Cum se prepara laptele praf in 5 pasi simpli

Datorită multitudinii de formule de lapte ușor de preparat disponibile pe piață, pregătirea mâncării bebelușului tău este mai simplă ca oricând. Citește instrucțiunile de mai jos pentru a afla modul în care trebuie să procedezi pentru a obține un amestec ideal pentru bebelușul tău.

1. Pregătirea instrumentelor și igienizarea înainte de preparare

Pregătirea instrumentelor și igienizarea înainte de preparare

Pentru început, asigură-te că ai totul la îndemână: biberonul, formula de lapte și fierbătorul sau vasul în care vei fierbe apa. Este important ca atât mâinile tale, cât și zona în care pregătești mâncarea, să fie foarte curate. De aceea, este nevoie, în primul rând, să te asiguri că te speli pe mâni și să igienizezi masa pe care vei pregăti sticluța cu lapte, ștergând-o cu o lavetă, după aplicarea unei soluții de curățare. De asemenea, biberonul și toate instrumentele folosite trebuie să fie sterilizate.

2. Fierberea și turnarea apei

Fierberea și turnarea apei

Fierbe apa, folosind o oală sau un fierbător. Lasă apa să se răcească timp de 30 de minute. Nu folosi apă fiartă în mod repetat. Folosește apă provenită dintr-o sursă sigură. În cazul în care nu știți dacă apa de la robinet este sigură pentru utilizarea în prepararea formulei de lapte, contactează Direcția de Sănătate Publică aferentă județului tău. Apa fiartă în prealabil se adaugă în biberon. Biberonul trebuie așezat pe o suprafață plană, în timp ce torni apa, pentru siguranță și pentru a putea măsura cu precizie cantitatea de apă. Este important să pui prima dată apa, și nu formula de lapte, pentru o măsurare cât mai corectă și pentru a evita formarea cocoloașelor. Astfel, te vei asigura că diluția se va face în mod ușor și corespunzător. Urmează întotdeauna pașii de pe eticheta cutiei de lapte și respectă cantitățile de apă și de lapte indicate. Pentru exemplificare, pentru obținerea unui biberon de lapte, se pot folosi 210 ml de apă.

3. Adăugarea laptelui

Adăugarea laptelui

Pentru adăugarea laptelui, se folosește o linguriță de măsurare. Multe pachete de lapte praf au inclusă o astfel de linguriță, pentru a facilita dozarea cât mai precisă. Dacă produsul pe care îl folosești include o linguriță, folosește-o întotdeauna pe aceasta, pentru rezultate optime. Pentru o consistență potrivită a laptelui, adaugă la apa fiartă numărul de lingurițe indicat pe ambalaj. În cazul de față, la cei 210 ml de apă, se toarnă 7 lingurițe de lapte praf. Dacă pregătești o cantitate diferită de lapte praf, trebuie să reții că la fiecare 30 de ml de apă, se adaugă o linguriță de lapte praf. Este important ca lingurițele să fie măsurate corect și nivelate, fără vârf, pentru ca laptele să aibă consistența optimă.

4. Amestecarea compoziției

Amestecarea compoziției

Pune capacul anti-curgere al biberonului, asigurându-te că l-ai înfiletat corespunzător. Biberonul se agită în poziție verticală timp de 10 secunde, energic, însă fără prea multă forță, pentru că laptele rezultat nu trebuie să fie foarte spumos. Totuși, apariția spumei este un fenomen natural. O poți diminua prin rotirea în aer a biberonului. Când observi că pudra s-a subțiat și s-a amestecat, ai obținut consistența potrivită. Înlocuiește capacul biberonului cu o tetină sterilizată.

5. Verificarea temperaturii

Verificarea temperaturii

Dacă folosești apă de la fierbător în prepararea laptelui, e important s-o lași să se răcească în prealabil, în jur de 30 de minute, pentru a ajunge la temperatura ideală pregătirii mâncării bebelușului și pentru a evita riscul de a te opări. Astfel, apa va ajunge la o temperatură de aproximativ 70 de grade Celsius, optimă pentru prepararea mâncării. Totuși, această temperatură este încă prea mare pentru a hrăni bebelușul, așadar, amestecul de lapte trebuie lăsat să se răcească încă un timp. Pentru o răcire mai rapidă, atunci când timpul nu vă permite să așteptați răcirea treptată a laptelui, puneți biberonul în apă rece sau treceți-l pe sub jetul de apă rece de la robinet.

Cele mai citite articole

În plus, temperatura laptelui rezultat trebuie testată, pentru a te asigura că amestecul nu este nici prea fierbinte, dar nici prea rece. Vei testa temperatura turnând o cantitate mică de lapte pe interiorul încheieturii mâinii tale. Acesta este locul ideal pentru a încerca laptele bebelușului, deoarece este o zonă sensibilă, cu ajutorul căreia îți poți da seama dacă temperatura este corectă. Întrucât temperatura laptelui trebuie să fie cât mai apropiată de cea a corpului, vei ști că ai obținut temperatura corectă atunci când nu vei observa o diferență prea mare de temperatură pe piele, în timpul turnării laptelui pe încheietură.

După preparare

După preparare

Intervalul de timp în care poate fi consumat laptele pregătit este de până la 2 ore din momentul preparării. Dacă bebelușului tău nu îi este foame în acest timp, va trebui să arunci compoziția preparată și să pregătești una nouă. De asemenea, produsul preparat și nefolosit nu va fi reîncălzit. Nerespectarea instrucțiunilor de preparare poate afecta grav sănătatea bebelușului tău.

Alte sfaturi practice

Alte sfaturi practice

Pentru o amestecare mai ușoară, poți folosi un recipient de capacitate mai mare decât cantitatea de preparat pe care dorești s-o obții, pentru a avea suficient spațiu în timpul amestecării și a realiza o compoziție potrivită.

Prepară întotdeauna compoziția de lapte doar pentru o singură masă, pentru ca aceasta să fie mereu proaspătă și pentru a evita să arunci cantitățile în exces.

Un sfat util care îți va ușura rutina de preparare a mâncării bebelușului tău este să te asiguri că ții toată aparatura și instrumentele de care ai nevoie într-un singur spațiu dedicat și, de preferat, restrâns, în apropiere unul față de celălalt, pentru a le avea întotdeauna la îndemână, fără a fi nevoie să te deplasezi după niciuna dintre ele. De exemplu, organizează-ți spațiul astfel încât fierbătorul și sterilizatorul pentru biberoane să fie așezate unul lângă celălalt. Dacă sterilizatorul tău permite menținerea sticlelor sterilizate timp de mai multe ore, le poți steriliza și ține în acesta, pentru a economisi timp și a-ți ușura munca.

Sursa Foto: Pexels / Pixabay

Articol realizat in colaborare cu:

Cele mai citite articole

VoceaPacientului
VoceaPacientului
Articole: 325