Cum să prevenim infecțiile urinare: sfaturi simple pentru igiena personală

Nevoia de a merge urgent și des la toaletă, durerile și usturimile la urinare, uneori febra și starea generală de rău – sunt simptomele clasice ale unei infecții urinare cu care fiecare femeie s-a întâlnit măcar o dată în viață. Unele doamne sau domnișoare au avut în mod repetat astfel de infecții care, în afară de faptul că sunt chinuitoare, pot da complicații. Cel mai bine este să încerci să le previi, iar pentru asta e necesar să respecți câteva recomandări.

De ce femeie fac mai des infecții urinare?

Sunt predispuse prin anatomia lor. Mai exact, la femei, uretra (canalul prin care se elimină urina) este mai scurt decât la bărbați și mai aproape de orificiul anal. Este mai ușor pentru bacterii să ajungă în uretră și apoi să parcurgă drumul (mai scurt) până la vezică. Acolo se înmulțesc și produc infecția.

Conform statisticilor, 50-60% dintre femei experimentează cel puțin o infecție urinară de-a lungul vieții. 20-30% dintre ele fac infecții repetate, recidivante. Adică se îmbolnăvesc de cel puțin două ori într-un interval de 6 luni. Infecțiile recurente sunt periculoase pentru că pot afecta rinichii și ajung să fie tot mai dificil de tratat.

Cum se tratează o infecție urinară

Este extrem de important să tratezi corect o infecție urinară apărută. Fiind produsă de bacterii, necesită tratament cu antibiotice.

Pastilele de sinteză acționează eficient, însă pot avea efecte adverse: scad imunitatea, afectează flora intestinală, iar dacă sunt luate abuziv, după ureche, poate apărea rezistența la antibiotice. Astfel, la următoarea infecție va trebui să iei antibiotice de sinteză tot mai puternice.

Există, însă, antibiotice naturale, din uleiuri esențiale de cimbru, scorțișoară, șovârv. Fără niciun fel de efect advers, aceste remedii naturale elimină germenii patogeni din căile urinare și remit simptomatologia în câteva zile. Nu scad imunitatea, iar prin faptul că au o compoziție chimică foarte complexă, bacteriile nu pot dezvolta rezistență la ele.

Tot ca parte din tratament e necesar să bei multe lichide, în special ceaiuri cu efect diuretic. Dacă ai un flux mare de urină, bacteriile vor fi eliminate mai repede din tractul urinar. Cele mai bune ceaiuri pentru infecții urinare sunt de codițe de cireșe, mătase de porumb, sunătoare, mușețel, gălbenele, de coada calului, de rădăcină de brusture, de frunze de măslin. Mai poți bea sucuri naturale, proaspete, de afine, coacăze, merișoare, cătină și citrice.

5 sfaturi despre cum să previi infecțiile urinare:

1. Bea multe lichide

Hidratarea rămâne regulă de bază și în prevenție. Cu cât bei mai multe lichide, cu atât se „spală” mai bine tractul urinar, bacteriile nu au timp să stagneze, să se înmulțească și să producă infecția.

2. Nu amâna niciodată nevoia de a merge la toaletă

Asta din același motiv – bacteriile și toxinele care stagnează prea mult în vezică se înmulțesc și pot apărea infecții. E bine să mergi la baie cel puțin o dată la 4-5 ore.

3. Respectă regulile de igienă

Poate le cunoști, dar nu strică să le repetăm:

–        Spală-te pe mâini atât după folosirea toaletei, cât mai ales înainte, pentru a nu risca să te atingi cu mâinile murdare.

–        Nu te așeza niciodată pe colacul unei toalete publice.

–        Șterge-te din față spre spate, nu invers, ca să nu aduci bacteriile din zona anusului către uretră.

–        O igienă intimă corectă nu înseamnă să te speli des, cu săpunuri agresive. Trebuie să folosești geluri blânde, special concepute, care nu dereglează pH-ul natural al pielii.

–        Evită șervețelele umede, parfumurile, spumantele de baie, spermicidele, diafragmele care pot afecta flora bacteriană bună și favoriza apariția bacteriilor.

–        Atât tu, cât și partenerul tău e bine să faceți duș înainte de contactul sexual. Iar după, urinează și mai clătește-te o dată. Evită, însă, spălăturile interne.

–        Renunță la absorbantele interne și folosește doar unele externe, pe care să le schimbi de mai multe ori pe zi.

–        Poartă lenjerie din țesături naturale, care lasă pielea să respire.

4. Întărește-ți imunitatea

Mănâncă sănătos, variat, echilibrat, dormi suficient, evită stresul, fă sport și zâmbește în fiecare zi. Astfel, vei avea o imunitate generală puternică, ceea ce-ți va ajuta organismul să neutralizeze mai ușor bacteriile cu care intră în contact.

5. Tratează corect și responsabil infecția urinară, odată apărută

Spre exemplu, nu întrerupe tratamentul cu antibiotice la primele semne de ameliorare a simptomelor. Respectă întocmai tratamentul recomandat, optează pentru remedii naturale, care sunt mai ușor de asimilat de organism. Este extrem de important să te asiguri că infecția a dispărut. Conform statisticilor, persoanele care au avut o infecție urinară și nu au tratat-o corect sunt susceptibile la încă una, din cauză că bacteriile nu au fost complet eliminate din tractul urinar. Au rămas acolo și, la un moment dat, pe fondul unei imunități scăzute, s-au înmulțit din nou necontrolat.

Toți medicii spun că este mult mai ușor, mai ieftin și mai sănătos să previi o problemă de sănătate, decât să o tratezi. Așadar, schimbă-ți puțin stilul de viață, ai mai multă grijă la igienă, fii mai responsabilă și vei reuși să previi neplăcutele infecții urinare.

VoceaPacientului
VoceaPacientului
Articole: 824