Elemente bine de stiut despre sinuzite

Inflamatia sinusurilor
Daca acuzi frecvent dureri de cap, tensiune sau durere la baza nasului sau in spatiul dintre ochi, daca ai mereu senzatia de nas infundat e posibil sa suferi de sinuzita. Sinusurile sunt spatii pline cu aer si tapetate cu o membrana mucoasa iar fiecare om are o conformatie diferita a acestora. Sinuzita e o inflamatie a membranei ce tapeteaza sinusurile.

Localizarea sinusurilor
Avem 2 sinusuri frontale, situate deasupra ochilor, 2 sinusuri etmoide situate la baza nasului, 2 sinusuri maxilare situate la nivelul obrajilor. Infectiile sau alergiile fac ca membrana sinusurilor sa devina inflamata, congestionata (rosie, calda si umflata).

Semnele bolii
De obicei in sinuzita pe langa senzatia de nas infundat exista si o scurgere nazala ce poate sa fie galbuie, verzuie sau clara. Alte simptome pot sa includa oboseala, reducerea simtului mirosului sau gustului, tusea, respiratia urat mirositoare, durerile de cap si febra.

Reducerea inflamatiei
Decongestionantele nazale ajuta la reducerea inflamatiei mucoasei si te pot ajuta sa respiri mai usor, in special in timpul episoadelor de raceala. Atentie insa: aceste produse trebuie utilizate pe perioade scurte de timp. Pentru tratarea inflamatiei pe termen lung e mai util sa folositi sprayurile nazale cu solutii saline sau cu corticosteroizi.

Cele mai citite articole

Tratament
Antibioticele nu sunt recomandate de obicei in sinuzite. Racelile ce stau frecvent la baza inrautatirii simptomelor in sinuzite, sunt infectii cu un virus si ca atare nu raspund la antibiotice. Produsele antihistaminice pot fi utile daca la baza sinuzitei sta o alergie.

Agravarea semnelor de boala
Atunci cand secretiile nazale galbui sau verzui persista sau atunci cand febra creste si simptomele se inrautatesc este bine sa consulti medicul pentru a vedea daca nu este vorba despre o infectie bateriana ce necesita tratament cu antibiotice.

Polipii nazali si deviatia de sept nazal
In unele cazuri inflamarea mucoasei poate duce la crearea unor formatiuni denumite polipi. Polipii sinusali pot sa se extinda in cavitatea nazala si sa impiedice circulatia normala a aerului. Inflamatia cronica a sinusurilor poate fi favorizata si de existenta unei deviatii de sept nazal.

Prevenirea sinuzitei
Prevenirea sinuzitei se poate face prin evitarea factorilor iritativi cum ar fi fumul de tigara sau substantele chimice ce degaja un miros intens, prin evitarea mediului foarte uscat (utilizarea umidificatoarelor) si prin mentinerea sinusurilor umede (utilizarea solutiilor saline de irigare nazala)

Cele mai citite articole

VoceaPacientului
VoceaPacientului
Articole: 324