Prostata are multe roluri importante în organismul unui bărbat: de la producția de lichid seminal și ejaculare la reglarea fluxului urinar. Spre urmare, dacă funcția prostatei este afectată, sunt perturbate și alte procese din corp. Deși problemele legate de prostată sunt mai frecvente după vârsta de 50 de ani, și bărbații tineri pot acuza simptome neplăcute. Din fericire, majoritatea afecțiunilor prostatei se pot trata. Află în continuare care sunt semnele ce indică faptul că ai nevoie de un consult medical.
Unde se află prostata?
Până la simptome, trebuie să știi câteva lucruri esențiale despre acest organ al sistemului reproductiv masculin. Prostata este de fapt o glandă care are forma și dimensiunea unei castane și se află între rect și baza penisului, chiar sub vezica urinară.
Care sunt procesele în care este implicată prostata
Unul dintre rolurile importante ale prostatei este cel de a produce fluide pentru lichidul seminal care transport sperma. Spre urmare, fertilitatea masculină este direct afectată dacă prostata nu funcționează corect.
În plus, acest organ este implicat în procesul de obținere și menținere a erecției, dar și în cel de ejaculare. De asemenea, influențează metabolismul hormonilor.
Care sunt afecțiunile prostatei
Cele mai comune afecțiuni ale prostatei sunt:
- inflamația prostatei – prostatita și prostatidina
- adenomul de prostată sau hipertrofia benignă a prostatei
- cancerul de prostată
Prostatita și prostatidina sunt destul de comune în rândul bărbaților de până în 50 de ani și sunt cauzate de o infecție bacteriană sau dacă vorbim de prostatidină, aceasta se declanșează pe fond de stres.
Cele mai citite articole
Adenomul de prostată și cancerul de prostată sunt mai des întâlnite după vârsta de 50 de ani. În aceste cazuri este foarte importantă prevenția și consultul anual. Dacă adenomul de prostată, care constă în umflarea prostatei cel mai des din cauze hormonale, duce la apariția simptomelor destul de rapid, în caz de cancer de prostată, semnele apar de regulă atunci când stadiul este destul de avansat.
Simptomele afecțiunilor prostatei
Este foarte greu să nu observi aceste simptome care indică faptul că prostata nu funcționează corect:
- nevoia frecventă de a urina
- numeroase treziri nocturne pentru a merge la baie
- sânge în urină sau în spermă
- durere sau arsură la urinare
- flux urinar slab
- probleme ale controlului vezicii urinare, cum ar fi oprirea sau întârzierea urinării
- incapacitatea de a goli complet vezica urinară
- urină cu un miros sau o culoare neobișnuită
- ejaculare dureroasă
- durere în partea inferioară a spatelui, șoldurilor, zona pelviană sau rectală
- febră și frisoane
Afecțiunile prostatei pot duce și la probleme cu funcția sexuală, infecții ale tractului urinar, pietre la vezica urinară sau, în cazuri grave, la insuficiență renală.
Cum decurge un consult la medicul urolog
Pentru a identifica dacă există probleme cu funcționarea prostatei, medicul urolog poate recomanda următoarele proceduri și investigații, pe lângă efectuarea anamnezei:
- examinare rectală
- teste de sânge ce includ și analiza PSA (Antigenul specific prostatic)
- biopsia de prostată
- ecografia de prostată
- RMN
Tratamente disponibile pentru afecțiunile prostatei
În funcție de afecțiune, medicul poate prescrie antibiotice (dacă sunt depistate bacterii), medicamente care blochează secrețiile hormonale, medicamente care relaxează mușchii prostatei și suplimente alimentare care susțin sănătatea prostatei. Unele cazuri vor avea nevoie de implicație chirurgicală.
De asemenea, tehnicile de gestionare a stresului vor fi foarte benefice atât pentru bărbații care suferă de afecțiuni ale prostatei cât și pentru cei care vor să le prevină. Regimul alimentar este și el important, la fel și sportul, mai ales dacă persoana este supraponderală.