In multe tari, purtarea unei masti era complet normala inainte de izbucnirea infectiei actuale cu coronavirus. Au devenit chiar un fel de accesoriu vestimentar: la un moment dat, mastile brandului japonez Hello Kitty cu emblema sa de recunoscut, o pisica alba, au devenit foarte populare in Hong Kong. In tarile din sud-estul Asiei, oamenii sunt obisnuiti sa poarte masti chirurgicale daca trebuie sa mearga printre oameni, mai ales daca nu sunt sanatosi, sau daca sunt alegici la polen. A nu purta masca, astazi esti considerat nepoliticos, mai ales daca mai si tusesti. In Romania, poti afla mai multe despre masti, daca vei intra pe site-ul relansareresponsabila.ro.

Izbucnirea Sars din 2003, care a lovit mai multe tari din regiune, a aratat, de asemenea, importanta purtarii mastilor, in special in Hong Kong, unde mortalitatea a fost deosebit de mare. Deci, diferenta principala in raport cu mastile din Occident si din Asia, este ca in tarile din Asia oamenii au experimentat relativ recent epidemii si isi amintesc bine cat de groaznic a fost. In plus, in Asia de Sud-Est, in special in orasele dens populate, multi oameni poarta masti pe strada pur din simplul din considerentul ca nivelului de poluare este mare. Dar nu toata lumea respecta aceasta tendinta nici aici si nici chiar in Asia. Autoritatile din Asia indeamna populatia sa nu poarte masti, astfel incat acestea sa fie suficiente pentru lucratorii din sanatate.

Masca ca semnal social in Romania

Cele mai citite articole

Se crede ca purtarea pe scara larga a mastilor, este un reper care aminteste clar de pericolul coronavirusului. Masca este un fel de stimulent pentru a mentine mai bine igiena personala. A pune zilnic masca inainte de a iesi din casa, este ca un ritual, un fel de pansament impotriva Covid 19 si, atunci cand indeplineste orice comportament ritualic, o persoana simte nevoia sa urmeze ceea ce simbolizeaza aceasta protectie – adica sa respecte regulile de igiena, sa nu-si atingea fata, sa evite locurile aglomerate si sa mentina distanta sociala. Chiar si cel mai mic protocol de igiena este important pentru a castiga razboiul impotriva coronavirus.

Mastile sunt eficiente

Nu putem spune ca mastile sunt ineficiente asa cum spun unii, dar presupunem ca ofera un fel de protectie, pentru ca de aceea le poarta lucratorii din domeniul sanatatii. Daca majoritatea oamenilor poarta masti intr-un loc aglomerat, atunci, acest lucru va stopa transmiterea virusului. In acest moment putem recurge la orice instrument care ar ajuta la reducerea numarului de persoane infectate. In cazul pandemiei Covid 19 totul este important. In Romania, in acest moment, exista suficiente masti si nu au fost impuse restrictii la emiterea sau vanzarea lor. Exista insa, ingrijorarea ca unii oameni vor reutiliza mastile de unica folosinta, ceea ce este neigienic.

Cele mai citite articole