De ce repetam ​​tipare dureroase in relatiile noastre?

Cum ne alegem partenerul? De ce repetam ​​anumite tipare stiind ca nu ne-a mers tocmai bine? Raspundem la acestea si la alte intrebari despre greselile pe care le fac inimile noastre atunci cand ne alegem partenerii.

In relatiile voastre romantice, exista modele care se repeta de ceva timp? Vedeti anumite asemanari care nu va plac la fiecare partener? Sunt relatiile mai pline de anxietate si frustrare decat de satisfactie si fericire? Ce se intampla daca in loc sa ne gandim „ce ghinion” sau „cu siguranta sunt blestemata”, reflectam mai profund la ceea ce se intampla? 

Intotdeauna alegi acelasi tip de partener?

Conform femeionline.com, desi cel mai obisnuit lucru atunci cand o relatie se termina este sa atribui despartirea personalitatii fostului partener si sa iei decizia de a te indragosti de un alt tip de persoana, exista o tendinta foarte pronuntata de a continua, avand parteneri cu o personalitate similara.

Daca avem aceleasi probleme intr-o relatie dupa alta,  este posibil sa dorim sa reflectam asupra modului in care sa gravitam mereu catre aceleasi trasaturi de personalitate ale partenerilor nostri, contribuind la permanenta problemelor noastre”.

Modelele relationale invatate in copilarie pot influenta atunci cand alegeti un partener.

Descifreaza relatiile tata-mama-fiu-fiica

Teoria atasamentului, dezvoltata de psihanalistul englez John Bowlby in anii 1950, afirma ca, ca adulti, urmam tiparele relationale pe care le-am invatat in copilarie.

Dezvoltam un atasament sigur atunci cand am fost educati cu afectiune, ingrijindu-ne nevoile si emotiile (fara a ne supraproteja) si stabilindu-ne limite clare si adecvate pentru noi insine. Din acest stil educational ne identificam cu modelul si cautam parteneri similari, care sa ne trateze intr-un mod sanatos si satisfacator.

Insecuritatea copilariei

Cele mai citite articole

Asa felul in care relationam unii cu altii poate fi influentat de modul in care parintii nostri s-au raportat cu noi si intre ei. Vorbim despre un model care poate exercita aceasta influenta in mod constient sau inconstient. In acest din urma caz, aceasta influenta este foarte periculoasa, din cauza cat de complicata poate fi detectarea.

In multe cazuri, in contextul alegerii unui partener, multe dintre deciziile noastre pot avea de-a face cu repetarea modelelor pe care le-am interiorizat cu multi ani in urma, cand eram deosebit de permeabili, fie din cauza varstei, fie a circumstantelor.

Din fericire, stilul de relatie se invata, nu instinctul, asa ca avem loc de interventie. Ceea ce am invatat poate fi dezinvatat, invatand un alt mod de a relationa si de a ne deschide catre diferite caracteristici.

Repetam ​​tiparul daca nu suntem constienti de fricile si nesiguranta noastra sau nu facem nimic pentru a le face fata. Prin urmare, primul lucru este sa ne cunoastem bine si sa intelegem ca: sa ma schimbi, schimba relatia sau modul in care ne legam.

Cum sa rupi aceste tipare?

Odata ce esti constient de tiparul tau, este timpul sa actionezi si sa inversezi aceasta invatare . Dupa cum poti vedea, repetarea tiparelor negative in relatiile tale poate fi cauza sau una dintre cauzele pentru care relatiile tale functioneaza pentru noi. Astfel, vrem sa va oferim cateva sugestii pentru a integra modele de relatii mai sanatoase.

In primul rand, intreaba-te:

  • La ce fel de oameni ma uit?
  • Ce ma atrage la ei?
  • Cum reactionez cand…?
  • Ce rezultate am cand reactionez asa?
  • As putea reactiona in alt mod?

A avea grija de stima de sine protejeaza de tiparele dureroase in relatii.

Desi este adevarat ca de-a lungul vietii noastre invatam in mod inconstient tipare care influenteaza cursul relatiilor noastre romantice, este si adevarat ca putem deveni constienti de ele si le putem modifica pentru a trai relatii de dragoste mai pline, mai constiente si mult mai pline de satisfactii.

Cele mai citite articole

VoceaPacientului
VoceaPacientului
Articole: 822