Glanda tiroidă este o componentă esențială a sistemului endocrin, fiind localizată în partea anterioară a gâtului, imediat sub laringe. Are o formă asemănătoare unui fluture și este compusă din doi lobi legați printr-un istm. Sănătatea glandei tiroide este esențială pentru bunăstarea generală a organismului. Un posibil dezechilibru al hormonilor produși de această glandă poate cauza o serie de probleme de sănătate, precum hipotiroidismul sau hipertiroidismul. În plus, glanda tiroidă joacă un rol crucial în reglarea metabolismului. În procesul de evaluare a funcționalității sale, realizarea unei ecografii tiroidiene este foarte importantă.
Ce este ecografia glandei tiroide?
Ecografia glandei tiroide (ecografia tiroidiană) este o procedură non-invazivă, ce nu expune pacientul la o anumită cantitate de radiații, așa cum se întâmplă în cazul altor tipuri de evaluare imagistică.
În timpul procedurii, acesta adoptă o poziție confortabilă pe spate, în timp ce medicul utilizează un dispozitiv numit transductor, ce emite ultrasunete. Transductorul este mișcat pe suprafața de piele, în dreptul glandei tiroide, oferind în timp real imagini ce pot fi vizualizate pe un ecran.
Tehnologia cu ajutorul căreia se realizează o ecografie tiroidiană este avansată și permite o vizualizare în detaliu a structurilor interne ale acesteia. Undele sonore de înaltă frecvență, ce intră în contact cu diferite țesuturi ale organismului, sunt reflectate înapoi, generând semnale interpretate de ecograf și transformate în imagini.
Acest test de imagistică îi permite medicului specialist să observe dimensiunile, forma și poziționarea glandei tiroide, dar și să identifice posibile anomalii structurale, cum ar fi nodulii sau formațiunile tumorale. Vezi ce presupune pregătirea pentru o ecografie la tiroidă.
Când se recomandă ecografia glandei tiroide?
Ecografia glandei tiroide este o procedură medicală recomandată atunci când apar anumite simptome specifice. Printre acestea se numără:
- oboseala nejustificată;
- senzația de nod în gât;
- dificultăți la înghițire;
- modificări neașteptate în greutate;
- palpitații frecvente ale inimii;
- stări depresive și anxietate;
- constipație și episoade diareice;
- modificări ale aspectului pielii;
- menstruație neregulată.
Aceste simptome pot indica o disfuncție tiroidiană, iar ecografia la nivelul glandei tiroide este un instrument eficient pentru stabilirea cu acuratețe a unui diagnostic, alături de alte evaluări și teste efectuate de specialiști. Simptomele pot fi evaluate în detaliu doar în timpul unei consultații. Fă-ți acum o programare la endocrinologie.
Ecografia tiroidiană este recomandată și în cazul pacienților cu un risc crescut de a dezvolta boli tiroidiene: persoanele cu istoric familial de boli tiroidiene, cele care au fost expuse la radiații în zona gâtului sau care suferă de o boală autoimună. În aceste cazuri, ecografia tiroidiană poate detecta precoce anumite anomalii.
Ce poate arăta ecografia glandei tiroide?
Cele mai citite articole
Efectuarea unei ecografii tiroidiene poate duce la descoperirea unuia sau a mai multor noduli tiroidieni, ce pot fi benigni sau maligni. Acest test de imagistică este important pentru a stabili tipologia acestora, alături de biopsie, teste de laborator și alte evaluări medicale specifice pe care le realizează specialistul.
Caracteristicile precum mărimea nodulului, forma, conturul, ecogenitatea (capacitatea de a răspunde cu o anumită rezonanță la ultrasunete) și prezența vaselor de sânge în interiorul nodulului pot oferi indicii valoroase. Aproximativ 90% din nodulii tiroidieni sunt benigni, de aceea, efectuarea unei ecografii tiroidiene este foarte utilă, în acest sens.
Cu ajutorul acesteia se mai pot evalua dimensiunile sau modificările de formă ale glandei tiroide. Este un instrument de lucru foarte important, deoarece o glandă tiroidă mărită sau cu o formă anormală poate indica prezența unei afecțiuni tiroidiene. Printre alte afecțiuni detectabile prin ecografie se numără tiroidita (inflamația glandei tiroide) și cancerul tiroidian. Deși cancerul tiroidian are o rată de incidență relativ redusă, depistarea timpurie este esențială pentru un prognostic favorabil.
Pentru pacienții care au fost deja diagnosticați cu o afecțiune tiroidiană, cum ar fi hipotiroidismul sau hipertiroidismul, o astfel de ecografie este, de asemenea, recomandată pentru monitorizarea evoluției bolii. Acest test de imagistică permite evaluarea eficienței tratamentului și detectarea unor posibile complicații.
Dacă vrei să faci o ecografie tiroidiană, programează-te acum pentru o consultație de specialitate în cadrul Spitalului Memorial Băneasa și beneficiază de cele mai bune servicii medicale. Așa cum ai aflat din capitolele acestui articol, ecografia glandei tiroide este un test de imagistică esențial pentru diagnosticarea sau monitorizarea diferitelor afecțiuni. Este non-invaziv și nu implică o pregătire specială pentru efectuarea sa. Poți afla mai multe informații utile despre această examinare de la medicul specialist.
BIBLIOGRAFIE:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3683194/
https://www.healthline.com/health/thyroid-ultrasound