Ce rol au psihologii si cum pot veni in ajutorul pacientilor?

Acum sunt tot mai multi psihologi disponibili, iar pacientii care au nevoie de ajutorul lor, vor gasi cu siguranta specialistul potrivit pentru problemele lor specifice. In plus, se poate merge si la psiholog online, iar astfel de practici in mediul online sunt tot mai des intalnite din timpul pandemiei, cand a fost mare nevoie de ajutorul psihologilor, dar oamenii au fost nevoiti sa stea in case.

Ce face un psiholog?

Psihologia este o disciplina destul de complexa si extinsa, atat de mult incat acopera multe domenii de interventie si este legata de multe profesii.

Atinge aspecte de biologie, sociologie, educatie, statistica, neurostiinte si, la randul sau, da nastere la tot felul de profesionisti specializati in diferite ramuri ale acesteia, ceea ce inseamna ca nu se poate da un raspuns scurt la intrebarea „ce face un psiholog?”. Va depinde de ramura de interventie si de ceea ce a studiat.

Cand este nevoie de ajutorul unui psiholog?

Decesul celor dragi este o parte inevitabila a vietii si nu este deloc usor de gestionat. Gestionarea mortii parintilor, a sotiei si chiar a animalelor de companie, este devastatoare pentru multi oameni.

Cele mai citite articole

Doliul este un proces normal, dar negarea adevarului despre pierdere poate duce la probleme de sanatate mintala mai lungi si persistente. Un psiholog poate ajuta pacientul sa gaseasca modalitati adecvate de a face fata pierderii sau decesului unui apropiat.

Frica de vizite medicale sau stomatologice, de inaltimi, zbor, lifturi, germeni sau paianjeni, sunt fobii specifice care sunt frici nerealiste sau extreme fata de o anumita situatie, obiect sau cadru. Unele temeri neobisnuite si nefondate pot crea probleme extinse in viata pacientilor.

Psihologii pot ajuta la depasirea temerilor, cum ar fi polifobia (frica de multe lucruri) sau fobofobia (frica de frica) prin psihoterapie sau terapie Talk.

Anxietatea si stresul pot fi percepute intr-o situatie sau eveniment ca fiind coplesitoare, dincolo de abilitatile unei persoane de a face fata, amenintand astfel bunastarea. Prea mult stres poate duce la sentimente de epuizare, oboseala si depresie care, la randul lor, afecteaza performanta la munca, relatiile si sanatatea fizica. Un psiholog poate ajuta pacientul sa gaseasca sursa stresului si sa faca fata concentrarii asupra situatiilor pozitive.

Cele mai citite articole

VoceaPacientului
VoceaPacientului
Articole: 322