În acest articol vorbim despre dermatita atopică: îți spunem ce este și de ce apare dermatita atopică și care sunt principalele simptome asociate cu aceasta. Totodată, veți afla despre tratamentul adecvat și modalități eficiente de prevenire.
Ce este dermatita atopică?
Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii care provoacă decolorare și erupții cutanate cu mâncărimi. De obicei, debutează în copilărie, iar crizele pot continua până la vârsta adultă. Nu există un tratament pentru dermatita atopică, dar afecțiunea poate fi gestionată cu o îngrijire adecvată. Opțiunile de tratament includ creme cu corticosteroizi, antihistaminice și medicamente eliberate pe bază de rețetă. La persoanele cu pielea deschisă la culoare, dermatita atopică arată ca niște erupții cutanate roșii. Persoanele cu pielea mai închisă la culoare pot dezvolta erupții cutanate maro, mov sau gri.
Dermatita atopică vs eczemă: Care este diferența?
Dermatita și eczema se referă amândouă la inflamarea pielii. Eczema este un termen larg, un termen umbrelă care descrie un grup de afecțiuni. Dermatita atopică este cel mai frecvent tip de eczemă.
Pe cine afectează dermatita atopică?
Dermatita atopică apare cel mai frecvent la copii, dar poate apărea la orice vârstă. Afecțiunea afectează în număr egal persoanele de sex masculin și de sex feminin. Persoanele de culoare au o probabilitate ușor mai mare de a dezvolta această afecțiune în comparație cu persoanele albe. Dintre toate persoanele afectate de dermatită atopică, 65% dezvoltă afecțiunea în primul an de viață, în timp ce 90% o fac înainte de vârsta de 5 ani.
Cum îți afectează dermatita atopică organismul?
Este obișnuit ca dermatita atopică să se dezvolte în zonele în care pielea se îndoaie sau se flexează, cum ar fi în spatele genunchilor sau pe partea interioară a cotului. Dar dermatita atopică poate să apară oriunde pe corp:
- mâini și degete de la mână;
- picioare și degete de la picioare;
- brațe;
- picioare;
- pleoape;
- buze.
Care sunt simptomele dermatitei atopice?
Simptomele dermatitei atopice pot varia semnificativ de la o persoană la alta și pot varia de la ușoare la severe. Simptomele comune ale dermatitei atopice includ:
- piele uscată;
- mâncărimi care pot fi destul de severe;
- umflături și inflamații;
- erupții roșii, maro, violet sau gri;
- umflături mici, pline de lichid sau cruste;
- piele crăpată.
Ce declanșează dermatita?
Cele mai citite articole
Dermatita atopică este multifactorială, ceea ce înseamnă că nu există doar o singură cauză, ci mai multe cauze posibile. Se întâmplă atunci când funcția de barieră a pielii este afectată. Acest lucru are ca rezultat o piele mai sensibilă și mai vulnerabilă la iritanți, alergeni și alți factori de mediu. Atunci când intri în contact cu un iritant sau un alergen care declanșează simptomele, reacția se numește dermatită de contact.
Ce alimente declanșează dermatita atopică?
Mulți alergeni alimentari pot declanșa dermatita atopică. Printre cei mai comuni se numără:
- alunele;
- nucile;
- ouăle;
- soia;
- laptele de vacă;
- grâul;
- crustaceele și fructele de mare.
Cum se diagnostichează dermatita atopică?
Medicul examinează pielea și analizează istoricul medical și familial. În unele cazuri, medicul poate recomanda efectuarea unui test cutanat sau analize de sânge pentru confirmarea diagnosticului.
Cum se tratează dermatita atopică?
Există mai multe medicamente și terapii care pot ajuta la gestionarea simptomelor dermatitei atopice. Acestea includ:
- creme topice cu steroizi: cremele sau unguentele cu corticosteroizi țin mâncărimea sub control și ajută la repararea pielii. Trebuie să le folosești exact așa cum a indicat medicul, deoarece utilizarea excesivă poate provoca efecte secundare neplăcute, cum ar fi subțierea pielii sau pierderea pigmentului.
- steroizi pe cale orală: în cazurile severe, medicul poate prescrie prednison sau alți corticosteroizi pe cale orală pentru a ajuta la controlul inflamației. Aceste medicamente sunt utilizate doar pe termen scurt din cauza efectelor secundare potențiale, cum ar fi creșterea glicemiei, glaucomul, încetinirea creșterii la copii și vindecarea mai lentă a rănilor.
- antibiotice, antivirale sau antifungice: dacă dermatita atopică se infectează, medicul va prescrie aceste medicamente pentru a elimina infecția și pentru a ameliora simptomele.
- pansamente umede: această abordare intensivă presupune aplicarea de creme cu steroizi, apoi înfășurarea pielii cu bandaje umede.
- terapia cu lumină: persoanele care au crize severe după tratamentele tradiționale beneficiază adesea de terapia cu lumină. Acest tip de terapie nu este recomandat pe termen lung, deoarece poate crește în cele din urmă riscul de cancer de piele și de îmbătrânire prematură.
Dermatita atopică poate dispărea?
Copiii vor depăși uneori dermatita atopică sau vor avea în timp crize care sunt mai puțin severe. Deși dermatita atopică nu se poate vindeca, poate fi gestionată cu tratamentele potrivite. Majoritatea pacienților își pot ameliora simptomele folosind creme hidratante de cel puțin două ori pe zi.
Pot să previn dermatita atopică?
Deși nu poți preveni cu totul dermatita atopică, poți lua măsuri pentru a reduce riscul de apariție a crizelor. Pentru a face acest lucru, evită orice posibil declanșator și menține pielea bine hidratată.
Dermatita atopică este o boală de piele cu o etiologie complexă, implicând atât factori genetici, cât și de mediu. Nu este o afecțiune periculoasă, dar poate face ravagii în ceea ce privește confortul și calitatea vieții pacientului. Din fericire, există mai multe tratamente disponibile pentru a te ajuta să ții simptomele sub control. Cei mai mulți pacienți experimentează o îmbunătățire considerabilă odată ce găsesc un regim de îngrijire a pielii care funcționează pentru ei.