Este strabismul la copii o problemă ce se remediază în timp? Iată ce trebuie să știi despre această deviație oculară în cazul bebelușilor!

Strabismul la bebeluși este o problemă care apare cu suficientă frecvență cât să ridice suficient de multe întrebări. Este normal, ca părinte, să te îngrijorezi dacă acest diagnostic îi este pus copilului tău. Însă, este această deviație oculară un motiv real de neliniște?

Aproximativ 6% din copii dezvoltă această afecțiune și poate fi considerată o boală destul de ușor de depășit, datorită noilor tehnologii medicale. Specialiștii asigură părinții că o oarecare formă de strabism în primele luni de viață poate fi, totuși, normală, căci ochii bebelușilor nu pot focaliza încă atât de bine și poate, astfel, apărea o ușoară deviație a privirii.

Iată ce trebuie să știi despre strabismul la copii și cum se poate remedia această deviație oculară:

Ce forme poate lua strabismul la copii

Strabismul în cazul bebelușilor este la fel de ușor de depistat ca și în cazul persoanelor adulte. Această deviație este foarte ușor de observat și diagnosticul se poate pune chiar și de părinți, nefiind o problemă extrem de severă. Poate fi vorba de o aliniere necorespunzătoare a privirii și poate avea forme ușoare. Dacă unul din ochi nu focalizează bine poate apărea acea fugă ușoară a acestuia sau chiar a ambilor ochi situații mai serioase. Dacă deviația este una pregnantă și severă, poate fi vorba de strabism congenital. Bineînțeles, genul acesta de probleme de vedere pot fi și ereditare.

Cum se determină gravitatea situației

Cele mai citite articole

Pentru că bebelușii nu pot oferii informații verbale despre felul în care văd este destul de dificil de depistat cauza exactă. De cele mai multe ori este vorba fie de dioptrii mari sau de ochiul leneș, adică de amiopie, ca principale cauze ale strabismului. Există o tehnică specială de aflare a dioptriilor în cazul copiilor numită schiascopie. Aceasta poate fi efectuată la Infosan, alături de alte consultații specifice oftalmologiei pentru bebeluși, cum sunt cele oferite de infosan.ro, pentru a afla ce tip de ochelari vor fi necesari. În afara acestor situații, vizitele la oftalmolog vor trebui făcute oricum înainte de vârsta de 6 ani.

Cum se remediază strabismul la copii

Dacă strabismul celui mic este cauzat de niște dioptrii mari, remedierea problemei se va face cu ajutorul ochelarilor. Părinții nu trebuie să îți facă griji în această situație, deoarece ochelarii pentru bebeluși au rame specifice, care nu vor dăuna. Aceste rame sunt făcute dintr-un silicon special care nu aduc traumatisme deloc, iar copii îți pot purta ochelarii fără probleme. În cazul strabismului manifestat printr-un ochi mai leneș, exercițiile de reeducare ale ochiului afectat sunt calea cea mai sigură. Cu toate acestea, foarte multe cazuri sunt se încadrează în categoria strabismului congenital, iar acesta necesită o operație ușoară, cu recuperare rapidă.

În concluzie, strabismul la copii se poate remedia foarte rapid și fără complicații severe. De cele mai multe ori, în cazul adulților, operația aduce doar o remediere estetică, dar în cazul celor mici ajustările medicale sunt și funcționale. Indiferent că este vorba de exerciții, de ochelari de corecție sau de operație, strabismul la copii are multe posibilități de remediere suficient de rapidă cât să nu producă îngrijorări părinților.

Sursa foto: unsplash.com

Cele mai citite articole

VoceaPacientului
VoceaPacientului
Articole: 822