Articulația genunchiului este alcătuită din mai multe structuri care îi permit acesteia să realizeze mișcări complexe și să amortizeze șocul mecanic permanent resimțit la acest nivel. De asemenea, stabilitatea articulației este asigurată de numeroasele ligamente care o străbat și de tendoanele care fac legătura între oase și mușchi. Din cauza faptului că este o articulație solicitată în permanență, deseori apar traumatisme la acest nivel.
Din acest punct de vedere, ruptura de ligament este cel mai frecvent tip de traumatism cu care se confruntă, în general, oamenii. Deși poate apărea la orice persoană, indiferent de vârstă, incidența este mult mai mare la persoanele care practică sporturi, cum ar fi tenis, baschet, fotbal, și care realizează mișcări bruște, de pivotare, răsucire, sprint sau oprire. Multe dintre traumatisme se datorează loviturilor puternice la nivelul genunchiului, mai ales din lateral.
Iată tipurile de tratament viabile în cazul rupturii de ligament, în funcție de gravitate!
1. Tratamentul imediat
Înainte de toate, este foarte important ca în cazul în care te confrunți cu un astfel de traumatism, să apelezi la un cabinet ortopedie. În funcție de gravitatea problemei, se instaurează un tratament specific. Tratamentul timpuriu presupune sistarea tuturor activităților care pun presiune pe genunchi și, de asemenea, ameliorarea simptomelor: odihna este foarte importantă, precum și prevenirea oricărui alt tip de șoc mecanic ce ar putea solicita articulația genunchiului.
Cele mai citite articole
În vederea reducerii inflamației, înroșirii, tumefierii, poți folosi compresii cu bandaj elastic pentru a imobiliza articulația. De asemenea, aplicarea de gheață pe suprafața articulației (peste o bucată de material textil) poate duce la ameliorarea durerilor și la scăderea progresivă a tumefierii. Îți mai pot fi recomandate și analgezice pentru durere și unguente aplicate la nivelul articulației afectate.
2. Kinetoterapie și intervenția chirurgicală
Când vine vorba de ruptura de ligament incrucisat anterior, kinetoterapia joacă un rol esențial pentru recăpătarea integrității motrice și a posibilității de mișcare, exact așa cum a fost înainte de traumatism. Mișcarea susținută, coordonată, dozată corespunzător, reprezintă o modalitate de profilaxie a diferitelor afecțiuni care au loc la nivelul articulațiilor corpului. Exercițiile terapeutice trebuie realizate în prezența unui coordonator specialist, kinetoterapeut.
În anumite situații, intervenția chirurgicală reprezintă singura soluție, mai ales atunci când gravitatea traumatismului este semnificativă. Instabilitatea articulației, rupturile anexe și deprecierile structurale ale altor formațiuni din structura articulației se traduc prin imposibilitatea altor metode de a fi viabile în ceea ce privește tratamentul. Intervenția chirurgicală presupune, în esență, înlocuirea ligamentului deteriorat cu unul sănătos.
Autogrefa și ligamentoplastia reprezintă metodele obișnuite de tratament. Acestea au rolul de a oferi pacientului posibilitatea de a-și recăpăta, în totalitate, capacitatea de mișcare. Recuperarea, totuși, presupune realizarea de exerciții terapeutice care au rolul de a stabiliza articulația, de îmbunătăți echilibrul, de a redobândi amplitudinea de mișcare și, în cele din urmă, de a reobișnui articulația cu toată gama de mișcări pe care le poate realiza.
Ruptura de ligament a genunchiului se tratează diferit în funcție de gravitate, însă fiecare tip de tratament presupune încercarea de a-i reda pacientului posibilitatea de a se mișca, din nou, așa cum o făcea înainte de traumatism. Din acest punct de vedere, intervenția chirurgicală și medicina sportivă reprezintă cele mai obișnuite modalități de tratament, cu rezultate, de cele mai multe ori, viabile.