Ce trebuie sa faci după ce ai dat jos aparatul dentar

La sfârșitul tratamentului ortodontic, vei avea un zâmbet strălucitor și o sănătate orală îmbunătățită. Cu toate acestea, pentru a păstra aceste rezultate uimitoare și pentru ca timpul petrecut cu aparatul dentar sa nu fie în zadar, vei dori să acorzi în continuare mare atenție zambetului tau. Dacă alegi să nu urmezi recomandările de îngrijire orală oferite de medicul dentist sau ortodont sau dacă nu porti aparatul de contentie, dacă este cazul, dinții pot reveni la poziția inițială.  După ce ai cheltuit atât de mult timp, bani și efort pentru a-și îndrepta dinții, de ce să nu-i mentii la fel pentru toți anii următori?

Sensibilitatea dinților și gingiilor

Zilele care urmează după îndepărtarea aparatului dentar pot fi diferite pentru fiecare pacient. Unele persoane se pot aștepta la un anumit grad de sensibilitate a dinților și a gingiilor. Deși poate fi tentant să mănânci toate alimentele pe care a trebuit să le eviți în timp ce purtai aparat dentar, este important să ai răbdare. Dinții și gingiile au nevoie de timp pentru a se adapta la viața fără aparat dentar. Pentru a te acomoda, alege alimente și băuturi pe care le-ai consumat în mod normal în timpul tratamentului ortodontic. Apoi, încorporează încet alte tipuri de alimente și băuturi pe măsură ce sensibilitatea ta orală dispare. 

Ar trebui să fac o curățare profesională?

Programarea unor consultații regulate pentru îngrijirea danturii este importantă pentru persoanele cu și fără aparat dentar. Momentul în care se scoate aparatul dentar este momentul optim pentru o examinare dentară amănunțită și o curățare profesională a dinților, mai ales în cazul tratamentelor ortodontice tradiționale. În cazul tratamentelor cu gutiera aparat dentar detasabila, cum este Invisalign, curatarea dintilor s-a putut realiza într-un mod obișnuit, deci nevoia de o curatare in profunzime nu va fi aceeași. 

In rest, acum că aparatele ortodontice au dispărut, medicul dentist va putea să inspecteze dinții și gingiile mult mai amănunțit. Deoarece aparatul dentar tradițional poate îngreuna îndepărtarea adecvată a resturilor alimentare și a tartrului, este posibil ca dinții tăi să fi dezvoltat carii în timpul tratamentului ortodontic.  Acum, că dinții sunt complet expuși, este cel mai bun moment pentru a remedia orice problema și a-ti eficientiza sănătatea orală generală. 

Trebuie să port un aparat dentar de contentie?

Purtarea unei gutiere dentare de contentie este unul dintre cei mai importanți pași în îngrijirea zâmbetului tău după scoaterea aparatului dentar. Un aparat de contentie este un aparat ortodontic personalizat, conceput special pentru zâmbetul tău unic. Există două tipuri de aparate dentare de contentie – permanente și detașabile. 

Cele mai citite articole

Aparatele de contentie permanente sunt fixate cu ciment pe partea din spate a dinților de sus și/sau de jos pentru a împiedica mișcarea dinților, care tind sa revină în poziția inițială. Aparatele de contentie detașabile au același scop ca și cele permanente, dar pot fi scoase în orice moment și sunt similare tratamentelor ortodontice detașabile, cum ar fi Invisalign. Deoarece aparatele de retenție detașabile nu sunt fixate pe dinți, poate fi ușor să uităm să le purtăm, dar menținerea unui zâmbet perfect necesită o utilizare regulată după recomandările medicului dentist, consecventă și o îngrijire zilnică adecvată a aparatului. 

Cum ar trebui să am grijă de dinții mei?

Printre numeroasele beneficii de a avea un zâmbet nou se numără faptul că igiena dentară zilnică este de obicei mai facilă după ce aparatul dentar a fost scos. Folosirea zilnică a aței dentare și periajul este un proces simplu care necesită puțin timp. Este important de reținut, totuși, că îngrijirea specială a gingiilor este vitală după orice tratament ortodontic. Uneori, în timp ce porți aparat dentar, gingiile devin neglijate, deoarece folosirea aței dentare necesită mai mult timp și este mai dificil de realizat. Ca urmare, unele persoane poate sa sufere de retracție gingivală. Pentru a evita acest lucru, este important sa fii sârguincios în îngrijirea parodontală prin folosirea zilnică a aței dentare, masarea manuală a gingiilor, purtarea gutierei de contentie conform indicațiilor și folosirea unei periuțe de dinți cu peri moi. 

Cum pot sa imbunatatesc si mai mult aspectul dintilor?

După ce se scoate aparatul dentar, unii pacienți ortodonți pot observa mici pete de decolorare pe dinții lor. O decolorare minoră a dinților este complet normală și orice diferențe notabile de culoare și nuanță ar trebui să se uniformizeze în timp cu ajutorul îngrijirii orale zilnice. Modificările de nuanță și culoare ale dinților apar din cauza bracketurilor și a altor aparate ortodontice care acoperă anumite porțiuni specifice ale fiecărui dinte, lăsând alte zone expuse. 

Deși ar putea părea tentant să programezi o ședință de albire profesională a dinților imediat după finalizarea tratamentului ortodontic, albirea dinților poate fi extrem de dură pentru dinții sensibili și este recomandat sa aștepți cel puțin o luna.

În cazul în care îți dorești o îmbunătățire estetică mai pronunțată, poți opta și pentru fatete dentare din compozit, menite sa protejeze, niveleze si sa indrepte dintii si mai mult. 

Trebuie să merg la medicul stomatolog după ce mi se scoate aparatul dentar?

Da! Vizitele regulate la medicul tău dentist raman o parte importanta a unei igiene orale optime. Astfel se vor identifica într-un mod proactiv cariile și orice alte probleme dentare, cum ar fi deplasarea dintilor și se va crea un plan de tratament corespunzator. 

Cele mai citite articole