Cleptomania – de ce trebuie luată această afecţiune psihiatrică în serios?

Un cleptoman este privit de către societate cu o oarecare reticență, fiind caracterizat ca un “hoţ” de meserie, un hoţ care nu poate să se abţină din a fura obiecte sau bunuri pe oriunde s-ar duce. Cleptomania este o afecţiune cu care pacienţii se prezintă într-un cabinet psihiatrie la îndemnul prietenilor, al membrilor familiei şi chiar din proprie iniţiativă. Cleptomania este o afecţiune psihică ce poate aduce pacienţilor neplăceri şi interacţiuni cu oamenii legii, pentru că furtul este o infracţiune. Pacienţilor le este greu să răspundă la terapie şi nu ţin cont de gravitatea faptelor lor, nici de pedeapsa potențială pe care o pot primi.

Ce este cleptomania şi cum se manifestă?

Cleptomania este una din cele mai delicate boli psihiatrice, care încurajează pacientul să fure în mod constant, atât din magazine, cât şi din casele prietenilor sau cunoscuţilor. Tulburarea de control este manifestată prin întâmpinarea dificultăţilor de a rezista tentaţiei de a fura şi acţionarea în mod excesiv a pacienţilor care se văd în imposibilitatea de a se abţine să nu sustragă lucruri care nu îi aparţin, dar nici nu îi aduc vreun folos.

Adesea, pacienţii cleptomani fură obiecte fără valoare, când ar putea să le cumpere, în urma impulsului puternic în acest sens. Cleptomanii au remuşcări după ce fură, dar sentimentul de vinovăţie nu este suficient de puternic pentru a rezista impulsului următor de a fura. Dacă rămâne netratată, aceasta afecţiune psihică duce la apariţia unor conflicte emoţionale puternice atât pentru pacient, cât şi pentru cei din jur.

Cauzele cleptomaniei

Cele mai citite articole

Cauzele exacte ale apariţiei acestei boli nu sunt cunoscute, însă specialiştii consideră că anumite modificări la nivel chimic în creier stau la baza acestei boli. Existenţa unor dependențe, dezechilibrul sistemului opioid al creierului care este responsabil de controlul impulsurilor şi al plăcerii, precum şi un nivel de serotonină scăzut sunt principalele cauze ăla cleptomaniei.

De asemenea, dacă există alte cazuri de cleptomanie în familie, dacă pacientul este dependent de alcool sau droguri sau a trecut prin probleme familiale grave care l-a determinat de mic copil să fure, este predispus cleptomaniei.

Simptomele cleptomaniei. Cum recunoşti un cleptoman?

Pentru a recunoaşte un cleptoman, membrii familiei sau prietenii trebuie să recunoască simptomele acestei afecţiuni înainte de a apela la ajutorul unui psihiatru. Aceste simptome includ:

  • imposibilitatea de a rezista impulsului de a fura obiecte de care nu au nevoie;
  • nivel de anxietate şi de tensiune ridicat în timp ce fură;
  • satisfacţia resimţită în timp ce fură şi sentimentul de vinovăţie ce se instalează după această acţiune;
  • repetarea ciclului cleptomaniei;
  • episoadele de cleptomanie pot să apară şi să dispară brusc, spontan, fără a fi planificate.

Fără ajutor din partea psihiatrului, cleptomania poate duce la probleme serioase din punct de vedere emoţional, la probleme în familie, la locul de muncă, dar şi la probleme legale şi financiare. Indiferent cât ar fi de neînsemnat obiectul primit, implicaţiile legale sunt la fel de mari.

Cele mai citite articole

VoceaPacientului
VoceaPacientului
Articole: 324