Are singuratatea consecinte asupra sanatatii psihologice?

Relatiile sociale sunt esentiale pentru sanatatea noastra fizica si psihica. Am fi uimiti daca ni s-ar spune numarul mare de oameni care traiesc absolut singuri in orasele si orasele noastre.

Sunt zeci de mii de oameni care nu au familie sau prieteni in tara noastra. Sunt prea multi oameni izolati si asta ne face sa ne intrebam despre pericolele singuratatii si riscurile pe care le genereaza pentru sanatatea noastra.

Conform https://matrimonialeromania.com, inainte de pandemia COVID-19, rapoartele aratau ca un numar tot mai mare de oameni din intreaga lume se simt singuri sau izolati social. Pandemia COVID-19 a accentuat aceasta problema, ceea ce face dificila evaluarea cu precizie a numarului de persoane singure. Multe persoane s-au confruntat cu izolarea si distantarea sociala, ceea ce a dus la cresterea sentimentelor de singuratate si a problemei in general.

Relatiile interpersonale sunt necesare pentru a asigura o buna calitate a vietii. Acest lucru este coroborat de numeroase studii stiintifice care afirma beneficiul incontestabil pe care compania il aduce fiintei umane.

Si este ca relatia cu familia, prietenii sau vecinii nostri se traduce de obicei intr-un efect benefic asupra sanatatii prin amortizarea efectelor negative ale factorilor stresanti, precum bolile sau schimbarile majore. In plus, relatiile sociale pot intari stima de sine si autocontrolul, precum si dorinta de angajament si imbunatatire.

Singuratatea poate afecta bunastarea emotionala si, de asemenea, sanatatea fizica.

Efectele izolarii asupra sanatatii noastre

Cele mai citite articole

Izolarea reduce eficacitatea raspunsului defensiv al organismului nostru si, prin urmare, persoanele care sunt singure vad o productie scazuta de anticorpi si sunt mai predispuse la aparitia bolilor virale.

Singuratatea poate declansa un raspuns negativ din partea sistemului endocrin si este legata de un risc crescut de boli de inima si cancer. S-a demonstrat chiar ca cei care traiesc singuri au un risc mai mare de a muri prematur.

Fiintele umane au nevoie sa simta apropierea si sprijinul anumitor oameni care ii insotesc in momentele bune si ii ajuta sa continue in momentele rele.

Sentimentul de apartenenta si stima sunt cateva dintre nevoile fundamentale ale oamenilor conform binecunoscutei piramide Maslow.

Sa poti conta pe cineva, sa ai pe cineva la care sa te reverse sau pe cineva pe care sa-l suni, mai ales in momente dificile, este fundamental pentru a merge mai departe. 

Consecintele singuratitatii asupra creierului

Concentrandu-ne pe singuratatea pe care o produce izolarea sociala, se observa ca aceasta poate genera urmatoarele efecte in creier:

  • – Izolarea prelungita poate dezvolta schimbari puternice de comportament, cum ar fi agresivitate crescuta, a fi mai sensibil la schimbari bruste sau la situatii amenintatoare, frica intensa etc. 
  • – Creste nivelul de cortizol din creierul nostru, care este hormonul care are legatura cu stresul. Prin urmare, singuratatea cronica ne poate provoca mai mult stres si acest lucru poate duce si la alte probleme legate de o concentrare mai mare, luare mai proasta a deciziilor, cresterea in greutate din mancatul mai mult atunci cand te simti stresat, rezistenta la insulina si chiar dificultati de a manca. printre altii.   
  • – Sentimentele continue de singuratate pot provoca si probleme la nivelul sistemului imunitar, deoarece creierul in aceste circumstante secreta mai multe proteine ​​care provoaca inflamatie in unele parti ale corpului, de exemplu cortizolul. Aceasta inflamatie poate afecta inima, crescand riscul aparitiei bolilor in acest organ, si poate provoca, de asemenea, boli cardiovasculare si, ca urmare a ambelor probleme, decese premature. 
  • – Influenteaza insomnia si tulburarile de somn. Singuratatea este legata de anxietate si depresie cronica si acestea declanseaza la randul lor probleme atunci cand vine vorba de a adormi bine cu intreruperi constante, fara a o putea mentine in mod normal. 
  • – Mai multe studii sugereaza ca singuratatea poate fi legata de un risc crescut de dementa , desi ar fi legata de alti factori. 

Stiind acest lucru, este important sa interactionam social pentru a ne dezvolta ca oameni si pentru a ne imbogati atat sanatatea mentala, cat si cea fizica.

Cele mai citite articole

VoceaPacientului
VoceaPacientului
Articole: 822