Anomaliile cardiace congenitale sunt defecte ale inimii prezente de la naștere. Acestea pot modifica fluxul normal de sânge prin inimă. Există mai multe tipuri de anomalii cardiace congenitale, unele mai simple, altele grave, ce necesită intervenție chirurgicală urgentă, după naștere. Sunt și situații în care acestea pot fi diagnosticate mult mai târziu. Inovația tehnologică oferă noi modalități de diagnosticare și tratament a acestor probleme de sănătate.
Despre cum pot fi diagnosticate anomaliile cardiace congenitale am ales să vorbim în acest material și să prezentăm 3 dintre opțiunile pe care medicul specialist le are la dispoziție.
Ce sunt anomaliile cardiace congenitale?
Anomaliile cardiace congenitale reprezintă defecțiuni ale inimii prezente de la naștere. Acestea pot implica pereții inimii, valvele inimii sau arterele și venele care duc sânge spre și de la inimă. Defecțiunile pot perturba fluxul normal al sângelui prin inimă. Acest lucru poate însemna încetinirea trecerii sângelui, devierea într-o direcție greșită sau amestecarea sângelui în cele patru compartimente ale inimii.
De regulă, persoanele cu anomalii cardiace congenitale au nevoie de tratament toată viața, de aceea controalele și stabilirea unui diagnostic sunt esențiale. (1)
1. Ecografia transesofagiană
Termenul de ecografie transesofagiană desemnează o procedură utilizată pentru a crea imagini detaliate ale inimii și structurilor adiacente folosind ultrasunete. Aceasta se diferențiază de ecocardiografia transtoracică prin faptul că sonda de ultrasunete este introdusă în esofag, permițând obținerea unor imagini mai clare și mai detaliate ale inimii.
Dacă te întrebi ce este ecografia transesofagiană îți putem spune că este o investigație ecocardiografică specială, net superioară unei ecocardiografii standard. Aceasta este folosită în special pentru evaluarea detaliată a valvelor cardiace, aorta, atriului stâng și a septului interatrial.
Procedura vizează sedarea pacientului pentru a-i asigura confortul. Sonda ecocardiografică, un tub flexibil cu un transductor de ultrasunete la un capăt, este introdusă în esofag prin gură și coborâtă până în apropierea inimii. De acolo, transductorul emite unde sonore care se reflectă de la inimă și sunt apoi captate de același dispozitiv. Aceste semnale sunt transformate în imagini video ale inimii, care pot fi vizualizate în timp real de către medicul specialist în ecocardiografie. (1), (2)
2. Cateterism cardiac
Cateterismul cardiac este o procedură invazivă utilizată atât în diagnosticarea, cât și în tratamentul afecțiunilor cardiace. Aceasta implică introducerea unui cateter subțire și flexibil într-o venă sau arteră, din braț, inghinal, coapsă sau gât, care este ghidat sub control radiologic până ajunge la inimă. Procedura poate fi realizată într-un laborator specializat, sub anestezie locală sau generală.
Cateterul poate fi utilizat în diferite moduri, precum colectarea de probe de sânge, măsurarea presiunii în interiorul inimii. Medicul mai poate folosi ultrasunetele pentru a crea o imagine sau poate injecta un colorant în arterele coronare pentru a vedea dacă arterele sunt îngustate sau blocate. Cateterismul cardiac poate fi, de asemenea, folosit în locul unor intervenții chirurgicale pe inimă pentru a repara defectele cardiace și a înlocui valvele cardiace.
Procedura este complexă și necesită experiență și pregătire specializată din partea medicului și personalului de asistență medicală. Riscurile asociate acestei proceduri pot include sângerări, infecții, leziuni ale arterelor sau inimii. Totuși, beneficiile obținute prin diagnosticarea sau tratamentul afecțiunilor cardiace pot depăși riscurile asociate. (3)
3. Electrocardiograma
Cele mai citite articole
Electrocardiograma este o investigație medicală esențială care înregistrează activitatea electrică a inimii. Scopul principal este de a identifica orice anomalie a ritmului cardiac și de a evalua sănătatea generală a inimii. Test poate fi folosit pentru a verifica eficacitatea unui tratament pentru afecțiuni cardiace.
Procedura de realizare a electrocardiogramei este simplă și non-invazivă. Pacientul este așezat pe un pat sau pe o masă de examinare, iar electrozii sunt plasați pe pielea sa. Electrozii sunt mici senzori care înregistrează activitatea electrică a inimii. Aceștia sunt plasați pe piept, brațe și picioare, în poziții prestabilite. După fixarea corectă a electrozilor, aparatul înregistrează și afișează activitatea electrică a inimii sub forma unui traseu grafic, numit electrocardiogramă.
Impulsurile electrice naturale coordonează contracțiile diferitelor părți ale inimii, iar acest lucru permite sângelui să curgă așa cum ar trebui. Aparatul înregistrează aceste impulsuri pentru a arăta ritmul bătăilor inimii, constante sau neregulate, dar și puterea și sincronizarea impulsurilor electrice pe măsură ce se deplasează prin diferite părți ale inimii. Modificările pot fi un semn al multor afecțiuni legate de inimă.
Procesul este rapid și nu provoacă disconfort semnificativ pacientului. Durata examinării poate varia între câteva minute și câteva zeci de minute, în funcție de specificul cazului. (4)
În ultimii ani nu doar modalitatea de diagnostic pentru depistarea anomaliilor cardiace congenitale s-a schimbat, ci și modul în care aceste defecte ale inimii, pot fi ținute sub control pentru reducerea complicațiilor și îmbunătățirea calității vieții. Pentru a beneficia de ajutor de specialitate, de la primele simptome este bine să te vadă un medic. Aceste anomalii pot fi observate și în cadrul screening-urilor la nou-născut sau al celor efectuate prenatal.
Surse de informare:
1. What are Congenital Heart Defects? – https://www.nhlbi.nih.gov/health/congenital-heart-defects, Accesat 28.09.2023
2. Congenital heart disease in adults – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/adult-congenital-heart-disease/symptoms-causes/syc-20355456, Accesat 28.09.2023
3. What Is Cardiac Catheterization – https://www.nhlbi.nih.gov/health/cardiac-catheterization#:~:text=During%20cardiac%20catheterization%2C%20a%20long,of%20blood%20or%20heart%20muscle., Accesat 28.09.2023
4. Electrocardiogram – https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/electrocardiogram#:~:text=Electrodes%20(small%2C%20plastic%20patches%20that,is%20sent%20into%20the%20body., Accesat 28.09.2023