Cele mai comune riscuri asociate aportului insuficient de nutrienți

Există o serie de motive pentru care o persoană poate suferi de un deficit de substanțe nutritive, principala cauză fiind dietele foarte stricte sau unele tendințe alimentare nesănătoase, dar popularizate. Uneori, aceste diete și tendințe pot fi interpretate greșit sau pot conține sfaturi nutriționale nepotrivite, ceea ce poate duce la subnutriție. Tulburările alimentare, stresul, sau depresia pot fi, de asemenea, factori ce contribuie la lipsa poftei de mâncare. Aportul alimentar insuficient poate fi periculos, mai ales în cazul persoanelor care au un metabolism ridicat sau care fac efort fizic susținut. 

Ce se poate întâmpla atunci când nu mâncăm corespunzător

Instalarea oboselii

Unul dintre cele mai evidente și mai frecvente simptome care ar putea indica un aport insuficient de nutrienți este senzația constantă de oboseală.

Pentru a putea funcționa corespunzător, organismul uman își obține energia din caloriile consumate, provenite din alimente. Numărul de calorii necesare pentru a menține o greutate sănătoasă variază de la o persoană la alta și depinde de o varietate de factori, cum ar fi dimensiunea corporală, metabolismul și nivelul de activitate fizică.

Atunci când o persoană nu mănâncă suficient, consumă mai puține calorii decât corpul său are nevoie pentru a funcționa corect. Acest lucru poate avea un impact sever asupra nivelului de energie, provocând senzații de oboseală fizică și mentală, care pot afecta în mod negativ viața de zi cu zi. Nivelurile scăzute de energie pot avea, de asemenea, un impact nefast asupra performanțelor sportive.

Sistem imunitar slăbit

În lipsa unui aport corespunzător de substanțe nutritive, organismul nu va putea lupta eficient împotriva bolilor și, mai mult decât atât, poate încetini vindecarea, chiar și în cazul unei răceli banale. Urmarea unei diete echilibrate este deosebit de importantă pentru persoanele care au deja un sistem imunitar precar, cum ar fi copiii mici sau vârstnicii. Pentru a putea compensa pentru deficitul de vitamine și minerale din organism, poți solicita asistență medicală la domiciliu, dacă dorești să ți se administreze perfuzii acasă, într-un cadru confortabil și familial. Echipa Medi-safe.ro îți stă la dispoziție 24/24h, astfel ca tu să te poți bucura de serviciile medicale necesare oricând ai nevoie.

Căderea părului

Printre alte posibile efecte nedorite ale subnutriției se numără căderea părului. Există studii ce sugerează că deficitul de proteine, minerale, acizi grași esențiali și vitamine pot provoca căderea părului sau alte anomalii, cum ar fi modificări ale culorii sau structurii părului.

Probleme dermatologice

Problemele de piele sunt un alt semn ce indică aportul alimentar insuficient. O serie de nutrienți, precum vitamina E, sunt esențiali pentru o piele sănătoasă. Carența de vitamina E poate determina o sensibilitate mai mare la razele UV și, implicit, poate favoriza apariția inflamațiilor cutanate.

Depresie

Un procent ridicat de persoane care suferă de tulburări alimentare se pot confrunta, de asemenea, cu tulburări afective, precum depresia. Există o serie de tulburări depresive care se pot dezvolta în paralel cu o tulburare de alimentație, inclusiv depresia sezonieră sau depresia postnatală.

Dacă experimentezi oricare dintre aceste simptome pe fondul aportului insuficient de nutrienți, este recomandat să apelezi la sfatul unui medic sau al unui nutriționist avizat. Aceștia te pot ajuta să-ți creezi un plan nutrițional adecvat, în scopul creșterii aportului caloric în mod sănătos.

Sursa foto: Pexels.com

VoceaPacientului
VoceaPacientului
Articole: 824