro/anxietatea-de-separare-5-metode-pentru-a-o-combate/.

Este foarte important sa gestionam aceste emotii, sa le identificam si sa le reglementam, pentru a ne asigura ca decizia noastra este ghidata, nu de impulsuri, ci de obiective si aspiratii.

3. Dependenta emotionala: frica de abandon

Frica de singuratate este strans legata de stilurile de atasament si de invatarea de viata ale fiecarei persoane.

Tendintele sau trasaturile de personalitate ale individului, impreuna cu convingerile eronate sau distorsionate dobandite de-a lungul vietii, il fac pe persoana sa se simta singura, neputincioasa sau abandonata, cautand in companie evadarea imediata din acele emotii.

Pentru a evita aceste senzatii, persoana tinde sa creeze legaturi emotionale impulsive si cu putina solicitare sau cu criterii foarte fragile. Partenerul este ales sa simta mai multa siguranta sau sa reduca la tacere teama de singuratate sau teama de abandon; si se mentine in momentele de criza din aceleasi motive.

6 tehnici pentru a depasi teama de singuratate

  1. Invata sa-ti faci ideile si gandurile mai flexibile si sa nu accepti convingerile dobandite din mediul tau ca adevaruri imuabile. Invatati sa puneti la indoiala convingerile si sa generati idei alternative.
  2. Identificati-va temerile , acesta este primul pas pentru a le depasi. Daca ne cunoastem bine functionarea si intelegem motivul acestor temeri, va fi mai usor sa stabilim un plan de actiune: Cand simt aceasta frica, in ce situatii? 
  3. Ce cred eu in acel moment? Ce emotii genereaza in mine? Ce fac cand ma confrunt cu aceasta senzatie, cum ma comport cand ma confrunt cu frica?
  4. Reflectati la temerile voastre. De ce te temi cel mai mult cand esti singur? Ce s-a intamplat in imprejurari similare si in alte momente in trecut? Ce s-ar intampla daca ai incepe sa te confrunti cu aceste temeri in loc sa le eviti? Exista si alte temeri pe care le-ai depasit deja? Ce beneficii ai obtinut? Ce pierzi sau sacrifici prin frica, ce costuri iti genereaza?
  5. Infrunta-ti temerile progresiv. Stabiliti mici provocari sau obiective care va vor ajuta sa aveti o perceptie a progresului si a realizarii. Castiga autonomie in anumite situatii sau contexte, luand mici decizii sau facand lucruri, in ciuda fricii sau chiar a modestiei pe care le produce singur a le face.
  6. Prioritizeaza-te , dedica timp activitatilor pline de satisfactii pentru tine. Aminteste-ti ca ingrijirea de sine te imbunatateste si, de asemenea, imbunatateste calitatea relatiilor tale cu ceilalti.
  7. Cere ajutor. Daca detectezi ca frica incepe sa te limiteze in viata de zi cu zi. Psihologii te pot invata sa dobandesti instrumentele si resursele necesare pentru a face fata eficient acestor dificultati.

Frica de singuratate, ca si alte temeri, conditioneaza, limiteaza si interfereaza cu modul in care luam decizii de viata. Nu este vorba de a decide intr-un fel sau altul, de a urma o anumita ideologie, este de a fi credinciosi fata de noi insine, de a face alegeri cu cel mai mare grad de libertate si responsabilitate pe care ni-l putem permite.

Luarea deciziilor nu este o sarcina usoara, sa ne asiguram ca acest proces, o expresie a libertatii oamenilor, nu este, cel putin, limitat de temerile noastre.

Cele mai citite articole

VoceaPacientului
VoceaPacientului
Articole: 469