O neglijenta medicala este o vatamare fizica sau morala produsa pacientului ca urmare a unei proceduri medicale imprudente sau facuta din ignoranta.
Personalul sanitar are datoria de a pastra si restabili sanatatea pacientului. Si, desi un astfel de rezultat nu este intotdeauna in mainile tale, exista niste standarde in practica medicala, orientate spre vindecare. Astfel, un medic nu se poate abate in mod nerezonabil de la astfel de standarde.
Neglijenta medicala da dreptul pacientului vatamat la despagubiri. Pentru a-l revendica, va fi necesar sa se dispuna de serviciile unui civil sau administrativ, intrucat acesta poate desfasura raspundere civila sau patrimoniala in functie de statutul personalului care produce vatamarea. In cele mai extreme situatii va fi necesar sa apelezi la un avocat penal pentru a cere raspunderea penala a medicului. Aici gasiti mai multe informatii legale cu privire la malpraxisul medical si ce trebuie sa faceti daca va aflati intr-o astfel de situatie.
Ce este neglijenta medicala
Neglijenta medicala este malpraxis medical care provoaca vatamare pacientului . Deci combina trei elemente:
- – Pe de o parte, accidentarea. Acest lucru poate fi imediat sau nu, si fizic sau moral. De exemplu, o diagnosticare gresita care dauneaza sanselor pacientului de vindecare poate fi considerata malpraxis medical. In acelasi mod, nu este necesar ca leziunea sa provoace afectarea integritatii fizice a pacientului. Astfel, o marca pur estetica poate implica responsabilitatea personalului sanitar atunci cand se datoreaza malpraxisului acestuia .
- – Pe de alta parte, malpraxis. Se intelege ca atare abaterea de la protocolul sanitar sau standardele profesiei. Astfel, malpraxis poate deriva dintr-o neglijare a due diligence. Dar si un curs de actiune pe care alti medici nu l-ar fi urmat.
- – In sfarsit, o legatura cauzala. Astfel, vatamarea trebuie sa fie rezultatul unui malpraxis. In absenta unei legaturi de cauzalitate (de exemplu, daca vatamarea s-ar fi produs chiar si prin aplicarea tratamentului curent) pacientul vatamat nu va avea dreptul la despagubiri.
Toate cele trei elemente trebuie sa coincida pentru ca neglijenta medicala sa poata fi discutata si sa fie trezit dreptul la despagubiri. In general, pentru a aprecia malpraxisul si legatura de cauzalitate, vor fi necesare serviciile unui expert medical .
Cum sa actionati in caz de neglijenta medicala
Cele mai citite articole
Primul lucru de facut atunci cand banuiti ca aveti de-a face cu neglijenta medicala este sa solicitati asistenta juridica. Procesul de reclamatie in aceste cazuri nu este usor, asa ca este convenabil sa gasesti un specialist bun.
Imediat ce avocatul primeste ordinul, acesta va efectua un studiu de fezabilitate , pentru care va lua in considerare:
- – Documentatia aferenta subiectului. Prin urmare, trebuie colectate toate documentele de interes, in special istoricul medical, retetele si concediile medicale, daca este cazul.
- – Opinia unui expert medical. Avocatii de malpraxis medical lucreaza adesea cu experti medicali de incredere. Acestia vor analiza situatia din perspectiva unui medic pentru a determina daca exista sau nu malpraxis .
In aceasta prima faza, pacientul vatamat trebuie sa se supuna expertizei si sa adune documentatia pe care avocatul sau o va folosi pentru a fundamenta cererea. In cazul in care pacientul a murit din neglijenta, va reveni rudelor sale sa promoveze actiunea corespunzatoare.
Dupa studierea cazului, avocatul va stabili caile posibile de actiune. Acestea sunt:
- – Raspunderea . Are loc in fata instantelor civile, iar scopul sau este obtinerea de despagubiri. O astfel de despagubire include conceptele de vatamare si daune morale. In general, se va da in fata companiilor de asigurari si a centrelor medicale private.
- – Responsabilitate patrimoniala. Este versiunea publica a raspunderii civile. Prin urmare, se pretinde inainte ca ordinul contencios-administrativ pentru neglijenta sa se produca in centre publice.
- – Raspunderea penala . Se procedeaza doar in cazurile cele mai extreme si, de obicei, solicita descalificarea medicului. In unele ocazii, pot fi solicitate amenzi sau chiar pedepse cu inchisoarea.
Cand ar trebui sa se initieze procedurile judiciare?
Dupa cum am mentionat, cel mai bine este sa contactati imediat un avocat. S-a explicat deja ca studiul de fezabilitate al unei actiuni pentru neglijenta medicala este complex.
Dar, in plus, actiunile care impun raspunderea au, de regula, un termen de exercitiu de un an de la stabilirea consecintelor sau sechelelor neglijentei. Pe de alta parte, calculul acestei perioade nu este pasnic, deoarece in majoritatea cazurilor nu este clar in ce moment se poate considera ca sechelele s-au stabilizat.
Pe scurt, in cazurile de neglijenta medicala este convenabil sa actionezi cat mai repede posibil. In acest fel, problemele cu termenele de prescriptie vor fi evitate odata cu inceperea procedurilor judiciare.