Aparate dentare linguale: avantaje si provocări

Un zâmbet impecabil a devenit o normă în prezent, mai ales că există, pe piață, atât de multe soluții ortodontice disponibile. Aparatul dentar lingual este mai puțin cunoscut, lucru care se datorează principalului său avantaj: invizibilitatea! Iată care sunt alte beneficii ale tratamentului ortodontic cu aparat dentar lingual și care sunt provocările asociate!

Ce sunt aparatele dentare linguale?

Aparatele dentare linguale reprezintă un tip de dispozitiv ortodontic care se distinge prin locul de fixare: interiorul arcadelor dentare, spre limbă. Această caracteristică le diferențiază de aparatele dentare tradiționale, care se montează pe fața exterioară a dinților. Avantajul principal al aparatelor dentare linguale este discreția, acestea fiind practic invizibile atunci când persoana vorbește sau zâmbește.

În ceea ce privește funcționarea, aparatele dentare linguale sunt similare cu cele tradiționale. Ele aplică o presiune constantă asupra dinților, forțându-i să se alinieze, în timp. Acest proces este realizat prin intermediul unor arcuri și sârme care sunt ajustate periodic de către medicul ortodont. Fiecare ajustare generează o nouă etapă în procesul de aliniere a danturii, astfel încât pacientul va observa treptat îmbunătățirea poziției dinților [1].

Aparatele dentare linguale nu sunt destinate unui grup anume de pacienți, fiind potrivite pentru majoritatea persoanelor care necesită un tratament ortodontic. Având în vedere că sunt mai puțin vizibile decât aparatele dentare tradiționale, ele sunt adesea preferate de adulți, dar pot fi folosite și de adolescenți sau copii, în funcție de particularitățile anatomice ale fiecărei persoane [2].

Rolul principal al aparatelor dentare linguale este corectarea diverselor probleme dentare, precum dinții strâmbi, înghesuiți sau spațiați. Acestea pot fi folosite și în tratamentul malocluziilor, adică a problemelor de aliniere a maxilarelor.

Discută cu medicul ortodont despre oportunitatea de a folosi un aparat dentar autoligaturant Damon în cazul unor probleme de aliniere severe, care impun un tratament mai agresiv! 

Avantajele utilizării aparatelor dentare linguale

Avantajele utilizării aparatelor dentare linguale sunt numeroase și variate, contribuind la creșterea popularității acestora în rândul pacienților de toate vârstele.

În primul rând, estetica joacă un rol semnificativ în alegerea acestui tip de aparat dentar. Spre deosebire de aparatele dentare tradiționale, care sunt vizibile când vorbești sau zâmbești, aparatele dentare linguale sunt mai discrete. Pe scurt, aparatele dentare linguale pot ajuta la îmbunătățirea încrederii în sine a pacienților, fără a le afecta aspectul [1].

În al doilea rând, confortul este un alt avantaj major al aparatelor dentare linguale. Deși pot necesita o perioadă de adaptare, multe persoane consideră aparatele dentare linguale mai confortabile decât cele tradiționale. Acestea nu provoacă iritații la nivelul buzelor sau al obrajilor, ceea ce poate fi un avantaj semnificativ pentru persoanele cu piele sensibilă [3].

Un al treilea avantaj al aparatelor dentare linguale este eficacitatea lor. Aparatele dentare linguale pot fi la fel de eficiente ca aparatele dentare tradiționale în corectarea problemelor dentare. Având în vedere că scopul principal al oricărui aparat dentar este de a îmbunătăți sănătatea și estetica dinților pacientului, aceasta este o veste bună pentru cei care aleg acest tip de tratament [2].

În sfârșit, un al patrulea aspect pozitiv al aparatelor dentare linguale este capacitatea lor de a fi personalizate pentru fiecare pacient în parte. În funcție de forma și dimensiunea dinților fiecărui pacient, ortodontul poate proiecta și realiza un aparat dentar lingual care se potrivește perfect. Aceasta poate duce la rezultate bune și la un tratament mai confortabil.

Provocările asociate cu aparatele dentare linguale

Cele mai citite articole

În ciuda avantajelor aparatelor dentare linguale, există și o serie de provocări asociate cu utilizarea lor. Unul dintre cele mai mari obstacole cu aparatele dentare linguale este disconfortul: la început, pot provoca iritații la nivelul limbii, ducând la dificultăți în vorbire și înghițire. Acest disconfort va scădea treptat pe măsură ce pacienții se obișnuiesc cu aparatul [3].

În plus, durata tratamentului cu aparate linguale este, de obicei, mai mare comparativ cu alte tipuri de aparate dentare. Acest lucru se datorează faptului că forțele aplicate sunt mult mai mici, astfel încât ajustările sunt mai lente [1]. 

Îngrijirea aparatelor dentare linguale necesită, de asemenea, o atenție sporită. Ele necesită un periaj dentar mai meticulos și folosirea aței dentare pentru a preveni problemele dentare, cum ar fi cariile sau boala parodontală. Este nevoie de mai mult timp pentru curățarea și întreținerea lor, comparativ cu aparatele dentare tradiționale [2].

Costul aparatelor dentare linguale este un alt factor important de luat în considerare. Acestea sunt, în general, mai costisitoare decât alte tipuri de aparate dentare. Acest lucru se datorează complexității designului, a materialelor folosite și a timpului necesar pentru ajustarea lor.

Deci, în timp ce aparatele dentare linguale pot oferi o soluție estetică pentru corectarea aliniamentului dentar, este important să iei în considerare și aceste provocări înainte de a decide dacă acestea sunt cea mai bună opțiune pentru tine. Înainte de a lua o decizie, ar fi util să discuți cu medicul ortodont pentru a înțelege mai bine ce implică tratamentul cu aparat dentar lingual și dacă acesta e o soluție viabilă în cazul tău.

Surse:

1. Contributors, WebMD Editorial. “What to Know about Lingual Braces.” WebMDwww.webmd.com/oral-health/what-to-know-about-lingual-braces, accesat la 25.01.2024;

2. Joy, Rebecca. “Lingual Braces: The Upside and Downside of Braces on the Back Side.” Healthline, Healthline Media, 17 June 2019, www.healthline.com/health/lingual-braces-2, accesat la 25.01.2024;

3. “Lingual Braces | 10 Honest Pros & Cons of Invisible Braces.” The Orthodontic Gallery, 4 Jan. 2023, www.orthodonticgallery.com/pros-and-cons-of-lingual-braces/, accesat la 25.01.2024.

Cele mai citite articole