Escarele sunt leziuni ale pielii ce apar la nivelul zonelor osoase, fiind vizate astfel gleznele, umerii, soldurile sau coatele. Aceste zone fac contact permanent cu suprafete tari precum patul sau scaunul cu rotile si produc o presiune de intensitate mare pe care pielea nu o poate suporta. Aceste rani sunt insotite de o sensatie neplacuta si de durere locala constanta.
Iata ce implica escarele si ce trebuie sa stii despre acestea!
Ce persoane sunt predispuse la aparitia escarelor?
In general, persoanele vârstnice sunt principalele victime ale escarelor, insa nu singurele. Facem referire la indivizi ce nu-si pot asigura nevoile de baza, avand permanent nevoie de ajutor. Conditia medicala deficitara nu permite buna functionare a sistemul locomotor, fiind implicit imobilizati la pat si dependenti de scaunul cu rotile. Desi batranii sunt cei mai vizati, escarele sunt intalnite inclusiv la adulti si copii din cauza anumitor probleme medicale precum paralizii sau fracturi grave la nivelul coloanei vertebrale.
Cum se manifesta?
Un prim semn al dezvoltarii escarelor este roseata la nivelul pielii ce persista si dupa ce zona nu mai este expusa presiunii. Cel de-al doilea deriva din primul, urmand ca zona respectiva sa se inflameze, producand astfel si o senzatie de disconfort. In plus, se mai poate observa o diferenta evidenta de temperatura intre zona afectata si cele neafectate alaturi de sensibilitatea la atingere. Daca nu sunt luate masuri, in timp, straturile pielii sunt deteriorate in intregime, urmand ca ranile sa se extinda, pentru inceput la nivelul musculaturii, iar mai tarziu la oase. Odata afectate, infectiile nu intarzie sa apara, iar de indata ce se formeaza puroi, gravitatea leziunii a atins apogeul.
Cele mai citite articole
Cum ingrijesti o persoana ce manifesta simptomele escarelor?
Tratamentul va fi adaptat in functie de stadiul in care se afla escara, insa zona afectata are nevoie de o ingrijire la fel de riguroasa indiferent de gravitate. Intrucat ingrijirea acestora necesita implicare permanenta, tratamentul escarelor la domiciliu prin TruMed vine in sprijinul celor ce au in grija persoane suferinde. Un prim pas ce contribuie la bunastarea pacientului consta in schimbarea pozitiei acestuia, astfel incat portiunea afectata sa nu mai fie solicitata in vreun fel. Zonele cu escare vor fi curatate cu grija si ulterior uscata prin tamponare. Frecarea prosopului sau a servetelelor din hartie nu va face decat sa amplifice disconfortul. Un alt pas important in ingrijirea unei astfel de persoane consta in schimbarea constanta a lenjeriei de pat, la fel si a hainelor pacientului, intrucat transpirația este un factor ce favorizeaza aparitia si dezvoltarea escarelor.
Cum poti preveni aparitia lor?
Mai bine previi decat sa tratezi! Pentru inceput, cei imobilizati trebuie sa isi schimbe pozitia corpului constant pentru a nu solicita prea mult timp o anumita parte a corpului. De asemenea, pernele pot fi de mare ajutor, intrucat acestea asigura confort la nivelul zonelor predispuse la escare, prevenind aparitia lor.
Escarele, cunoscute si sub denumirea de ulcer de decubit, trebuie tinute sub control in baza unei ingrijiri adecvate si a unui tratament corespunzator. In caz contrar, ajunse intr-un stadiu mult prea avansat, pot cauza pana si decesul suferindului.
Sursa foto – unsplash.com